Vammaispalvelut
1.1.2025 voimaan tulleen vammaispalvelulain (675/2023) tarkoituksena
1) toteuttaa vammaisen henkilön yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja osallistumista yhteiskunnassa sekä ehkäistä ja poistaa niiden toteutumisen esteitä;
2) tukea vammaisen henkilön itsenäistä elämää ja itsemääräämisoikeuden toteutumista;
3) turvata vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen ja edun mukaiset, riittävät ja laadultaan hyvät palvelut.
Vammaispalvelulakia sovelletaan erityispalveluiden järjestämiseen niille vammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat vamman tai sairauden aiheuttaman pitkäaikaisen fyysisen, kognitiivisen, psyykkisen, sosiaalisen tai aisteihin liittyvän toimintarajoitteen johdosta välttämättä apua tai tukea tavanomaisessa elämässä.
Vammaispalvelulain perusteella järjestetään palveluita vain, jos muussa laissa tarkoitetut palvelut eivät ole henkilön yksilöllisen palvelutarpeen ja edun kannalta sopivia ja riittäviä. Asiakkaan edusta säädetään sosiaalihuoltolain 4 ja 5 §:ssä.
Vammaisen henkilön palvelut järjestetään ensisijaisesti sosiaalihuoltolain, terveydenhuoltolain, ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain, varhaiskasvatuslain, perusopetuslain tai muun ensisijaisen lain perusteella.
Lisätietoja vammaispalveluista vammaispalvelujen käsikirjasta uusi vammaispalvelulaki THL.
Kehitysvammapoliklinikan palveluista löydät tietoa täältä.
Vammaispalvelulain mukaisia palveluja voi hakea sähköisellä- tai paperihakemuksella vammaispalveluista. Hakemiseen ja yhteystietoihin pääset klikkaamalla linkkiä.
Kainuun hyvinvointialueen aluehallituksen laatimat Sosiaali- ja terveyspalveluiden myöntämisen perusteet 1.4.2025 alkaen

Valmennus

Henkilökohtainen apu

Erityisen osallisuuden tuki

Tuettu päätöksenteko

Vaativa moniammatillinen tuki

Asumisen tuki

Lapsen asumisen tuki

Esteettömän asumisen tuki

Lyhytaikainen huolenpito

Päivätoiminta

Kehitysvammaisten työtoiminta

Liikkumisen tuki

Taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elävälle henkilölle
