Tiedote 27.08.2024

Kainuun hyvinvointialue varautuu adenovirusepidemiaan

Kainuun hyvinvointialue varautuu Kainuun prikaatissa alkaneen adenovirusepidemian jatkumiseen.

Pääosa tiedossa olevista tartunnoista on tällä hetkellä todettu varusmiespalvelusta suorittavilla henkilöillä, mutta epidemian laajentumista muuhun väestöön pidetään mahdollisena. Tartuntariski on kohonnut erityisesti, mikäli on ollut lähikontaktissa varuskunnassa toimivien kanssa.

”Varuskunnassa sairastuneiden määrä on suuri, jonka myötä altistuneita myös siviilissä on runsaasti”, arvioi Kainuun hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Ritva Kanervo. ”Kyseinen adenovirustyyppi voi aiheuttaa voimakkaitakin oireita, kuten korkeaa kuumetta tai ripulia. Tämä näkyy lisääntyneenä hoidon tarpeena myös sairaalassa. Kuten vastaavissa infektioissa, osalla potilaista voi olla tarve teho- tai osastohoidolle”. 

Kainuun keskussairaalassa varaudutaan epidemiapotilaiden hoitoon tila- ja tehtäväjärjestelyillä sekä tehostamalla mm. suojainten käyttöä. 

”Samaan aikaan liikkeellä on muitakin hengitystieinfektioita, kuten koronaa, joka osaltaan lisää osastohoidon tarvetta erityisesti perusterveydenhuollossa. Muistutamme kaikkia perusohjeista ja varotoimista tartuntojen ehkäisemiseksi, jatkaa johtajaylilääkäri Kanervo”.

Vähennä tartuntoja – muista ohjeet

Adenovirukset aiheuttavat tavallisimmin hengitystieinfektioita, joiden ehkäisemiseen soveltuu samat perusohjeet kuin esimerkiksi koronapandemian aikana. Adenovirusinfektioon ei ole erityistä lääkitystä, vaan hoito on oireenmukaista.

Adenovirusinfektio tarttuu herkästi pisaroiden välityksellä yskiessä ja aivastaessa tai koskettamalla esimerkiksi käsien välityksellä. Tartuntojen vähentämiseksi olennaista on tehostaa käsienpesua ja käsidesin käyttöä sekä huolehtia yskimisen ja aivastamisen hygieniasta. Adenovirus voi tarttua myös ulosteen välityksellä, joten hyvästä wc-hygieniasta on huolehdittava. 

Vakavan infektion riski on korkeampi etenkin pienillä lapsilla ja henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. 

Itämisaika on yleensä 4–10 vuorokautta. Vaikka osa tartunnoista on oireettomia tai lieviä, mahdollisia oireita ovat korkea kuume, ripuli sekä ylähengitysteiden, nielun, korvien tai silmien tulehdukset tai keuhkokuume.

Kasvomaskia voi käyttää erityisesti altistumisriskejä sisältävissä tilanteissa tai jos kuuluu erityisiin riskiryhmiin. 

Oireisena ei tule altistaa muita, vaan jäädä kotiin sairastamaan. Mikäli oireet ovat erityisen voimakkaita, esimerkiksi hengitysvaikeuksia tai yleistilan laskua, tulee ottaa yhteyttä päivystysapunumeroon 116 117. Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa tulee aina soittaa hätänumeroon 112.