Tiedote 25.03.2022

Koronaohjeita huomioitavaksi

Koronatestaus painottuu kotitestaukseen

Koronaepidemia jatkuu edelleen ja tartuntoja todetaan runsaasti. Kainuussakin on todettu ensimmäisiä tapauksia Omikron BA.2-alavariantista, joka voi osaltaan selittää epidemian kiihtymistä.

Koronatestauksia Kainuussa toteutetaan kansallisten linjausten mukaisesti. Kainuun soten testauskapasiteettia on supistettu, joten asiakkaita pyydetään huomioimaan voimassa olevat ohjeet.

Ensisijainen testausmuoto on kotitestaus, jota suositellaan, jos saa lieviä koronavirustartuntaan sopivia oireita

  • Jos kotitesti on positiivinen, suositellaan omaehtoista eristäytymistä vähintään viideksi vuorokaudeksi kuitenkin siten, että on vähintään 2 päivää oireeton ennen töihin tai kouluun paluuta. 
  • Jos kotitesti on negatiivinen ja oireet jatkuvat, kotitesti kannattaa uusia 2-3 vrk välein. Oireisille suositellaan omaeh­tois­ta kon­tak­tien vält­tä­mis­tä 5 vrk ajan.

Jos asuu sairastuneen kanssa, tai on ollut lähikontaktissa sairastuneen kanssa suositellaan välttämään ylimääräisiä kontakteja, kunnes sairastuneen oireiden alusta on kulunut 5 vuorokautta. Jos on täysin oireeton, voi mennä töihin maskia käyttäen. Etätyötä suositellaan, jos se on mahdollista. Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Terveydenhuollon testaus

Koronatestaus julkisessa terveydenhuollossa suunnataan sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä. Testaus julkisessa terveydenhuollossa on maksuton; työterveyshuollossa tehtävistä testauksissa on suositeltavaa varmistaa mitä palveluita oma sopimus kattaa.

Työntekijän tai lapsen sairaustapauksissa osa työnantajista hyväksyy tavanomaisen sairausloma- tai poissaolotodistuksen, eikä sitä varten tarvita terveydenhuollossa todettua koronatartuntaa tai yhteydenottoa jäljitykseen.

Jos tarvitaan todistus tartuntatautipäivärahaa varten, tartunta on todettava terveydenhuollossa. Tällöin sairausloma- tai poissaolotodistuksen voi kirjoittaa julkisella tai yksityisellä puolella työskentelevä lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja. Tartuntatautipäivärahaa voi kuitenkin saada vain, jos syntyy ansionmenetystä (tarkempia ohjeita Kelasta). Karanteeni- tai eristysmääräyksiä kirjoitetaan enää vain poikkeustapauksissa, jos se on tartuntojen leviämisen estämisen kannalta tarpeen, esim. hoitolaitoksissa.

Perusohjeita

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa perusohjeista koronatartunnoilta suojautumisesta ja leviämisen rajoittamisesta

  • Ota koronarokotukset. Ne suojaavat vakavalta taudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona kunnes olet terve. Tee tarvittaessa kotitesti.
  • Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto

Tar­tun­nan saa­nut­ta suo­si­tel­laan in­for­moi­maan hen­ki­löi­tä, joi­hin on ol­lut kon­tak­tis­sa 2 vrk en­nen oi­rei­den al­kua/po­si­tii­vis­ta tes­ti­tu­los­ta, jot­ta he tie­tä­vät seu­ra­ta mah­dol­li­sia oi­rei­ta ja huo­mioi­da va­ro­toi­met. Oireisena ei tule mennä töihin, kouluun, päiväkotiin tai harrastuksiin.

Mikäli on erityistä kysyttävää tai lisäohjeiden tarvetta, Kainuun soten tartunnanjäljityksen kanssa voi asioida Omasote-palvelun kautta tai puhelimitse 044 709 3788 (takaisinsoitto).

 

Li­sä­tie­to­ja me­dial­le: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655