Tiedote 14.12.2020

Jouluksi Kainuuseen vain terveenä ja lähimpien kesken

Koronatilanne Kainuussa on säilynyt rauhallisena ja perustasolla. Perjantaina todettiin Suomussalmella yksi tartunta henkilöllä, joka oli vieraillut Venäjällä. Tapaukseen ei liity merkittäviä altistumisia tai jatkotartuntariskejä.

Viime viikon lopulla uutisoidussa Sotkamon alueen ravintola-altistumisissa ei toistaiseksi ole todettu jatkotartuntoja. Tapauksessa ulkopaikkakuntalainen henkilö oli viettänyt itsenäisyyspäivän viikonloppua Vuokatin ja Sotkamon alueella. Useissa ravintoloissa oireettomana ja tietämättään koronaan sairastunut altisti kymmeniä muita tartunnalle.

Kainuun sote suosittelee, että ravintola- ja matkailualan palveluita tuetaan turvallisuutta korostavilla tavoilla. Lähipalveluiden lisäksi monet yritykset toimivat myös noutopalvelu- ja catering-periaatteilla tai järjestävät ohjelmapalveluita erilaisin turvatoimin. Joulun ja uudenvuoden aikana poikkeuksellisille toimille on erityistä tarvetta, mikäli matkailukohteissa on koolla suuria ihmismääriä.

”Saamme runsaasti kysymyksiä, voiko Kainuuseen nyt tulla lomalle. Vastaamme kyllä, mutta vain terveenä, ohjeiden mukaan ja viettämällä aikaa vain lähipiirin kesken. Koska liikettä alueiden välillä on joka tapauksessa, voimme näillä ohjeilla parhaiten estää kiihtymis- ja leviämisvaiheilta tulevia tartuntoja”, selventää Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Ravintolatoiminnan rajoituksilla varaudutaan matkailusesongin riskeihin

Ravintolatoiminta tai ravintoloissa käynti ei ole kiellettyä, mutta Valtioneuvoston säätänyt 28.2.2021 voimassa olevan asetuksen, jolla varaudutaan koronaepidemian kiihtymiseen. Asetus on voimassa myös Kainuun maakunnan alueella. Alkoholin anniskeluaikoja on rajoitettu ja ravintoloiden tulee lisäksi vähentää asiakaspaikkoja sekä huolehtia, että

  • kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka
  • asiakkaille on annettava tietoa ja toimintaohjeet koronavirustartuntojen ehkäisemisestä
  • asiakkailla on oltava mahdollisuus pestä kädet, ja tilat ja pinnat on pidettävä puhtaina 
  • ravintola vastaa riittävistä etäisyyksistä asiakkaiden välillä

Yhtenevät rajoitukset on säädetty voimaan myös Lapissa, koska matkailusesongin aikana jouluksi ja uudeksi vuodeksi odotetaan kymmeniä tuhansia matkailijoita muualta maasta, erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta.

Kainuun sote suosittelee lisäksi, että ravintoloissa noudatetaan henkilökunnan osalta voimassa olevia suosituksia kasvomaskin tai kokokasvovisiirin käytöstä. Myös palvelutilanteissa ja toiminnan järjestelyissä voidaan toimia minimoimalla suoria kontakteja, esimerkiksi vähentämällä tuolien määrää ja järjestämällä tuolit vinosti vastakkain.

Edelleen tartuntojen rajaamiseksi ja jäljityksen helpottamiseksi kehotetaan käyttämään menetelmiä, joilla asiakkaiden yhteystiedot ovat tarvittaessa saatavilla viranomaistoimintaa varten. Henkilötietojen asianmukaisesta käsittelystä vastaa toiminnan ylläpitäjä.

Ravintola- ja matkailupalveluiden asiakkaita pyydetään erityisesti huomioimaan tartuntariskit ja asioimaan vain oireettomana sekä oman lähipiirin kesken.

Lisätietoja

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)