Tiedote 19.07.2023

Kuhmossa ennätysmäärä hammaslääkäreitä

Kainuun hyvinvointialueen suun terveydenhuollon rekrytoinnit ovat onnistuneet tänä vuonna hyvin. Erityisesti Kuhmoon on saatu palkattua ennätysmäärä hammaslääkäreitä. Syksyllä hammashoitolassa palvelee viisi yleishammaslääkäriä ja oikomishoidon erikoishammaslääkäri.

”Määrä tarkoittaa yhtä hammaslääkäriä 1 551 asukasta kohden, joka on hyvällä tasolla. Olemme saaneet hankittua myös lisää hoitajia lääkäreiden työpareiksi. Kuhmon resurssi on aaltoillut mm. muuttoliikkeen vuoksi, vaikka esimerkiksi työtyytyväisyys hoitolassamme on korkea. Erityisesti ilahduttaa, että neljä viidesosaa lääkäreistä on rekrytoitu suoraan hyvinvointialueen palvelukseen”, kertoo Kainuun hyvinvointialueen johtava hammaslääkäri Anni Temonen.

Kuhmossa kiireettömän hoidon jonossa on tällä hetkellä 360 potilasta eli noin 4,5 % kaupungin asukkaista. ”Vaikka hoitoon pääsy on aiemmin ollut hidasta, myönteistä on, että kuhmolaiset hakeutuvat nimenomaan kiireettömään hoitoon. Kiireettömässä hoidossa voidaan usein tehdä samalla käynnillä useampi toimenpide, kun päivystyksessä hoidetaan kiirehoitona yksi vaiva kerrallaan. Päivystykseen hakeutuva potilas joutuu yleensä myös maksamaan hoidosta reilusti enemmän johtuen kertautuvista käynti-, tutkimus- ja puudutusmaksuista”, toteaa Temonen.  

Suun terveydestä huolehtiminen tärkeää

Suun terveydessä korjaavan hoidon, kuten paikkausten ja iensairauksien osalta, ennuste riippuu potilaan kotona tekemästä työstä. Hoitotekniikan kehittyessä, reikiintymiseen ei kuitenkaan ole rokotetta eikä lääkettä. Karies ja iensairaudet pitää edelleen taltuttaa perinteisesti hammasharjalla ja fluoritahnalla. Tupakoinnin, makeiden ja happamien juomien sekä napostelun välttäminen vaikuttaa myös myönteisesti suun terveyteen.

Johtava hammaslääkäri Anni Temonen korostaa hampaiden hyvää omahoitoa: ”Nykyisin poraamisen kynnys on paljon korkeampi, kun on alettu ymmärtää, kuinka hyvin hammas kykenee itse itseään korjaamaan ja kuinka iso riski paikkauskierre on. Parasta, mitä ihminen voi tehdä, on pitää hampaat puhtaana. Jos paikkausta lopulta tarvitaankin, riittää usein pienempi korjaus”.

Nykyisen Käypä hoito -suosituksen mukaan hampaan lopullista paikkausta ei tule tehdä, jos ikenen tulehdus aiheuttaa paikatessa hallitsematonta verenvuotoa paikkausalueelle. Paksun plakin peitossa oleva, ikenestään tulehtunut hammas vuotaa ienrajastaan reilusti verta.  Tällöin paikan sauma voi jäädä heikoksi ja hammas reikiintyy pian uudelleen. Suomessa aikuisten hammaspaikoista peräti 65 % tehdään vanhan paikan uusimiseksi. Määränä se tarkoittaa lähes kahta miljoonaa uusittua paikkaa vuodessa.

Lisätietoja: johtava hammaslääkäri Anni Temonen (044 7970 413)