Tiedote 07.05.2021

Kokoontumisrajoitukset lievenevät 50 henkilöön - ei uusia tartuntoja

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt päätöksen Kainuun alueen kokoontumisrajoituksista. Määräyksen mukaan yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat rajoitettu enintään 50 henkilöön edellyttäen, että niissä voidaan varmistaa tartuntatautilain turvallisuusvelvoitteet. Määräys on voimassa 10.5. - 31.5.2021.

Kokonaisosallistujamäärä voi olla myös suurempi, mikäli yleisö voidaan sijoittaa enintään 50 hengen erillisiin katsomolohkoihin tai vastaaviin alueisiin. Tällöin on myös huolehdittava, että kulku aluelohkoihin, turvavälit, käsien puhdistaminen sekä siivous ovat tartuntatautilain edellyttämällä tavalla järjestetty.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on nyt 2,8 (per 100 000 asukasta / 14 vrk). Kainuussa ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa 25.4. jälkeen. Vartiuksen rajanylityspaikalla on tehty noin 30 maahantulotestiä päivässä. Raja-asemalla on voimassa PSAVIn päätös pakollisista terveystarkastuksista 31.5. saakka.

Thl:n tilastoihin on kirjaantunut kainuulaisten muualla maassa todettuja tartuntoja, ainakin Sotkamossa yhden henkilön osalta. Myös Kuhmossa tälle viikolle raportoiduissa tartunnoissa on ilmeisesti kyse samasta, koska Kainuun sotessa ei ole tilastoitu positiivisia testituloksia.

Voimassa ovat edelleen seuraavat suositukset ja ohjeet:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  •  Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan
  • (ikäihmisten ryhmäliikuntatoiminta ulkotiloissa turvavälejä noudattaen voi käynnistyä uudelleen)
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

”Tauti ei ole vielä kadonnut, joten tartuntariski on lähikontakteissa kuin aiemminkin. Virus ei laske osallistujamääriä tai päättele mikä tilaisuus on kyseessä. Yksityiset tapaamiset, joissa ollaan tiiviissä kanssakäymisessä, ovat edelleen suurin riski tartunnoille”, muistuttaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

”Rokotukset etenevät nyt hyvin ja tilanne Suomessa helpottaa varmasti, mutta tavalla tai toisella pandemia vaikuttaa arkeemme vielä pitkään. On vaikea nähdä tilannetta, jossa uusia tartuntoja maailmalta ei leviäisi – minkälaisia torjuntatoimia tämä edellyttää, se nähdään myöhemmin”, arvioi Koukkari.

 

Koronarokotukset jatkuvat 60-vuotiaiden ikäluokalle sekä kaikille riskiryhmään kuuluville

Eiliseen mennessä Kainuussa 60 – 65 -vuotiaista oli rokotettu puolet ja 65 - 69-vuotiaista kaksi kolmasosaa. Vapaita aikoja on hyvin saatavilla, eikä merkittäviä puhelujonoja tällä hetkellä ole.

Koronarokotuksiin voivat varata ajan seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

• 1961 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset” Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

• 2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ” riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien koronarokotukset”. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Rokotetoimitusten varmistuttua rokotukset laajenevat seuraavaksi 50- 60 -vuotiaisiin. Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.  Ajanvarausnumeroon 044 709 3788 pyydetään soittamaan vain, mikäli nettiajanvaraus ei ole mahdollista.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, pandemiapäällikkö (044 797 4668)