Tiedote 26.08.2024

Aluehallitus lähettää kysymykset aluehallituksen ja puheenjohtajiston luottamuksesta aluevaltuuston käsittelyyn

Kainuun aluehallitus on päättänyt lähettää sille esitetyt aluehallituksen ja sen puheenjohtajiston luottamusta koskevat kysymykset aluevaltuuston käsiteltäväksi. Keskustan aluevaltuustoryhmä on kysymyksessään esittänyt, nauttiiko aluehallitus aluevaltuuston luottamusta. Toisessa aluehallitukselle osoitetussa kysymyksessä kolmekymmentäkolme aluevaltuutettua kysyvät aluehallituksen puheenjohtajan ja puheenjohtajiston toimista aiemman hyvinvointialuejohtajan eroon liittyen sekä heidän luottamuksestaan.

Hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti vähintään neljäsosa valtuutetuista voi tehdä aluehallitukselle kirjallisen kysymyksen hyvinvointialueen toiminnasta ja hallinnosta. Aluehallituksen on vastattava kysymykseen seuraavassa aluevaltuuston kokouksessa. Aluevaltuusto voi asian käsittelyn yhteydessä päättää perustaa tilapäisen valiokunnan selvittämään kysymyksissä tarkoitettuja asioita. Menettelystä on säädetty hyvinvointialuelaissa.

Muina asioina aluehallitus käsitteli mm. Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikköön liittyvän yhteistoimintamenettelyn päättämistä, oikaisuvaatimusta sekä valtuustoaloitetta. 

Kokousasioita lyhyesti

Järjestämissuunnitelman käsitteet

Aluehallitus hyväksyi järjestämissuunnitelman käsitteet ja esittää ne aluevaltuuston hyväksyttäväksi. 

Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevassa järjestämissuunnitelmassa on esitetty palvelustrategiaan ja muutos- ja sopeuttamisohjelmaan liittyvät linjaukset. Järjestämissuunnitelma on hyväksytty aluevaltuustossa 24.4.2023.

YT-neuvottelun päättäminen 

Aluehallitus totesi Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikön ja hoitokoti Honkalinnan yhteistoimintaneuvottelut (ajalla 22.5.-​20.8.2024) käydyiksi ja päätetyksi sekä hyväksyi neuvottelutuloksen edellyttämät toimenpiteet. 

Yhteistoimintaneuvottelun lopputuloksena Kuhmon arviointi-​ ja kuntoutusyksiköstä vähennetään enintään neljä työntekijää,​ joiden työ arviointi-​ ja kuntoutusyksikössä päättyy 31.10.2024 lukien. Irtisanomisen vaihtoehtona, työnantaja tarjoaa muuta työtä, ensisijaisesti hoitokoti Honkalinnasta.

Lisäksi arviointi- ja kuntoutusyksikön henkilöstön työnkuviin tulee muutoksia siten, että he voivat työskennellä tarpeen mukaan myös hoitokodin puolella. Samoin Honkalinnan työntekijät voivat tarvittaessa työskennellä arviointi- ja kuntoutusyksikössä. 

Oikaisuvaatimus viranhaltijapäätökseen

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus hylkäsi Salmilan lastensuojelulaitoksen päällikön valinnasta tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Valtuustoaloite

Aluehallitus lähetti hyvinvointialueen ja Nordlabin ajanvarausjärjestelmän parantamista koskevan valtuustoaloitteen viranhaltijavalmisteluun. Vastaus aloitteeseen tulee valmistella helmikuun 2025 loppuun mennessä.

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitukselle osoitettu kysymys / Keskustan aluevaltuustoryhmä 

Aluehallitus katsoo, ettei aluehallituksen ole syytä ottaa kantaa aluehallituksen luottamukseen. Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta aluehallituksen luottamuksen selvittämiseksi. 

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitukselle osoitettu kysymys / M. Kortelainen ym.

Aluehallitus katsoo, ettei aluehallituksen ole syytä ottaa kantaa aluehallituksen puheenjohtajiston luottamukseen. Aluehallitus esittää, että aluevaltuusto päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta aluehallituksen puheenjohtajiston luottamuksen selvittämiseksi.