Tiedote 28.10.2020

Koronatilanne Kainuussa on rauhallinen – ohjeiden ja suositusten noudattaminen edelleen tärkeää

Tilannekuva

Kainuun koronatilanne on perustasolla. 14 vuorokauden ilmaantuvuus on 9,7 / 100 000, positiivisten testien osuus 0,2%. Testejä on tehty viikon 43 aikana 936. Viimeisin tartunta on todettu 23.10.20 ulkomaalaisella henkilöllä. Kainuussa saatuja karanteenin ulkopuolisia tartuntoja ei ole todettu 1.10.2020 jälkeen. Ajantasainen tilannekuva: https://sote.kainuu.fi/koronainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet

Testiin hakeutuminen ja tulosten ilmoittaminen

Voit varata testiajan itse osoitteesta https://omasote.kainuu.fi/ tai soittamalla 116 117 valinnalla 2 tai soittamalla omalle terveysasemalle. Kaikki positiiviset testitulokset ilmoitetaan soittamalla viivytyksettä. Lisäksi kaikki valmistuneet koronatestitulokset ilmoitetaan tekstiviestitse klo 10, 16 ja 22 tapahtuvina lähetyksinä.

Maskisuositus

Maskisuositus on voimassa joukkoliikenteessä, matkalla omaehtoiseen karanteeniin riskialueelta palattaessa sekä koronatestaukseen ja koronatestauksesta sekä julkisilla paikoilla milloin turvavälejä ei voida toteuttaa.

Sesonki ja kokoontumisrajoitukset

Jouluateriatilaisuuksien järjestäminen perustasolla on mahdollista varotoimia noudattaen. Erityistä huomiota tulee kiinnittää turvaväleihin, käsihygieniaan sekä ruuhkaantumisen estämiseen huolellisella aikataulutuksella. Loka-marraskuun aikana Aluehallintoviraston päätöksellä yli 50 henkilön tilaisuudet on kielletty ellei niissä noudateta Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjeistusta. https://www.avi.fi/web/avi/yleistiedoksiannot

Pikkujouluissa ja muissa vapaa-ajan riennoissa muistutetaan turvavälein ja maltillisten ryhmäkokojen tärkeydestä. Esimerkiksi työpaikkojen pikkujouluissa tulee ottaa huomioon mahdollisen korona-altistumisen ja siitä seuraavien karanteenien vaikutus työyksikön toimintamahdollisuuksiin.

Valtakunnallinen etätyösuositus

Valtioneuvosto suosittelee, että sekä julkisen että yksityisen sektorin työtekijät työskentelisivät etätyössä mahdollisimman laajasti, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Työpaikoilla tulee myös edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä. Esimerkiksi organisaatioiden etäkokoukset on syytä ottaa käyttöön.

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa toistaiseksi.

Termistöä

Altistunut:

Henkilö on ollut samassa huoneessa vähintään 15 minuuttia TAI vähintään 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä ulkona tai suurissa sisätiloissa koronavirusta tartuttavan henkilön kanssa TAI saanut päällensä tai ollut limakalvokontaktissa koronavirusta tartuttavan henkilön kanssa.

Karanteeni:

Altistunut henkilö määrätään karanteeniin 10 vuorokauden ajaksi altistumisen päättymisestä lukien. Mikäli altistuminen tapahtuu perheessä todetulle tartunnalle tai hoitolaitoksessa, on karanteenin kesto 14 vuorokautta.

Sairastunut:

Henkilöllä todetaan tutkimuksissa koronavirustartunta oireista tai oireettomuudesta riippumatta.

Eristys:

Sairastunut määrätään eristyksen, jonka kesto on vähintään 7vrk oireiden alusta käsittäen vähintään kaksi oireetonta päivää. Mikäli henkilö tarvitsee sairaalahoitoa koronavirusinfektion vuoksi, on eristyksen vähimmäiskesto 14 vuorokautta.

Tartuttavuusaika:

Alkaa 48h oireiden alkua edeltävästi ja kestää eristyksen ajan. Oireettoman testipositiivisen henkilön tartuttavuusaika alkaa 48h testausajankohtaa edeltävästi ja kestää eristyksen ajan.