Kainuun aluehallituksen kokous 18. marraskuuta 2024
Kainuun aluehallitus on kokouksessaan 18. marraskuuta käsitellyt hyvinvointialueen taloustilannetta tammi-syyskuun osavuosiraportin osalta. Laaditun vuosiennusteen mukaan aluevaltuuston asettaman kuluvan vuoden tavoitteen saavuttaminen näyttää mahdolliselta. ”Talousarvion mukainen alijäämä on 27,2 miljoonaa euroa, mutta aluevaltuusto asetti tavoitteeksi sen pienentämisen 25 miljoonaan. Loppuvuoden kertymässä voi olla vielä epävarmuuksia, mutta onnistumiselle näyttää olevan edellytyksiä”, toteaa vt. hyvinvointialuejohtaja Timo Halonen.
”Kuten vuotuisissa ministeriöiden hyvinvointialueneuvotteluissa on todettu, Kainuun hyvinvointialue on oikealla tiellä muutosten toteuttamisessa ja alijäämäkehityksen pysäyttämisessä. Entistä vahvemmin käy myös selväksi, että koko maakunnan elinvoiman tukeminen ja julkisten palveluiden yhteys on kriittistä. Kainuu tarvitsee tekijöitä myös tulevaisuudessa. Siksi katseen on oltava horisontissa, vaikka nyt vuosi kerrallaan taloutta tasapainotammekin”, korostaa Halonen.
Kokousasioita lyhyesti
Talouden riskit ja seuranta 2024 sekä osavuosiraportti 1.1.-30.9.2024
Aluehallitus merkitsi tiedoksi talousarvion 2024 osavuosiraportin ajalta 1.1.-30.9.2024, velvoitti toimialueet jatkamaan toimenpiteitä menokasvun hillitsemiseksi, ja päätti esittää talousarvion osavuosiraportin aluevaltuustolle tiedoksi.
Toimintatuottoja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä 40,0 milj. euroa, joka on 66,5 % talousarviosta ja 5,9 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.
Toimintakuluja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä 319,5 milj. euroa, joka on 71,3 % talousarviosta ja 1,9 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.
Rahoitustuottojen arvioidaan kattavan rahoituskulut eli vuosiennuste on 0 euroa. Poistojen arvioitu kokonaismäärä vuodelle 2024 on talousarvion mukainen 13,1 milj. euroa.
Talousarvio muutoksen jälkeen on -27,2 milj. euroa alijäämäinen. Kuluvan vuoden tilikauden tulosennuste tammi-syyskuun toteutuman perusteella on -24,5 milj. euroa alijäämäinen, mikä on 2,7 milj. euroa talousarvion alijäämää pienempi.
Osavuosiraportin perusteella on edelleen ilmeistä, että kaikilla toimialueilla eri toiminnoissa on jatkettava kustannusten kasvua hillitseviä toimenpiteitä, jotta vähintään talouden minimitavoite koko organisaation osalta saavutetaan.
Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointikertomus
Aluehallitus merkitsi tiedoksi hyvinvointialueen hyvinvointivuosiraportin 2023 ja päätti esittää hyvinvointivuosiraportin 2023 aluevaltuustolle tiedoksi.
Hyvinvointialuelain mukaan hyvinvointialueen on raportoitava asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä aluevaltuustolle vuosittain.
Kainuun hyvinvointialueen hyvinvoinnin vuosiraportissa 2023 tarkastellaan miten hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen painopistealueilla on edetty tilastojen valossa. Lisäksi tarkastellaan, mitä toimenpiteitä on tehty ja miten Hyte-kerroin on kehittynyt sekä mihin painopisteitä on tarpeen suunnata.
Raportissa todetaan, että Kainuun väestön hyvinvointia ja terveyttä kuvaavat indikaattorit ovat monilta osin selvästi maan keskiarvoa heikompia. Keskeiset haasteet liittyvät elintapoihin, työ- ja toimintakykyyn, toimeentuloon, mielenterveyteen, yksinäisyyteen ja turvallisuuteen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteitä on tarpeen suunnata ja vahvistaa näihin haasteisiin liittyen. Erityisiä toimia tarvitaan myös lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn, nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä ikäihmisten palveluiden saatavuuteen.
Sisätautien erikoislääkäripalvelut
Salassa pidettävä (JulkL 6 § 1 mom. kohta 8).
Aluehallitus päätti sisätautien erikoislääkäripalveluiden hankinnasta. Hankintapäätös tulee julkiseksi, kun pöytäkirja on allekirjoitettu.
Lääkkeiden annosjakelupalvelun palvelusetelin arvo 1.1.2025 alkaen
Aluehallitus päätti lääkkeiden annosjakelupalvelun palvelusetelin arvoksi 5 € /viikko 1.1.2025 alkaen.
Lääkkeiden annosjakelupalvelu on toimintaa, jossa apteekki toimittaa asiakkaan lääkkeet valmiiksi kerta-annoksiksi jaettuina asiakkaan lääkehoidosta vastaavaan Ikäihmisten palvelujen kotihoitoon / hoitokotiin.
Annosjakelun toteuttaminen palvelusetelillä kohdistuu Kainuun hyvinvointialueen oman toiminnan asiakkaille, joiden lääkehoidon toteuttaminen kuuluu ikäihmisten palvelujen toimialueelle. Palveluseteli voidaan myöntää säännöllistä kotihoitoa saaville asiakkaille tai Kainuun hyvinvointialueen yksiköissä pitkäaikaisessa ympärivuorokautisessa palveluasumisessa oleville asiakkaille, mikäli lääkejaon toteuttaminen annosjakeluna on suunniteltu asiakkaan palvelukokonaisuuteen.
Palvelusetelillä järjestetystä lääkkeiden annosjakelusta ei voi muodostua asiakkaalle omavastuuta. Lääkkeensä asiakas maksaa itse.