Tiedote 25.11.2020

Kolme uutta koronatartuntaa - ohjeiden noudattamista korostetaan

Vuokatissa jo karanteenissa olleella urheilijalla on todettu koronavirus, joka liittyy joukkueen aiempiin tartuntoihin.

Kainuussa viikonloppuna ilmenneisiin Oulun Stora Enson työmaahan liittyvissä tartuntoihin on 24.11. todettu yksi uusi tartunta Suomussalmella ja yksi uusi tartunta Puolangalla.

Mainitut Oulun tartunnat ovat alun perin tunnistettu liittyvän työmaaruokailuihin ja kimppakyyteihin, jotka osaltaan kertovat tämän hetken tartuntariskeistä. Perhepiirin jälkeen työympäristö muodostaa toiseksi suurimman tartuntariskin.

Kainuu edelleen epidemian perustasolla

Koronaviruksen ilmaantuvuus on 15,3 / 100 000 asukasta ja positiivisten testien osuus 0,5 % (14 vrk:n jaksolla). Testejä otettiin viime viikolla 883 kpl, joista pikatestejä 276. Koronapotilaita ei ole sairaalahoidossa.

”Tartunnanjäljitys, tiedotus ja nopea toiminta yhteistyössä kuntien kanssa ovat osoittautuneet toimiviksi. Tästä lämmin kiitos kainuulaisille toimijoille”, toteaa pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Kainuun sote korostaa ohjeiden noudattamista

Perustason maskisuositus on voimassa 8.12. saakka.  Kainuun sote kehottaa koronaan viittaavia oireita saaneita henkilöitä hakeutumaan matalalla kynnyksellä testeihin. Turvavälien, kasvomaskien, käsihygienian ja muiden ohjeiden noudattamista on edelleen jatkettava.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun lähialueilla lisääntyvien tartuntojen vuoksi korostetaan seuraavia ohjeita:

  • Maakuntien välistä työmatkailua on syytä rajoittaa vain välttämättömiin sekä suosia etätyötä ja etäkokouksia mahdollisimman laajasti.
  • Vapaa-ajan matkailuun liittyen tulee noudattaa annettuja perusohjeita. Esimerkiksi omalle mökille oman perheen kesken siirtyminen ei muodosta merkittävää riskiä, mutta laajemmat kontaktit lisäävät riskiä.
  • Työpaikoilla maskin käyttöä, ruokailuihin ja muihin sosiaalisiin kontakteihin liittyviä varotoimia tulee vahvistaa.
  • Riskiryhmien suojaamiseen on edelleen kiinnitettävä huomiota. Esimerkiksi tartuntariskin sisältävien matkojen ja tapahtumien jälkeen on hyvä korostetusti noudattaa suojatoimia.

Joulun ajan lähestyessä muistutetaan myös perhe- ja lähiyhteisöihin liittyvästä tartuntariskistä. ”Suomen yleistilanteen pahentuessa on Kainuussakin syytä pohtia miten matkustetaan tai perhejuhlia tänä vuonna turvallisesti vietetään. Samalla pidetään mielessä, että ehkäisevät toimet ovat myös paras keino tukea elinkeinoelämää ja mahdollisimman normaalia arkea”, välittää Koukkari Kainuun COVID19 -johto ja tiedotuskeskuksen yhteiset terveiset.

Kainuun sote tiedottaa asiasta seuraavan kerran 2.12. tai tilannekuvan muuttuessa.

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)