Tiedote 17.04.2023

Kainuun aluehallituksen kokous 17.4.2023

Aluehallitus on hyväksynyt Kainuun hyvinvointialueen palveluiden järjestämissuunnitelman ja esittää sen aluevaltuuston hyväksyttäväksi. Järjestämissuunnitelma toteuttaa viime vuonna laadittua hyvinvointialueen strategiaa, joka pyrkii turvaamaan kainuulaisten sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut.

Suunnitelmaa on käsitelty talven 2023 aikana hyvinvointialueen toimielimissä ja poliittisten toimijoiden sekä henkilöstön ja kuntien edustajien kanssa. Valmistelutyössä on hyödynnetty myös henkilöstöltä ja asukkailta strategiatyössä saatua palautetta.

”Järjestämissuunnitelmassa esitetään periaatteet ja linjaukset, joihin palveluiden uudistukset nojautuvat. Näitä ovat esimerkiksi kumppanuuksien ja digitalisaation hyödyntäminen palveluiden järjestämisessä sekä skaalautuvat palvelut. Päivystävät ja erikoistason palvelut jatkuvat entiseen tapaan keskussairaalan ympärille koottuna. Sotekeskusten palveluita on tarjolla kuntien toimipisteissä, digitaalisesti sekä liikkuvina palveluina”, kuvaa hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg tulevaa palveluverkkoa.

Järjestämissuunnitelman toimenpiteissä korostuvat palveluihin liittyvä ohjaus ja neuvonta, varhaisen tuen ja kotiin annettavien palveluiden vahvistaminen sekä sote-keskusten toimintojen uudistaminen. ”Samalla, kun kainuulaisten omaa aktiivista osuutta hyvinvoinnin vahvistamisesta tuetaan, perustason palveluita on oltava saatavilla tarpeiden mukaisesti. Jotta rahat ja työntekijät riittäisivät, muutoksia tarvitaan monessa kohdin”, korostaa Lindberg. ”Monetkaan esitetyt asiat eivät ole täysin uusia. Esimerkiksi akuutin sairaalahoidon siirtyminen KAKS:aan ja tk-osastojen roolin muuttuminen kuntouttavaan suuntaan on ollut esillä yli kymmenen vuotta. Aikomuksista on kuitenkin päästävä toimeenpanoon”.

Järjestämissuunnitelma täsmentyy hyvinvointialueiden toimialueiden suunnitelmissa, joista nyt on esitetty painopisteet. Näistä valmistelussa ovat jo ensihoidon monituottajamalli ja ateria- ja puhtaanapitopalveluiden kilpailuttaminen. Perusterveydenhuollossa muutosprosessit liittyvät erityisesti vastaanottopalveluihin ja terveyskeskusosastoihin. Ikäihmisten palveluissa palvelurakennetta kevennetään ja kehitetään erityisesti yhteisöllistä asumista. Sosiaali- ja perhepalveluiden osalta vahvistetaan varhaisen tuen palveluita ja uudistetaan sosiaalityöt ja -ohjausta. Hallinnossa ja tukipalveluissa vähennetään toimitiloja sekä tehostetaan luottamushenkilöhallintoa.

Hyvinvointialueen taloudellinen tilanne edellyttää voimakkaita toimia

Kainuun hyvinvointialueen ennakoitu alijäämä vuodelle 2023 on noin 28 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen on katettava kertynyt vuotuinen alijäämä seuraavan kahden vuoden kuluessa. Mikäli alijäämää kertyy vuosittain lisää, vaikeuttaa se edelleen talouden tasapainottamista ja johtaa nopeasti alueen joutumiseen valtion arviointimenettelyyn.

”Järjestämissuunnitelma on valmiina aluevaltuustolle esitettäväksi, mutta käytännön tasolla on paljon työtä edessä. Suunniteltujen toimenpiteiden osalta kustannustasoa suoraan alentavia toimia on tähän mennessä tunnistettu noin kymmenen miljoonaa euroa. Sopeuttamisen tarve on siis tätä huomattavasti suurempi, joten aluehallituksen johdolla on jatkettava järjestämissuunnitelman toimeenpanoa ja löydettävä myös uusia keinoja käyttömenojen hallintaan. Myös ministeriöiden suuntaan on jatkettava työtä hyvinvointialueen rahoitusperusteiden korjaamiseksi”, kommentoi tilannetta aluehallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari.

 

Esityslista-aineisto on verkko-osoitteessa kainuunhyvinvointialue.cloudnc.fi

Lisätietoja medialle: Aluehallituksen pj Heikki Huotari (044 332 9089), hyvinvointialuejohtaja Jukka Lindberg (040 595 0631)