Tiedote 13.04.2021

Kolme uutta korontartuntaa - Rokotuksiin uusia ryhmiä avoinna

Kolme uutta korontartuntaa

Kajaanissa on maanantaina todettu kaksi uutta koronatartuntaa edelleen aiempaan ryppääseen liittyen. Henkilöistä yksi oli ollut jo karanteenissa aiemmin ja toinen vastikään määrätty ennen positiivista testitulosta. Ryppäässä on nyt 13 sairastunutta ja sen viruskannan odotetaan olevan herkemmin leviävää muunnosta.

Lisäksi Kainuussa on todettu korontartunta alueella oleskelevalla ulkopaikkakuntalaisella. Altistumisen johdosta yhdeksän henkilöä on määrätty karanteeniin.

Kainuu on edelleen epidemian perustasolla. Ilmaantuvuusluku on nyt 19,4 (per (100 000 as / 14 vrk), mutta tartuntaryppäät ovat tiedossa ja rajattuja.

 

Koronarokotuksissa nyt useita ryhmiä

Rokotusjärjestelyiden vuoksi ryhmät on jaettu syntymävuoden perusteella. Uutena vuorossa ovat nyt kaikki 1952 - 56 syntyneet kainuulaiset sekä ne 1957 - 61 syntyneet, joilla on vakavalle koronataudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (riskiryhmä 1). Koronarokotuksiin voivat nyt varata ajan seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

• 1951 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset ja riskiryhmään 1 kuuluvien koronarokotukset” tai numerosta 044 709 3788 (takaisinsoitossa voi kestää useita vuorokausia). Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

• 1952 – 1956 syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”1952 - 56 syntyneiden koronarokotukset” tai numerosta 044 709 3788 (takaisinsoitossa voi kestää useita vuorokausia). Rokotevalmisteena ikäryhmässä on AstraZeneca.

• 1957 – 1961 syntyneet riskiryhmään 1 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset ja riskiryhmään 1 kuuluvien koronarokotukset” tai numerosta 08 718 9303 (takaisinsoitossa voi kestää useita vuorokausia). Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Riskiryhmään 1 kuuluvat:

- elinsiirto- tai kantasolusiirtopotilaat sekä aktiivihoidossa olevat syöpäpotilaat

- henkilöt, joilla on vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus vaikea krooninen keuhkosairaus tai Downin oireyhtymä

- omaishoidettava ja -hoitaja, joka asuu samassa taloudessa hoidettavan kanssa

- lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes (muu kuin nuoruustyypin diabetes)

 

Rokotekeskustelu käy vilkkaana

Koronarokotteet tarjotaan Suomessa koko aikuisväestölle veloituksetta ja vapaaehtoisuuteen perustuen. Tällä hetkellä myyntiluvan saaneita valmisteita on kolme ja neljäs on saapumassa Suomeen kuun lopussa. Kaikki käyttöön hyväksytyt rokoteaineet ovat läpikäyneet tieteelliset tutkimukset ja viranomaisten lupamenettelyt.

”Odotamme edelleen Thl:n jatko-ohjeita AstraZenecan valmisteen osalta. Tämä aiheuttaa epätietoisuutta sekä järjestäjille että rokotettaville, mutta edistämme rokotuksia käytettävissä olevin keinoin. Nopeita muutoksia on jatkossakin luvassa. Rokoteaikoja ja rokotteita on nyt kuitenkin saatavilla siten, että pääsemme laajentamaan uusiin ryhmiin”, kertoo Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

”Ymmärrämme hyvin ihmisten huolen rokoteuutisointeihin liittyen, mutta mittasuhteet vääristyvät keskustelussa. Kaikkeen hoitoon, toimenpiteisiin, lääkkeisiin tai rokotteisiin liittyy aina mahdollisen haitan riski. Tässä tapauksessa vakavan koronataudin riskit ovat merkittävästi suurempia kuin rokotteisiin liitetty erittäin harvinainen haittamahdollisuus”, rauhoittelee Koukkari.

Koronarokotuksiin liittyvät tiedot on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset. 

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)