Koronatilanne Kainuussa vko 12
Koronatartuntoja edelleen runsaasti
Viikolla 12 Kainuussa tilastoitiin 990 koronatartuntaa, vaikka testauskäytäntöjä on muutettu kotitestausta painottavaksi. Terveydenhuollon tietoon tulleet tartunnat eivät enää kuvaa todellista epidemiatilannetta, joten todellinen lukema voi olla huomattavasti korkeampi.
Terveydenhuollossa testejä otettiin viime viikolla 2594, joista positiivisia oli 38 %. Koronaviruksen ilmaantuvuutta ja tartuntariskiä alueella on edelleen pidettävä merkittävänä.
Koronapotilaita Kainuun keskussairaalassa on tarkkailtavana tai osastohoidossa ollut päivittäin 5 - 10. Kainuun sote valmistautuu tarvittaessa avaamaan erillisen koronapotilaiden hoitoon keskittyvän osastosiiven.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön poissaolot samaan aikaan hoitajajärjestöjen työtaistelutoimien kanssa vaikeuttavat edelleen palveluita. Kainuun sote on joutunut tehostamaan valmiuttaan ja valmistautuu tarvittaessa supistamaan kiireettömiä toimintoja.
Kainuussa koronaviestinnässä on siirrytty kansallisen viestinnän tapaan viikoittaiseen raportointiin. Koronatilanteesta tiedotetaan keskiviikkoisin, ellei tilanne merkittävästi muutu.
Rokotukset jatkuvat – käynnissä myös yli 80-vuotiaiden sekä ikääntyneiden hoiva-asukkaiden neljännet rokotukset
Koronarokotukset jatkuvat edelleen kaikissa Kainuun rokotuspisteissä. Kainuussa 65 % yli 18-vuotiaista on saanut kolme rokotetta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaisesti on käynnistetty myös yli 80-vuotiaiden neljännet koronarokotukset. Neljättä rokotetta tarjotaan myös ikääntyiden hoivakodeissa asuville.
Suositukset ja testauskäytännöt
Suositukset yleisistä terveysturvallisuusohjeista ja varotoimista ovat edelleen voimassa:
- Yleinen maskisuositus yli 7-vuotiaille kaikissa julkisissa tiloissa, liikennevälineissä ja oppilaitoksissa tilanteissa, joissa ei voida välttää lähikontakteja (kouluissa oppilailla 1. luokalta alkaen).
- Suositellaan etätyötä mahdollisuuksien mukaan sekä tehostettuja varotoimia työpaikoilla (esim. maskien käyttö, etäpalaverit, taukojen porrastaminen)
- Suositus riskiryhmiin kuuluvien suojaamisesta vähentämällä vierailuja hoito- ja hoivayksiköihin
- Suositellaan huomioimaan ja noudattamaan terveysturvallisuusohjeita yksityistilaisuuksia järjestettäessä.
- Suositellaan matkustaessa noudattamaan varovaisuutta ja terveysturvallisuusohjeita
- Suositellaan huomioimaan terveysturvallisuusohjeet lähikontakteja sisältävän aikuisten ryhmäharrastustoiminnan järjestämisessä ja siihen osallistumisessa.
- Suositellaan, että tilaisuuksiin/harrastusryhmiin osallistutaan ja töihin/kouluun/päiväkotiin mennään ainoastaan oireettomana ja kaikkia lähikontakteja vältetään koronavirusinfektioon sopivien oireiden ilmaantuessa
Ensisijainen testausmuoto on kotitestaus, jota suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita
- Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään 2 päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta.
- Jos kotitesti on negatiivinen ja oireet jatkuvat, kotitesti kannattaa uusia 2-3 vrk välein. Oireisille suositellaan omaehtoista kontaktien välttämistä 5 vrk ajan.
Jos asuu sairastuneen kanssa, tai on ollut lähikontaktissa sairastuneen kanssa, suositellaan välttämään ylimääräisiä kontakteja kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta. Jos on täysin oireeton, voi mennä töihin maskia käyttäen. Etätyötä suositellaan, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.
Koronatestaus julkisessa terveydenhuollossa suunnataan sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä. Lisäksi suositellaan terveydenhuollon koronatestiä, mikäli henkilö tarvitsee sairaudesta merkinnän koronapassiin tai tartuntatautipäivärahaan oikeuttavan työstä poissaolotodistuksen.
Lisätietoja medialle: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655