Kainuun aluevaltuusto arvioi hyvinvointialueen muutostarpeita
Kainuun aluevaltuusto on talousseminaarissaan 25. lokakuuta arvioinut hyvinvointialueen taloustilannetta ja sen aiheuttamia muutostarpeita. Kainuun hyvinvointialueen ennustettu alijäämä tälle vuodelle on tällä hetkellä n. 24 miljoonaa euroa. Lisäksi palveluihin liittyvät tarpeet ja yleinen kustannustason nousu aiheuttavat talousarvioon merkittävää korotuspainetta.
”Aluevaltuuston ja viranhaltijajohdon keskustelun voisi summata siten, että strategiamme ja sen mukaiset toimenpiteet ovat oikean suuntaisia, mutta vauhti ei riitä. Sopeuttava suunnittelu on laadittu maltilliseksi porrastukseksi, mutta rahoituksemme ei tule riittämään velvoitteiden täyttämiseen. On siis arvioitava mitä ja miten muutamme jatkossa siten, että turvaamme kainuulaisten terveyden ja turvallisuuden – leikkaus yhtäällä voi olla kustannus toisaalla”, tiivistää aluevaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari.
Hyvinvointialueiden talous ja palveluiden tulevaisuus on ollut viime kuukausina runsaasti julkisessa keskustelussa eri puolilla Suomea. Kainuun tilanne ei merkittävästi poikkea muista alueista, muuten kuin siten, että maakunnalliset palvelu- ja hallintomuutokset on jo aiemmin toteutettu. Näistä ei siis enää ole merkittävää integraatiohyötyä saavutettavissa.
Kainuun hyvinvointialueen vuoden 2024 toiminnan ja talouden suunnittelu on meneillään, ja talousarvion viranhaltijavalmistelu esitellään aluehallitukselle marraskuun loppupuolella. Aluevaltuuston kokouskäsittely on 18. joulukuuta.
Henkilöstön saatavuus vaikeaa - talouden sopeuttamisessa suuri urakka
Samaan aikaan, kun hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluiden kustannukset nousevat, alaa kurittaa merkittävä henkilöstövaje. ”Sekä oman henkilöstön että vuokratyöntekijöiden palkkakustannukset nousevat. Inflaation vuoksi myös muut kulut ovat merkittävässä kasvussa, mutta rahoituksen vajettakin voimakkaammin pula ammattilaisista vaikuttaa palveluihin. Kun tähän yhdistetään väestön korkea palvelutarve, ratkaistavaa riittää. Tavoittelemme ensi vuodelle noin 10 miljoonan alijäämää, mutta toimialueiden tämänhetkiset esitykset ovat 48 miljoonaa miinuksella”, kertoo vs. hyvinvointialuejohtaja Timo Halonen.
”Aluevaltuuston talousseminaarissa aluevaltuutetut arvostivat hyvinvointialueen vaikean tilanteen rehellistä ja realistista käsittelyä. Rakenteiden ja palvelutapojen muuttamista tarvitaan, mutta myös tulevaisuuteen panostamista. Erityistä huolta herättävät lasten ja nuorten lisääntyvät hyvinvointivajeet”, toteaa Anne Lukkari.
Lisätietoja medialle:
- Aluevaltuuston pj Anne Lukkari (040 757 3263)
- Vs. hyvinvointialuejohtaja Timo Halonen (040 557 8077)