Digitaalinen asiointi - Usein kysytyt kysymykset
Jos et löydä vastausta etsimääsi kysymykseen, jätä meille palautetta omasote@kainuu.fi kautta.
Voit käyttää Kainuun hyvinvointialueen digitaalisia palveluja tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Osaan palveluista kirjaudut vahvalla tunnistautumisella, esimerkiksi mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla, mutta kaikkiin palveluihin ei tarvitse vahvaa tunnistautumista. Löydät palvelut osoitteesta hyvinvointialue.kainuu.fi/asioi-verkossa, jossa voit tutustua niihin tarkemmin. Saat myös tarvittaessa tukea Kainuun hyvinvointialueen ammattilaisilta. Jos sinulla ei ole omaa tietokonetta tai älypuhelinta, voit käyttää palveluja esimerkiksi kirjaston tai muiden julkisten tilojen tietokoneilla.
Voit käyttää osaa Kainuun hyvinvointialueen digitaalisista palveluista ilman vahvaa tunnistautumista. Esimerkiksi laboratorioajan varaaminen, Terapianavigaattorin ja Terveyskylän käyttö ei vaadi vahvaa tunnistautumista. Henkilökohtaisia tietoja sisältäviin palveluihin, kuten Omasoteen ja OmaKantaan, tarvitset vahvan tunnistautumisen. Tarkemmat tiedot löydät osoitteesta hyvinvointialue.kainuu.fi/asioi-verkossa.
Voit asioida toisen puolesta tietyissä tilanteissa. Voit tehdä Suomi.fi-valtuutuksen, jolla valtuutat toisen henkilön hoitamaan digitaalisesti puolestasi sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja/tai apteekkiasioita. Tee valtuutus osoitteessa www.suomi.fi/valtuutus. Valtuutukseen tarvitaan molempien osapuolten vahva tunnistautuminen, kuten mobiilivarmenne tai verkkopankkitunnukset.
Jos valtuuttajalla ei ole vahvan tunnistautumisen välineitä, voitte tehdä avustetun valtuutuksen terveysasemalla. Terveysaseman ammattilaiset rekisteröivät valtuutuksen puolestanne Suomi.fi-palveluun ja potilastietojärjestelmään. Lisätietoja löydät osoitteesta hyvinvointialue.kainuu.fi/valtuudet.
Omia terveystietojasi voit katsoa OmaKanta-palvelussa, jonne kirjaudut vahvalla tunnistautumisella, kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. OmaKannasta näet muun muassa hoitomerkinnät, laboratoriotulokset ja pystyt uusimaan reseptit. Sosiaalipalveluiden kirjaukset eivät vielä näy missään digitaalisessa palvelussa.
Omasote-palvelussa voit nähdä terveystietojasi, kuten laboratoriotuloksia, uusia reseptejä, lähettää viestejä sekä merkitä omia kotimittaustuloksia. Myös Omasoteen kirjaudutaan vahvalla tunnistautumisella.
Molempiin palveluihin pääset helposti https://hyvinvointialue.kainuu.fi/asioi-verkossa -sivun kautta.
Jos huomaat virheen omissa tiedoissasi, toimi seuraavasti:
Terveydenhuollon tiedot:
Täytä korjauspyyntölomake, joka löytyy seuraavasta linkistä:
Terveydenhuollon korjauspyyntölomake.
Tunnistaudu vahvan tunnistautumisen kautta ja lähetä lomake ohjeiden mukaisesti.
Sosiaalihuollon tiedot:
Lataa ja täytä korjausvaatimuslomake, joka löytyy seuraavasta linkistä:
Sosiaalihuollon korjauspyyntölomake (PDF).
Lähetä lomake postin kautta
Virheellisten tietojen korjaaminen on tärkeää, jotta tietosi pysyvät ajan tasalla ja oikein. Hyvinvointialueen ammattilaiset tarkistavat ja tarvittaessa korjaavat tiedot mahdollisimman pian.
Voit tehdä ajanvarauksia Omasoten kautta itsellesi, alle 15-vuotiaalle huollettavallesi ja valtuutuksella täysi- ikäisen puolesta joihinkin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Esimerkiksi voit varata ajan neuvola-, korona- ja influenssarokotus- sekä laboratoriopalveluihin. Ajantasaisen tiedon sähköisen ajanvarauksen palveluista löydät Omasoten Ajanvaraus-sivulta.
Voit siirtää tai perua ajanvarauksen Omasotessa lähettämällä viestin yksikköön. Huomioi, että vastaus voi kestää 1–3 päivää. Joissakin palveluissa aikaa ei voi siirtää, vain perua.
Pyrimme vastaamaan Omasotessa lähetettyihin viesteihin mahdollisimman nopeasti, yleensä 1–3 päivän kuluessa. Vastausaika voi kuitenkin vaihdella tilanteen mukaan.
Jos et saa vastausta odotetussa ajassa, saatat saada ilmoituksen, että asian käsittely on vielä kesken. Mikäli vastaus viivästyy edelleen eikä asia ole kiireellinen, suosittelemme odottamaan rauhassa vastausta.
Jos asia on kiireellinen, otathan yhteyttä puhelimitse, jotta voimme käsitellä asiasi mahdollisimman nopeasti.
Yleisimpiä syitä ovat:
Tarkista, että käytät oikeaa tunnistustapaa ja syötät tiedot oikein.
