Tiedote 21.01.2021

Puolangalla elokuvatuotannossa todettu koronatartunta on alustavasti tunnistettu viruksen brittivariantiksi - Samoojassa todennäköisesti ei muunnosta

Puolangalla ja Hyrynsalmella elokuvatuotantoa tekevässä kuvausryhmässä eilen todettu koronatartunta on alustavien laboratoriotulosten mukaan viruksen ns. brittivariantti. Positiivinen testitulos löydettiin ulkomaiselta henkilöltä maahantulotestien yhteydessä.

Tartunnanjäljityksen perusteella tällä hetkellä kymmenen henkilöä kuvausryhmästä on asetettu karanteeniin. Virusmuunnoksen takia karanteeniajat ovat vähintään 14 vrk. Kuvausryhmä on toiminut alkuviikon aikana mm. Ukkohallan ja Paljakan alueella ja kuvauksia on tehty myös Puolangan keskustassa. Kuvauksia jatketaan tilanteen sallimissa rajoissa ja kuvausryhmät toimivat ja majoittuvat ”omissa kuplissaan”, joten altistumisriski ulkopuolisiin on minimoitu.

Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkarin mukaan HUS-laboratorion alustavien tulosten mukaan viruskanta on tunnistettu ns. brittimuunnokseksi, joka on herkemmin leviävä kuin viruksen yleisemmät kannat. ”Lähipäivät näyttävät mihin altistumiset johtavat. Edelleen korostan, että ohjeita noudattamalla tartuntoja voidaan vähentää merkittävästi: maahantulotestausta ja omaehtoisia karanteeniaikoja tulee noudattaa, huolehtia vähintään kahden metrin turvaväleistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käytöstä. Ihmisten kokoontuminen yhteen lisää tartuntariskiä, joten kaikki ei-välttämätön on syytä siirtää tuonnemmaksi”, painottaa Koukkari.

Samoojan kuntoutuskodissa yksi jatkotartunta – viruskanta ei todennäköisesti ole muuntunut

Eilen kajaanilaisen Samoojan kuntoutuskodin tartuntaryppääseen liittyen on todettu yksi tartunta jo karanteenissa olleella perheenjäsenellä. Kyseessä on kahdeskymmenesneljäs tapaukseen liittyvä sairastuminen. Alustavien laboratoriotulosten mukaan virusnäytteistä ei ole löytynyt muunnoksia, jotka viittaisivat herkemmin leviävään brittivarianttiin.

Kainuu edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa

Kainuussa on voimassa epidemian kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset. Yleisten tilaisuuksien, tapahtumien ja kokousten järjestäminen on rajoitettu enintään 20 henkilöön, mikäli järjestelyillä voidaan taata osallistujien terveysturvallisuus.

Yleinen kasvomaskisuositus yli 12-vuotiaille on voimassa kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.

Yleinen etätyösuositus on voimassa. Hoito- ja hoivalaitosvierailuja suositellaan rajoitettavaksi vain välttämättömiin ja suojaamaan siten riskiryhmään kuuluvia.

Kunnat voivat rajoittaa toimintojaan ja antaa tarkentavia ohjeita mm. opetuksen järjestelyihin liittyen.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Emilia Haukka, tuottaja / Elokuvayhtiö Aamu (050 380 4427)

Harri Peltola, pormestari / Puolanka (0400 214 390)

Heimo Keränen, kunnanjohtaja /  Hyrynsalmi (044 710 4400)