Tiedote 31.03.2021

Kainuun koronatilanne edelleen perustasolla

Kainuun koronakoordinaatioryhmä sekä Kainuun soten ja kuntien yhteinen johto- ja tiedotuskeskus ovat todenneet alueen olevan edelleen epidemian perustasolla. Ilmaantuvuus on 18 (per 100 000 asukasta / 14 vrk) ja positiivisten testien osuus 0,5 %. Jäljitysprosentti on 100 %.

Vartiuksen rajanylityspaikalla koronatestaus on ollut käynnissä joulukuusta lähtien. Testauskattavuus on tällä hetkellä käytännössä 100 %, eikä havaittuja tartuntoja ole ollut lähes kahteen kuukauteen.

Kainuun prikaati on tiedottanut neljästä uudesta eilen todetusta positiivisesta varusmiesten testituloksesta.

”Tilanne on rauhallisempi kuin yksittäinen ilmaantuvuusluku kertoo. Prikaatilla olevat sairastavat siellä, eivätkä tosiasiallisesti vaikuta alueeseen. Varsinaisia väestössä olevia yksittäisiä tartuntoja on edelleen vähän. Ja sellaisena tilanne voidaan myös pitää noudattamalla ohjeita”, toteaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Muiden maakuntien alueella koronatartuntoja on edelleen runsaasti. Matkailua on erityisen paljon pääsiäisen aikana, jolloin myös riski koronatartuntojen leviämiselle kasvaa. Kainuulaisia sekä alueella lomailijoita pyydetään noudattamaan voimassa olevia rajoituksia, ohjeita ja suosituksia.

Tärkein ohje on viettää pääsiäistä omassa perhe- tai lähipiirissä ja minimoida muut lähikontaktit. Kainuussa on voimassa enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituspäätös 25.4.2021 saakka.

Voimassa olevat suositukset ja ohjeet:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

Kainuun keskussairaalan koronatestaus palvelee myös pääsiäispyhinä joka päivä ajanvarauksella klo 8 – 19.30 (ajanvaraus numerosta 040 165 0020).

Lisätietoja Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

 

Rokotukset jatkuvat 1949 syntyneille sekä 1952 - 56 syntyneille riskiryhmäläisille

Koronarokotusten takaisinsoittopalvelussa on edelleen yli tuhat puhelua jonossa, joita puretaan mahdollisimman pian. Ensisijainen ajanvaraustapa on Omasoten nettipalvelussa, jonka kautta voi valita parhaiten sopivan ajan:

  • 1949 tai aiemmin syntyneet valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 044 709 3788.
  • 65 - 69 vuotiaat sairautensa perusteella rokotusvuorossa olevat valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”riskiryhmäläisten koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 08 718 9903.

Yksityiskohtaiset varausohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset koronaan tai rokotteisiin liittyvät kysymykset pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

  • Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668), Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)