Tiedote 16.12.2024

Aluevaltuusto hyväksyi talousarvion vuodelle 2025

Aluevaltuusto on yksimielisesti hyväksynyt aluehallituksen esityksen Kainuun hyvinvointialueen viisi miljoonaa euroa ylijäämäisestä talousarviosta vuodelle 2025. Kokouksessa hyväksyttiin myös lähivuosien taloussuunnitelmat sekä investointisuunnitelmat.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari korosti avauspuheessaan toivoa paremmasta sekä hyvinvointialueen että Kainuun näkymien suhteen. ”Pitkään jatkunut alijäämäisen talouden suunta on saatu kääntymään paremmaksi. Oikeita toimia on tehty ja niitä on edelleen jatkettava; tähän viitattiin myös valtuustoryhmien kannustavissa puheenvuoroissa. Tähtäin on asetettu nyt usean vuoden päähän siten, että kertyneitä alijäämiä voidaan kattaa vuosi kerrallaan. Julkisen talouden sopeuttaminen ei ole helppoa, mutta Kainuu on tähän osaltaan sitoutunut”, summaa aluevaltuuston puheenjohtaja Anne Lukkari valtuustokauden viimeistä talousarviokäsittelyä.

Kokouksessa esitetyssä 2024 osavuosiraportin yhteydessä talousjohtaja Eija Immonen kertoi aluevaltuustolle, että toimintakulujen kasvu on saatu taitettua noin 0,6 prosenttiin edelliseen vuoteen verrattuna. Tätä myötä myös koko vuoden alijäämäennuste on parantunut, ollen nyt noin -22 miljoonaa euroa.

Aluevaltuuston kokouksessa hyväksyttiin hallintosäännön muutokset ja muutos aluevaltuuston ryhmärahaan, jota pienennettiin 50 % nykyisestä tasosta. 

Kokousasioita lyhyesti

Talouden riskit ja seuranta 2024 sekä osavuosiraportti 1.1.-30.9.2024

Aluevaltuusto merkitsi talousarvion 2024 osavuosiraportin tiedoksi ajalta 1.1.-30.9.2024.

Toimintatuottoja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä 40,0 milj. euroa, joka on 66,5 % talousarviosta ja 5,9 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.  

Toimintakuluja on kertynyt syyskuun loppuun mennessä 319,5 milj. euroa, joka on 71,3 % talousarviosta ja 1,9 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.

Rahoitustuottojen arvioidaan kattavan rahoituskulut eli vuosiennuste on 0 euroa. Poistojen arvioitu kokonaismäärä vuodelle 2024 on talousarvion mukainen 13,1 milj. euroa. 

Talousarvio muutoksen jälkeen on -27,2 milj. euroa alijäämäinen. Kuluvan vuoden tilikauden tulosennuste tammi-syyskuun toteutuman perusteella on -24,5 milj. euroa alijäämäinen, mikä on 2,7 milj. euroa talousarvion alijäämää pienempi. 

Kainuun hyvinvointialueen talousarvio 2025 ja taloussuunnitelma 2026–2028

Aluevaltuusto hyväksyi talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026–2028.

VM:n tarkennetun hyvinvointialueiden rahoituslaskelman mukaan Kainuun hyvinvointialueen rahoitus ensi vuodelle on 403,​6 milj. euroa. Talousarvioesitys on 5,​0 milj. euroa ylijäämäinen. Strategian mukaista talouden sopeuttamista jatketaan, mutta talouden tasapainoa ei katsota pystyttävän saavuttamaan annetussa määräajassa vaan kumulatiiviset alijäämät pyritään kattamaan vuosikymmenen vaihteeseen mennessä.

