Tiedote 29.09.2021

Kainuu perustasolla – muutoksia suosituksiin

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on todennut koko maakunnan olevan epidemian perustasolla. Viime viikolla alueella todettiin yhteensä 22 tartuntaa, kun vielä kuukausi sitten päivälukemat olivat samalla tasolla. Testimäärä viikolla 38 oli n. 1400, joista positiivisia 1,6 %.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on tällä hetkellä 65,3 / 100 000 / 14 vrk. Tapauksista valtaosa on Kajaanissa ja liittyvät perheen sisäisiin ja lähipiirin kontakteihin. Tartunnat jäljitettävissä 95 %, eikä jäljityksessä ole viiveitä.

Koordinaatioryhmä linjasi suositusten osalta seuraavaa:

- Yleinen etätyösuositus Kainuussa päättyy 31. lokakuuta

- Maskisuositus kouluissa päättyy 22. lokakuuta

- Yleinen maskisuositus matalan riskin tilanteissa päättyy 22. lokakuuta

- Hoito- ja hoivatyössä kasvomaskin tai -visiirin käyttövelvoite säilyy edelleen

- Kahteen kertaan rokotettuja lieväoireisia ei jatkossa testata, pois lukien sote-ammattilaiset

- Perhekaranteenien pituus on jatkossa 10 vrk, joka lasketaan viimeksi sairastuneen oireiden alusta.

Rokotussuoja olennainen pandemian tukahduttamisessa

Koronarokotusten kattavuus 12 vuotta täyttäneistä kainuulaisista on kaikissa kunnissa yli 80 %:n tasolla.  ”Rokotuksissa ei täyden sarjan osalta vielä olla tavoitteessa. Tähän mennessä kuntalaisilla on kuitenkin ollut mahdollisuus rokottautua, joten varotoimia voidaan yleisesti purkaa. Tartuntoja tulee edelleen olemaan, mutta riski ja suojautumisen vastuu kohdistuu nyt rokottamattomiin.  Ellei rokotussuojaa ole, on syytä noudattaa suosituksia, kehottaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Matala tartuntariski on tyypillisesti lyhytkestoisissa tilanteissa, joissa kokoontuu pieni joukko ihmisiä ja muilta osin noudatetaan yleisiä hygieniaohjeita.  Esimerkiksi kauppa-asiointi, opiskelu tai liikunta ovat yleensä matalan riskin tilanteita. Varhaiskasvatuksessa sekä toisen asteen ja alakoulun lähiopetuksessa tartuntariski on seurantatiedon valossa pieni.

Tartuntariskiä nostaa runsaat lähikontaktit esimerkiksi yleisön ruuhkautuessa tai kontaktiajan kasvaessa. Näissä tilanteissa maskien käytöllä, käsihygienialla ja lähikontaktien välttämisellä saadaan edelleen vähennettyä tartuntariskiä.  Valtakunnallisesta maskisuosituksesta odotetaan linjauksia ensi viikon aikana.

”Usein kysytään miten nykyään tulee toimia, jos on flunssan oireita. Kahteen kertaan rokotetuilla koronataudin riskit ovat varsin pienet, mutta muitakin hengitystieinfektioita esiintyy edelleen. Selkeissä oireissa jäädään siis kotihoitoon. Ja jos vanhemmat ja muut perheen yli 12-vuotiaat on rokotettu, ei nuhaisilla pienillä lapsilla ole tarvetta koronatestiin”, selventää Olli-Pekka Koukkari.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 7974 668