Tiedote 11.02.2021

Koronarokotukset ikäihmisille käyntiin

Koronarokotukset ikäihmisten hoitokoteihin ja kotona hoidettaville

Kainuussa koronarokotukset jatkuvat kansallisen rokotusjärjestyksen ja ohjeistuksen mukaisesti. Rokotteita odotetaan saapuvan 1000 annosta viikossa ja saatavuuden parantuessa rokotuksia voidaan laajentaa uusiin ikäryhmiin. Perusterveen aikuisväestön rokotuksiin päästäneen nykyarvion mukaan toukokuussa.

Ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoivan 970 asukasta rokotetaan tämän viikon loppuun mennessä. Ensi viikosta alkaen rokotuksia annetaan myös kotona hoidettaville sekä samassa taloudessa asuville sopimussuhteisille omaishoitajille. Seuraavan kuukauden kuluessa tämän ryhmän rokotuksia voidaan antaa noin 3500, mikäli rokotevalmisteita saadaan alueelle odotetusti.

Työterveyshuolto jatkaa yksityisen ja julkisen ympärivuorokautisen hoivan työntekijöiden rokottamista viikolla 7. Työterveyshuollon yritykset ohjeistavat asiakkaitaan rokotusjärjestelyistä.

Ajanvarauksella annettavat väestön rokotukset kuntien rokotuspisteissä alkavat viikon 7 lopussa. Tällöin ensimmäisinä ovat yli 85-vuotiaat. Muut ikänsä perusteella sekä alle 70-vuotiaat taustasairauksien vuoksi erityisessä riskiryhmässä olevat ovat vuorossa seuraavina rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Ohjeet koronarokotusten ajanvaraukseen

Ajanvaraus 85 vuotta täyttäneille avautuu maanantaina 15.2 numerossa 044 709 3788.

  • Soita ajanvarausnumeroon – odota takaisinsoittoa saadaksesi rokotusajan ja -paikan.
  • Saavu ajoissa paikkakuntasi rokotuspisteeseen. Käytä kasvomaskia ja pukeudu siten, että olkavarsi on helposti paljastettavissa.
  • Huolehdi, että saat toisen rokoteannoksen määräajan kuluttua (12 viikkoa). Jatka ohjeiden mukaisia suojatoimia (kasvomaskit, käsidesi, turvavälit).

Ajanvarausnumerossa 044 709 3788 käytetään takaisinsoittojärjestelmää, ja siihen voivat soittaa vain rokotusvuorossa olevat tai heidän puolestaan asioivat. Numerossa ei anneta rokote- tai muuta terveysneuvontaa.

Seuraavien rokotusryhmien aikoja ei anneta ennakolta. Ensimmäiseen rokotusryhmään kuuluu n. 1000 henkilöä ja jonoa puretaan mahdollisimman pian. Takaisinsoitossa menee arviolta 1 - 3 vrk.

Rokotusryhmään kuuluvan tiedot tarkistetaan aikaa varatessa ja rokotuspaikalla KELA-kortista tai potilastiedoista.

Rokotusjärjestelyitä koskevat tiedot on koottu osoitteeseen sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Käytettävät rokotteet ja yleisohjeet

70-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotuksiin käytetään mRNA-rokotteita (Pfizer-Biontechin ja Modernan valmisteet), joiden suojatehosta myös ikääntyneillä on jo tutkimusnäyttöä.

Alle 70-vuotiaiden rokottamiseen käytetään AstraZenecan koronavirusrokotetta.

Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Kaikkien valmisteiden koronarokotteiden annosväli on 12 viikkoa.

Koronarokotteilla, kuten muillakin rokotteilla, voi olla yleensä asiaan kuuluvia sivuoireita kuten pistospaikan arkuutta, kuumetta tai väsymystä. Suositeltavaa on käyttää oireiden lievittämiseen tulehduskipulääkkeitä tai antihistamiinia. Tavalliset sivuoireet johtuvat rokotevalmisteen herättämästä elimistön vastustuskyvystä ja ovat merkki toimivasta vasteesta.

Jatkossa oireettomia henkilöitä, jotka ovat saaneet kaksi rokoteannosta, ei enää altistustilanteessa määrätä karanteeniin. Oireiset henkilöt testataan normaalisti ja tarvittaessa määrätään eristykseen, mikäli testi on positiivinen.

 

Lisätietoja:

  • Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)
  • Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)