Vanhemmuuden vahvistaminen

 

Ennakollinen vanhemmuuden tunnustaminen

Vanhemmat voivat tunnustaa isyyden tai äitiyden ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa tai myös lastenvalvojan luona, mikäli asian hoitaminen ei jostain syystä onnistu äitiysneuvolassa. 
 
Vanhemmuuden tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Digi- ja väestötietovirasto ilmoittaa avioliiton ulkopuolella syntyneestä lapsesta lapsen kotikunnan lastenvalvojalle. Jos lapsen vanhemmuutta ei ole tunnustettu raskausaikana, lähettää lastenvalvoja lapsen äidille yhteydenotto- ja ajanvarauspyynnön vanhemmuuden selvittämiseksi.

Vanhemmuuden selvittäminen edellyttää kummankin vanhemman henkilökohtaista asiointia lastenvalvojalla. Pääsääntöisesti vanhemmat varaavat yhteisen ajan lastenvalvojalle, mutta vanhemmuuden selvittämisen voi panna vireille myös lapsen synnyttänyt äiti tai mahdollinen toinen vanhempi yksin. Jos mahdollinen toinen vanhempi asuu ulkomailla, tulee äidillä olla riittävät yksilöinti- / yhteystiedot vanhemman tavoittamiseksi.

Lastenvalvojalla asioidessaan asianosaisilla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset. Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat passi (mikä tahansa valtio), Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) sekä Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti. Mikäli lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla, tulee vanhemmilla olla mukana hoitosuostumus hedelmöityshoitoon.

Mikäli isyys on epäselvää, voi isyydestä varmistua maksuttomalla oikeusgeneettisellä isyystutkimuksella, johon liittyvät näytteet (posken sisäpinnan sivelynäyte) annetaan lastenvalvojan tapaamisella. Ennen näytteen ottamista täytyy olla vähintään 30 minuuttia syömättä, juomatta ja tupakoimatta. Vanhemmat ottavat näytteet itseltään ja lapseltaan. Tutkimuksen suorittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tulos lähetetään lastenvalvojalle, joka antaa sen tiedoksi vanhemmille.

Oikeusgeneettinen DNA-tutkimus on välttämätön, jos maahanmuuttajataustaisella vanhemmalla ei ole mahdollista saada virallista henkilöllisyystodistusta tai passia sekä tilanteessa, jossa äidin siviilisäädystä ei ole mahdollista saada tietoa.

Mikäli asiakas ei puhu suomea, asioinnissa voidaan käyttää tulkkausta. Mikäli tulkkausta tarvitaan, olkaa yhteydessä lastenvalvojiin.