Tiedote 08.11.2021

Viikonloppuna viisi uutta koronatartuntaa

Lauantaina Kainuussa todettiin neljä ja sunnuntaina yksi uusi koronatartunta. Tapaukset keskittyvät Sotkamoon, jossa Leivolankylän alakoulussa ja iltapäiväkerhossa on koronatartunnan vuoksi asetettu 30 henkilöä karanteeniin. Sotkamon urheilulukiossa puolestaan koronatartuntoja on todettu neljällä oppilaalla ja Vuokatti Sportissa harjoittelevassa ulkomaalaisessa joukkueessa on samoin neljä tartuntaa. Tartunnanjäljityksen perusteella tiedossa ei ole laajoja altistumisia                           .

Kainuun keskussairaalan vaativan kuntoutuksen osastolla ei ole todettu uusia tapauksia. Osastolla on edelleen hoidossa kaksi eristyksessä olevaa koronapotilasta. Sotkamon terveyskeskuksessa yhdellä jo kotiutuneella ja karanteenissa olevalla potilaalla on todettu koronatartunta, mutta tapaukseen ei liity uusia altistumisia. Molemmat yksiköt ovat edelleen vierailukiellossa, eikä uusia potilaita oteta toistaiseksi. Osastojen avaamista arvioidaan loppuviikon aikana.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on 65,5 / 100 000 asukasta / 14 vrk. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin yhteensä 33, joista kainuulaisilla 27. Näistä pystyttiin luotettavasti jäljittämään 70 %.

Kahden annoksen rokotuskattavuus yli 80 % vasta vanhemmilla kainuulaisilla

Kainuussa rokotuskattavuus on kohtuullisen hyvällä tasolla mitä vanhempaan väestöön edetään. Yli 80 % ikäluokasta on rokotettu kahdesti vasta 45-vuotiaista ja sitä vanhemmista.  Alle 40-vuotiaista kahdesti on rokotettu alle 70 % eli tuhannet kainuulaiset ovat saaneet vasta yhden rokotuksen tai ovat kokonaan ilman koronarokotetta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan toisen rokoteannoksen jälkeen koronarokotteiden suojateho vakavaa koronatautia vastaan nousee yli 90 prosenttiin. Lieväoireista ja oireetonta tartuntaa vastaan teho on hieman heikompi, mutta yleisesti hyvällä tasolla. Suoja vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy hyvänä suurimmalla osalla väestöä ainakin kuusi kuukautta. Kolmatta rokoteannosta suositellaankin kaikille yli 60-vuotiaille ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville.

Kainuussa koronarokotteet saa helposti kuntien rokotuspisteistä ilman ajanvarausta. Kajaanissa koronarokotukset saa Kajaanin Prisman rokotuspisteeltä 13.11. saakka, jonka jälkeen 15.11. alkaen influenssarokotusten yhteydessä Kaukametsän Opistolla sijaitsevalta rokotepisteeltä.

Lisätietoja koronarokotuksista sote.kainuu.fi/koronainfo.

Kainuun soten pandemiapäällikkö vaihtuu

Kainuun soten tartuntataudeista vastaava lääkäri Lea Käsmä-Ronkainen on nimetty myös kuntayhtymän pandemiapäälliköksi 8.marraskuuta alkaen. Pandemiapäällikkönä hän vastaa tartuntatauteihin liittyvien lakisääteisten muiden viranomaistehtävien lisäksi myös valmiussuunnittelusta ja epidemiatilanteiden edellyttämästä johtamisesta.

Terveysjohtaja Susanna Halonen keskittyy terveyden- ja sairaanhoidon tulosalueen johtamiseen sekä palvelukokonaisuuksien ja toiminnan kehittämiseen.

Maskisuositus ja terveysturvallisuusohjeet

Esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä tai tapahtumissa, joissa ei voida varmistua turvaväleistä (kohtalaisen tai korkean riskin tilanteet), on edelleen suositeltavaa käyttää kasvomaskia.

Terveysturvallisuusohjeita tulee noudattaa myös muilta osin, kuten huolehtia esimerkiksi käsihygieniasta. Lievätkin koronaan tai muihin hengitystieinfektioihin viittaavat oireet tulee sairastaa kotona. Näin ehkäistään muidenkin infektioiden leviämistä.

Koronatestiin tulee oireisena hakeutua erityisesti, mikäli kuuluu rokottamattomiin tai vajaan rokotussuojan omaaviin, riskiryhmiin tai sote-ammattihenkilöihin. Testiajan voi Kainuussa varata Omasote-palvelusta tai puhelimitse 040 165 0020.

 

Lisätietoja: Pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655