Tiedote 03.11.2022

Kainuun keskussairaalalle valmistunut esteettömyyskartoitus

Kainuun keskussairaalaan on valmistunut esteettömyyskartoitus, jossa tarkastelukohteena ovat erityisesti sairaalan pääkulkureitit ja yleislääketieteen poliklinikka.

Kartoituksen on laatinut Invalidiliiton Esteettömyyskeskuksen (ESKE) esteettömyyskartoittajaksi kouluttautunut kajaanilainen Jarmo Jokinen. Jokinen on toiminut pitkään rakennusalan suunnittelu- ja valvontatehtävissä ja käyttänyt itse pyörätuolia yli 20 vuotta liikkumisen apuvälineenä.

Rakennetun ympäristön esteettömyyden tavoitteena on toimiva ja kaikille yhdenvertainen ympäristö. Liikkumisen, kuulemisen, näkemisen ja ymmärtämisen esteettömyys ovat keskeinen osa rakennetun ympäristön esteettömyyttä.

Suosituksia huomioidaan jatkotoimissa

”Kainuun uusi sairaala toimii pääosin erittäin hyvin julkisen rakennuksen esteettömyydelle asetettujen vaatimusten mukaisesti. Rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu esteettömyysvaatimukset hyvin huomioon. Sairaalan pääaula on tilava ja valoisa ja sairaalan tilat ovat lähtökohtaisesti esteettömiä ja hyvin saavutettavissa” kiittää Jarmo Jokinen.

”Suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa on moni asia pyritty ottamaan huomioon, mutta aina on kehitettävää, kuten kartoituksen suosituksetkin osoittavat. Tästä on iso käytännön apu jatkotoimiin”, toteaa Kainuun soten kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto”.

Apuna esteettömyyskartoituksessa ovat toimineet myös kokemusasiantuntijat, jotka itse kohtaavat arjessaan esteettömyyden konkreettisen merkityksen esimerkiksi liikunta- tai aistirajoitteiden vuoksi. Kartoitustulokset raportoidaan myös Kajaanin vammaisneuvostolle.

Esteettömyyskartoituksen keskeisinä havaintoina sairaalaympäristön kehittämisen kannalta ovat mm. sisäänkäynnin jalankulun ja saattoliikenteen risteäminen sekä esteettömien pysäköintipaikkojen riittämättömyys pääoven välittömässä läheisyydessä.

Muita tärkeitä kohteita ovat eri opasteiden selkeyden ja avustuselementtien kehittäminen. Esimerkiksi piste- ja kohokirjoituksen ja puheohjauksen lisääminen sekä värikontrastin ja tekstikoon kasvattaminen helpottavat näkörajoitteisten asiointia.