Kainuun pelastuslaitos isännöi kansainvälistä harjoitusta
Kainuun hyvinvointialueen pelastuslaitos järjestää 19.–23.5. kansainvälisen harjoituksen, jossa simuloidaan laajamittaista metsäpaloa.
Vuokatissa järjestettävässä harjoituksessa simuloidaan virtuaalisesti laajamittainen metsäpalo todelliseen dataan perustuen. Simuloinnissa hyödynnetään muun muassa dronen kuvamateriaalia, satelliittikuvia ja kulotuksesta saatua dataa tekoälyavusteisesti.
Harjoitukseen sisältyy käytännönläheinen koulutus, maastopalosimulaatio sekä arviointi, ja se järjestetään yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) ja TEMA-hankkeen kumppaneiden kanssa.
Tavoitteena on testata, miten kehittyneet digitaaliset työkalut voivat parantaa valmiutta, päätöksentekoa ja viranomaistyötä hätätilanteissa. Osallistujina on Kainuun pelastuslaitoksen henkilöstöä sekä eurooppalaisia asiantuntijoita
Kainuu on mukana EU-rahoitteisessa TEMA-hankkeessa, jonka tavoitteena on auttaa viranomaisia hallitsemaan luonnonkatastrofeja hyödyntämällä uutta teknologiaa. Harjoituksessa yhdistyy operatiivinen osaaminen ja hankkeessa kehitetyt tekoälyavusteiset kartoitus-, ennustus- ja päätöksenteon tukityökalut.
”Vaikka Suomessa suuria metsäpaloja esiintyy harvoin, ilmastonmuutos kasvattaa riskiä merkittävästi. Meillä kokeilussa hyödynnetään vaikutteita mm. Kalajoella 2021 sekä Muhoksella 2020 sattuneista maastopaloista. Vuokatin harjoituksessa arvioidaan mm. tilannekuvan muodostamista, palon leviämisen ennustamista sekä viestiyhteyksiä”, kertoo palomestari Henrik Ilvesluoto Kainuun hyvinvointialueelta.
TEMA-projektissa kehitetään teknologiaa ja kriisinkestävyyttä
TEMA (Trusted Extremely Precise Mapping and Prediction for Emergency Management) on Horizon Europe -tutkimusohjelman rahoittama 11,3 miljoonan euron hanke, joka kestää joulukuusta 2022 marraskuuhun 2026.
Hanketta koordinoi 19 kumppanin muodostama kokonaisuus kahdeksasta eri maasta. TEMA yhdistää tekoälyn, satelliittidatan, reaaliaikaisen visualisoinnin ja päätöksenteon tukityökalut, jotka auttavat pelastustoimia hallitsemaan luonnonkatastrofeja kuten tulvia ja metsäpaloja tehokkaammin.
Alustan ominaisuuksia ovat mm. reaaliaikainen ja semanttinen 3D-kartoitus ja ennusteet, skaalautuva pilvipohjainen analytiikka (NDM-Analytics-as-a-Service), dronesta saatujen tietojen, satelliittikuvien ja kenttäraporttien integrointi sekä lisätty todellisuus harjoittelua varten.
Kainuun pilotti on vuoden 2025 aikana toteutettavista neljästä eurooppalaisesta kenttäharjoituksesta ensimmäinen. Muita kokeita järjestetään Italiassa, Saksassa ja Kreikassa. Kainuun hyvinvointialueen pilotin tavoitteina on:
- Tunnistaa puutteita maastopalojen hallinnassa
- Kouluttaa paikallista henkilöstöä uusien teknologioiden käyttöön
- Arvioida TEMA-työkalujen toimivuutta realistisessa ympäristössä
- Jakaa oppeja ja tietoa päättäjille, tutkijoille ja muille EU-toimijoille