Torstaina 115 koronatartuntaa - henkilöstön koronasuojaa koskeva laki voimassa
Eilen Kainuussa todettiin 115 koronatartuntaa. Yleistilanne on pääosin ennallaan. KAKS:ssa on muutamia potilaita tarkkailtavana koronaoireiden vuoksi, jonka lisäksi potilaita on myös osastohoidossa. Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on 2315 / 100 000 / 14 vrk.
Kainuun soten henkilöstöstä poissa on 183 henkilöä. joista suoraan koronaan liittyen 54.
”Viikon tartuntamäärä on lievässä laskusuunnassa, joka on myönteinen signaali. Toki emme tiedä paljonko tartuntoja tulee ilmi kotitestauksessa. Voi olla, että tilanne tasaantuu meilläkin, mutta edelleen joudumme varautumaan sairaalahoidon tarpeeseen samaan aikaan, kun paljon henkilökuntaa on poissa. Johtokeskus seuraa tilannetta päivittäin. Ensi tiistaista alkaen on myös täysimääräisesti voimassa henkilöstöä koskeva tartuntatautilain muutos, joka koskee rokotussuojaa. Tällä tulee olemaan jossain määrin vaikutusta henkilöstötilanteeseen. Kainuun sotessa jatketaan siis edelleen tehostettua valmiutta”, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.
Kainuun sote muistuttaa, että korona on edelleen yleisvaarallinen tartuntatauti, jota koskien voidaan määrätä karanteeni- ja eristystoimia. Nämä eivät ole vapaaehtoisia, vaan lakiin perustuvia määräyksiä.
Myös testeihin hakeutuminen on tärkeää, jotta tartuntojen leviäminen tai hoidon tarpeen arviointi voidaan tehdä ajoissa. Ensihoidon raporttien mukaan kotihälytyksissä näkyy lisääntyvää hoidon tarvetta erityisesti rokottamattomien tai testaamattomien henkilöiden pitkittyneissä hengitystieoireissa.
Koronatestien ajanvaraus tehdään Omasotessa tai puhelimitse 040 165 0020. KAKS:n ja Rajakadun testiasemat palvelevat Kajaanissa päivittäin, muissa kunnissa testaus terveysasemilla arkipäivisin.
Koronarokotukset saa kuntien rokotuspisteistä, joista tarkemmat tiedot sote.kainuu.fi/koronainfo.
Tartuntatautilain väliaikainen muutos koskee sote-palveluissa työskenteleviä – rokotussuoja keskeinen
Tiistaista 1. helmikuuta alkaen tartuntatautilain 48a § väliaikaisen muutoksen mukaan sote-palveluissa saa käyttää vain erityisestä syystä työntekijää, jolla ei ole rokotuksen tai enintään 6 kk aiemmin sairastetun koronataudin antamaa suojaa. Työntekijä, joka ei lääketieteellisistä syistä voi ottaa rokotetta, voi esittää enintään 72 tuntia ennen työvuoroon saapumista tehdyn negatiivisen koronatestin tuloksen.
Määräykset koskevat kaikissa sote-palveluissa toimivia, myös esimerkiksi tukipalveluiden, siivous- tai ruokahuollon henkilökuntaa, jos tehtäviin liittyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski koronataudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille tai potilaille. Laki on voimassa vuoden 2022 loppuun saakka.
Ellei työntekijällä ole osoittaa suojaa koronatautia tai voimassa olevaa testitulosta, työnantajan tulee tarjota muuta työtä. Jos työtä ei ole tarjolla tai työntekijä ei suostu sitä vastaanottamaan, työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta työnteon estymisen ajalta, ellei toisin ole sovittu.
”Lain tarkoituksena on suojata sekä henkilöstöä sekä potilaita. Koronarokotukset ovat turvallisia ja tehokkaita, ja lääketieteellisiä syitä niiden ottamatta jättämiseen on harvoin, mutta edelleen myös meillä henkilöstössä on vajeita rokotussuojassa. Olemme aktiivisesti tarjonneet rokotuksia niin henkilöstölle kuin kaikille kuntalaisille, mutta vieläkin ehtii aloittaa”, kannustaa Ahopelto.
Lisätietoja medialle: Kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto 044 777 3033