Lähisuhdeväkivallan ehkäisy, tuki ja apu Kainuussa
Oletko tilanteessa, että sinun täytyy pelätä kotona, tai pelkäätkö itse satuttavasi muita? Vai oletko läheinen, joka on huomannut perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhkaa lähipiirissä? Olitpa sitten lähisuhdeväkivallan uhri, tekijä tai väkivaltaa sivusta seurannut läheinen, sinulle on tarjolla ammatillista tukea ja apua.
Avun hakeminen: Akuutissa turvallisuutta vaarantavassa tilanteessa tulee aina soittaa hätäkeskukseen 112, jolloin paikalle tarvitaan auttavia viranomaisia (poliisi, ensihoito, pelastus- ja sosiaalitoimi).
Kotona on turvatonta: soita sinua lähempänä olevaan Turvakoti | Kainuun hyvinvointialue (p. 044 797 5252) tai Sosiaalipäivystys | Kainuun hyvinvointialue (p.044 797 0676)
Kotona on ollut turvatonta ja tilanne kotona huolestuttaa: kerro tästä luotettavalle läheiselle, aikuiselle ja hae apua. |
Useimmat suomalaiset tuntevat ihmisiä, jotka ovat kokeneet tai kokevat väkivaltaa lähisuhteissaan. Lähisuhdeväkivalta on usein salailtua, ja se voi ilmetä kaikissa sosiaalisissa luokissa, eri kulttuureissa, ikäryhmissä ja sukupuolesta riippumatta. Väkivallan kokemukset eivät usein näy ulospäin päin.
Lähisuhteissa voi esiintyä monenlaisia väkivallan ilmenemismuotoja, joissa tarkoituksena on tahallisesti satuttaa toista tai aiheuttaa henkistä kärsimystä. Lähisuhdeväkivallan pitkäaikaisvaikutukset voivat tulla näkyviksi vasta paljon myöhemmin.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisy on keskeinen osa terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämistä. Varhaisen puuttumisen tavoitteena on reagoida jo tapahtuneeseen lähisuhdeväkivaltaan, samalla pyrkien estämään tulevaa väkivaltaa ja ehkäisemään monia terveydelle ja hyvinvoinnille haitallisia vaikutuksia.
Olitpa sitten lähisuhdeväkivallan kokija, tekijä tai väkivaltaa sivusta seurannut läheinen, sinulle on tarjolla ammatillista apua. Lähisuhdeväkivallan palvelukuvauksella tavoitteena on antaa tietoa asukkaille lähisuhdeväkivallan ehkäisystä, sen tunnistamisesta, varhaisesta tuesta sekä saatavilla olevista palveluista. Palvelukuvauksessa on kootusti tietoa eri palveluista,
jotta avun hakeminen itselle, läheiselle tai asiakkaalle, joka kokee lähisuhdeväkivaltaa tai on sen tekijänä, olisi mahdollisimman helppoa.
Tämän sivuston kautta voit antaa palautetta palvelukokemuksesta Kainuun hyvinvointialueen palveluista, tehdä ilmoituksen vaaratapahtumasta tai turvallisuushavainnosta sekä jättää kehittämisehdotuksia.Asiakaspalaute | Kainuun hyvinvointialue
Lähisuhdeväkivallan palvelukuvaus on toteutettu Tulevaisuuden sote-keskus Kainuuseen – Helposti lähelläsi (HELLÄ) – hankkeessa. Hankkeen yhtenä tavoitteena on ollut kehittää lähisuhdeväkivaltatyötä Kainuun hyvinvointialueella ja viestiä lähisuhdeväkivaltailmiöistä ja vahvistaa osaamista ongelman tunnistamisessa ja asiakkaan kohtaamisessa. Hankeaika 1.7.2020 – 31.12.2023.
Lähisuhdeväkivallan ehkäisy ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen
Jokainen on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja voi vaikuttaa siihen omalla toiminnallaan. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on osa lähisuhdeväkivallan ehkäisyä ja turvallisuuden edistämistä.
Lähisuhdeväkivallan tunnistaminen
Lähisuhdeväkivalta on rikollista toimintaa, joka voi ilmetä monin eri tavoin perheissä ja lähisuhteissa. Se käsittää kaikenlaisen käyttäytymisen, joka aiheuttaa pelkoa, loukkaa ja vahingoittaa. Tiedon hankkiminen auttaa meitä tunnistamaan väkivallan, puuttumaan siihen ja madaltamaan kynnystä hakea apua
Palvelut akuutissa tilanteessa
Erilaiset päivystykselliset palvelut auttavat henkilöitä ja heidän läheisiään akuuteissa lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteissa.
Päivystyksellinen apu voi sisältää välitöntä puuttumista tilanteeseen, tarjota sosiaalista tukea ja turvaa sekä tarjota arviointia ja hoitoa tilanteen helpottamiseksi.
Lähisuhdeväkivallan julkiset palvelut Kainuussa
Avun hakeminen ja varhainen tuki voi ehkäistä lähisuhdeväkivaltaa tai estää sen uusiutumista. Tukea ja apua on saatavilla, jos koet uhkaa tai kohtaat lähisuhdeväkivaltaa taikka olet väkivallan tekijä tai pelkäät käyttäväsi lähisuhdeväkivaltaa.
Lähisuhdeväkivaltatyön muut palvelut Kainuussa
Varhainen tunnistaminen, tuki ja avun hakeminen voivat ehkäistä lähisuhdeväkivaltaa tai estää sen uusiutumista. Erilaiset toimijat tarjoavat palveluja, jotka edistävät hyvinvointia ja ehkäisevät lähisuhdeväkivaltaa.
Lähisuhdeväkivallan kokijalle kohdennetut tuen ja avun saannin mahdollisuudet
Lähisuhdeväkivalta voi vahingoittaa kokijaa monella tavalla. Turvallinen elämä ja turvalliset olosuhteet luovat perustan toipumiselle
Lähisuhdeväkivallan tekijälle kohdennetut palvelut
Väkivallan käyttämisellä on monenlaisia seurauksia tekijälle itselleen ja se voi vahingoittaa monella tavalla uhria ja lähipiiriä. Avun hakeminen ja vastaanottaminen väkivaltaiseen käyttäytymiseen tarjoavat mahdollisuuden kehittää valmiuksia ja antaa välineitä väkivallattomaan elämään.
Ammattilaiselle
Ehkäise lähisuhdeväkivaltaa Kainuussa - lähisuhdeväkivaltatyön oppaassa puheeksi ottamisen ja ohjaamisen polku avuksi ammattilaisille arjen työhön. Oppaassa on kootusti myös tietoa palveluista, joista lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kohdannut saa apua ja tukea.