Joissakin tapauksissa selainasetukset tai laitteen tekniset ongelmat voivat estää kirjautumisen. Kannattaa kokeilla toista selainta tai laitetta.
Jos kirjautumisessa on häiriö Suomi.fi-palvelussa, se estää pääsyn myös Omasoteen.
Verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen varmentaminen voi olla estynyt palvelun tilapäisten teknisten ongelmien vuoksi.
Jos et pääse kirjautumaan palveluun, kokeile ensin kirjautua uudelleen myöhemmin. Testaa myös, pääsetkö kirjautumaan esimerkiksi OmaKantaan.
Jos kirjautuminen OmaKantaan onnistuu, ongelma liittyy todennäköisesti Omasote-palveluun tai tunnistautumiseen. Tällöin voit lähettää palautetta osoitteeseen omasote@kainuu.fi.
Jos ongelma ei ratkea, käynnistä tietokoneesi uudelleen ja yritä kirjautumista uudestaan. Mikäli et vieläkään pääse kirjautumaan, pyydä apua läheiseltäsi.
Jos et saa ongelmaa ratkaistua, ota yhteyttä digitukeen. Löydät digituen yhteystiedot osoitteesta https://hyvinvointialue.kainuu.fi/digituki.
Yleensä laboratoriotulokset näkyvät Omasotessa heti, kun vastaukset ovat saapuneet. Kuitenkaan kaikki laboratoriotulokset eivät siirry Omasotessa näkyviin. Osa laboratorio- tutkimuksista on sellaisia, että lääkäri kertoo tulokset henkilökohtaisesti, jotta vältetään väärinymmärryksiä. Kaikki laboratoriotulokset tulevat jossain vaiheessa näkyviin OmaKanta-palveluun.
Jos sinulla on valtuutus asioida toisen puolesta, tarkista, ovatko ilmoitukset peräisin valtuuttamasi henkilön tiedoista. Näet ne kirjautumalla ensin hänen Omasoteensa.
Jos olet kirjautunut Omasoteen sähköpostiosoitteella ja salasanalla, laboratoriotulokset eivät näy, koska henkilöllisyyttäsi ei voida luotettavasti varmistaa. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Laboratoriotulosten näkyvyys alaikäisten osalta:
Alaikäisen laboratoriotulokset näkyvät Omasotessa huoltajalle vain, jos lapsi on alle 10-vuotias.
Jos lapsi on 10–15-vuotias, huoltaja saa ilmoituksen tuloksista, mutta ei voi nähdä niitä.
Yli 15-vuotias voi tarkistaa omat tuloksensa itse verkkopankkitunnuksilla. Yli 13-vuotias voi käyttää mobiilivarmennetta.
Miten vanhempi voi saada yli 10-vuotiaan lapsen laboratoriotulokset?
Vanhempi voi ottaa yhteyttä yksikköön, jossa lähete laboratorioon on tehty.
Nämä käytännöt perustuvat kansallisiin linjauksiin, lakiin potilaan oikeuksista ja alaikäisen tietosuojan turvaamisesta.
Kirjaa mittaustulokset Omasoteen saamiesi ohjeiden mukaan. Kotimittauksissa voit kirjata esimerkiksi painon, PEF-puhallusten, verensokerin ja verenpaineen tulokset.
Muista ilmoittaa hoitohenkilökunnalle, kun olet tehnyt mittaukset, sillä he eivät saa siitä automaattista ilmoitusta. Hoitava lääkärisi ja hoitajasi voivat nähdä tekemäsi merkinnät, jos olet antanut luvan siihen Omasoten etusivun alaosassa.
Jos sinulla on ongelmia laitteiden tai digitaalisten palveluiden käytössä, voit pyytää apua läheiseltäsi tai ottaa yhteyttä digitukeen. Digituen yhteystiedot ja ohjeita löydät osoitteesta hyvinvointialue.kainuu.fi/digituki.
Kun kirjaudut Kainuun hyvinvointialueen digitaalisiin palveluihin, toimi näin:
Siirry palveluihin joko Kainuun hyvinvointialueen nettisivujen https://hyvinvointialue.kainuu.fi/asioi-verkossa kautta tai kirjoittamalla palvelun osoitteen itse selaimen osoiteriville. Älä käytä hakukonetta, kuten Googlea, koska se voi johtaa väärille sivuille.
Käytä vahvaa tunnistautumista, kuten mobiilivarmennetta, sähköistä henkilökorttia tai verkkopankkitunnuksia.
Mobiilivarmenne on turvallinen ja kätevä tapa todistaa henkilöllisyytesi. Lisätietoa mobiilivarmenteesta löydät osoitteesta www.mobiilivarmenne.fi.
Pidät tietosi turvassa, kun muistat seuraavat asiat:
Kirjaudu ulos, kun olet valmis: Erityisesti, jos käytät yhteiskäytössä olevaa tietokonetta.
Suojaa laitteesi: Käytä virustorjuntaa ja varmista, että laitteesi ja ohjelmat ovat ajan tasalla.
Älä jaa henkilökohtaisia tietojasi: Pidä salasanat ja muut tunnistetiedot vain omassa käytössäsi.
Näillä ohjeilla voit käyttää digitaalisia palveluja turvallisesti ja pitää tietosi suojassa.