Kajaanin mielenterveys- ja päihdeyksikössä käytössä ohjatun omahoidon ryhmät
Kajaanin mielenterveys- ja päihdeyksikössä on käytössä ohjatun omahoidon ryhmätoiminta. Ohjatussa omahoidossa ryhmätoiminnan tarkoituksena on tarjota nopeasti ensivaiheen hoitoa esimerkiksi ahdistukseen, sosiaalisten tilanteiden pelkoon sekä masennukseen tai uupumukseen. Se sopii hoitomuodoksi lievien tai keskivaikeiden oireiden hoitoon sekä myös muuta hoitoa odottaessa.
Ryhmät ovat suljettuja tapaamisia, joihin osallistuu yleensä 3–8 henkilöä. Asiakkaat voivat ohjautua ryhmiin Terapianavigaattorin oirekartoituksen sekä hoidontarpeen arvion kautta.
Ohjatun omahoidon mallissa ryhmäkäyntejä on kolme, ja kukin tapaaminen kestää noin kaksi tuntia. Ryhmä sisältää mm. tiedon jakamista oireista, erilaisia tehtäviä ja konkreettisten työkalujen harjoittelua oireiden hallintaan. Jatkohoito suunnitellaan ryhmän jälkeen kaikille yksilöllisen tarpeen mukaan.
”Toteutamme ryhmämuotoista hoitoa yksilötyön rinnalla. Meillä ohjatun omahoidon ryhmät ovat asettuneet luontevaksi osaksi mielenterveys- ja päihdeyksikön hoitoprosesseja”, kertovat sairaanhoitajat Helena Kortelainen ja Mari Ridha Kajaanin mielenterveys- ja päihdeyksiköstä.
”Ryhmistä saatu palaute on ollut positiivista, ja ryhmähoitoihin lähdetään hyvin mukaan. Tärkeä osa hoitoa on, että ryhmistä saa sekä vertaistukea että näkökulmaa omaan tilanteeseen. Osalle ryhmähoito on ollut riittävä hoito, eikä muuta hoitoa ole tarvittu”.
Kainuun hyvinvointialueella ohjattuun omahoitoon on koulutettu laajasti mielenterveys- ja päihdetyöntekijöitä, ja sitä on toteutettu jo aiemmin yksilötapaamisissa. Ryhmämuotoisen hoidon kehittämistyötä jatketaan edelleen.