Ensimmäiset koronarokotukset annettu Kainuussa
Ensimmäiset koronarokotteet Kainuussa on annettu tänään 5.tammikuuta 2021. Kainuun keskussairaalassa käynnistetyissä rokotuksissa ensimmäisinä rokotetaan päivystyspotilaita hoitavat, näytteenottajat sekä teho- ja valvonta-osaston henkilökunta. Seuraavissa vaiheissa rokotukset ulotetaan kuntien vastaanottojen, kotihoidon ja hoivayksiköiden sekä osastohoidon henkilökuntaan.
Kainuuseen on saatu aluksi 1000 rokotteen erä, josta varataan myös toinen rokoteannos ensimmäisinä rokotettaville. Kainuuseen odotetaan viikkoon 3 mennessä yhteensä 3000 annosta, jolla voidaan rokottaa noin puolet potilas- ja asiakastyössä olevasta Kainuun soten henkilökunnasta.
Rokotekattavuus tärkeä tavoite pandemian pysäyttämisessä
”Rokotteilla saavutettavalla suojalla pysäytetään koronaviruksen pandeeminen leviäminen. Mitä kattavammin kansalaiset rokotuksen ottavat, sitä nopeammin voidaan palata normaalimpaan arkeen”, korostaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.
Erityisen tärkeää on, että hoitavat ammattilaiset ja riskiryhmään kuuluvat saavat suojan. Tähän perustuu valittu rokotusjärjestys. Kainuun soten tavoitteena on, että rokotteen ottavat kaikki, joille se voidaan antaa.
”Laajamittainen väestön rokottaminen toteutunee kesään mennessä, riippuen rokotteiden saatavuudesta. Toisin kuin kausi-influenssarokotuksissa, koronarokotuksissa kyse on kuukausia kestävästä suojaamiskampanjasta. Koronapandemiaan liittyvät rajoitukset, ohjeet ja suositukset ovat edelleen voimassa ja jatkunevat pitkään, kunnes globaali leviäminen saadaan pysäytettyä ”, jatkaa Koukkari.
Rokotteet ovat tutkimusten mukaan tehokkaita ja turvallisia
Suomessa on tällä hetkellä käytössä Pfizer-Biontechin kehittämä rokote (Comirnaty - BNT162b2), joka on läpäissyt kehitys- ja testivaiheet ja saanut myyntiluvan EU:n alueella. Käytettävä rokote edellyttää kahden annoksen antamista kolmen viikon välein, jolloin suoja koronavirusta vastaan on 95 % ja ehkäisee erityisesti vakavalta sairastumiselta.
Comirnaty-rokotteessa käytetään RNA-tekniikkaa, joka on kehitetty jo 1990-luvulla. RNA (ribonukleiinihappo) on solujen osa, jolla saadaan elimistö tuottamaan vasta-ainetta ja siten torjumaan varsinaista virusta.
Rokotteessa ei siis käytetä itse virusta tai sen osia, eikä siitä voi sairastua Covid-19 tautiin. RNA-tekniikkaa käyttämällä ei myöskään voi muokata ihmisen perimää, koska se ei pysty liittymään solujen DNA:han.
Rokotteiden herättämä paikallisreaktio, ohimenevä väsymys tai lämmön nousu ovat merkkejä vasta-ainereaktion käynnistymisestä ja ovat tavallisia rokotteisiin liittyviä vaarattomia oireita.
Aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä Comirnaty-rokotuksen antamista. Rokotteesta ei myöskään ole haittaa, vaikka henkilöllä olisi oireeton koronavirusinfektio tai itämisvaiheessa oleva koronavirustauti silloin, kun rokote annetaan. Rokotetta ei toistaiseksi suositella raskaana oleville tai alle 16-vuotiaille.
Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)
Lisää rokotteista: THL:n rokoteinfo