Toimintatuloja kertyy arviolta 57,9 milj. euroa, josta suurin erä ovat maksutuotot 30,4 milj. euroa. Toimintamenoja arvioidaan kertyvän yhteensä 443,2 milj. euroa, josta suurin menoerä ovat henkilöstökulut 225,7 milj. euroa. Toiseksi suurin menoerä ovat palvelujen ostot 158,3 milj. euroa, joka sisältää esim. yliopistosairaalapalvelut. Muiden toimintakulujen erä on 20,7 milj. euroa, joka sisältää mm. toimitilavuokrat ja leasing-kustannukset.

Rahoituserien (-1,8 milj. euroa) jälkeen vuosikatteeksi muodostuu 16,5 milj. euroa. Poistojen arvioitu kertymä on -11,6 milj. euroa ja vuoden 2024 talousarvion mukainen alijäämä -5,0 milj. euroa.

Kainuun hyvinvointialueen investointisuunnitelma 2026–2029

Aluevaltuusto hyväksyi investointisuunnitelman vuosille 2026–2029, ja lähettää investointisuunnitelmaa koskevan esityksen valtiovarainministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön ja sisäministeriön käsiteltäväksi.

Hyvinvointialueen omaan taseeseen tehtävien investointien kokonaismäärä vuosina 2026–2029 on 41,​8 milj. euroa, joista vuodelle 2026 kohdistuu 14,​0 milj. euroa.  

Investointeja vastaavien sopimusten määrä v. 2026–2029 on 23,​6 milj. euroa,​ josta vuodelle 2026 kohdistuu 21,​0 milj. euroa. Investointeja vastaavat sopimukset sisältävät hyvinvointialueen palvelutuotannossa käytettävien rakennusten vuokrasopimuksia, joiden kustannukset kohdistuvat käyttötalouteen.

Kainuun hyvinvointialueen hyvinvointikertomus

Aluevaltuusto merkitsi hyvinvointikertomuksen tiedoksi.

Hyvinvointialuelain mukaan hyvinvointialueen on raportoitava asukkaiden hyvinvoinnista ja terveydestä, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä toteutetuista toimenpiteistä aluevaltuustolle vuosittain.

Kainuun hyvinvointialueen hyvinvoinnin vuosiraportissa 2023 tarkastellaan miten hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämisen painopistealueilla on edetty tilastojen valossa.  Lisäksi tarkastellaan, mitä toimenpiteitä on tehty ja miten Hyte-kerroin on kehittynyt sekä mihin painopisteitä on tarpeen suunnata.

Raportissa todetaan, että Kainuun väestön hyvinvointia ja terveyttä kuvaavat indikaattorit ovat monilta osin selvästi maan keskiarvoa heikompia. Keskeiset haasteet liittyvät elintapoihin, työ- ja toimintakykyyn, toimeentuloon, mielenterveyteen, yksinäisyyteen ja turvallisuuteen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteitä on tarpeen suunnata ja vahvistaa näihin haasteisiin liittyen.  Erityisiä toimia tarvitaan myös lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyyn, nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen sekä ikäihmisten palveluiden saatavuuteen.

Kainuun hyvinvointialueen hallintosääntö

Aluevaltuusto hyväksyi hallintosäännön muutokset.

Muutokset sisältävät täsmennyksiä mm. viranhaltijoita ja toimielinten toimivaltuuksia ja tehtäviä, poliittista toimielinrakennetta ja kokousmenettelyjä sekä luottamushenkilöiden etuuksia ja palkkioita koskien. Uutena pykälänä on lisätty myös osa-​aikaista aluehallituksen puheenjohtajaa koskeva määräys.

Hyvinvointialuejohtajan johtajasopimus

Aluevaltuusto merkitsi johtajasopimuksen tiedoksi.

Hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus, jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Aluehallitus on hyväksynyt sopimuksen 9.12.2024.

Sidonnaisuudet 2024

Aluevaltuusto merkitsi sidonnaisuudet 2024 tiedoksi. 

Hyvinvointialuelain 125 §:n mukaisesti tarkastuslautakunnan tehtävänä on valvoa, että luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden velvoitetta ilmoittaa sidonnaisuuksista noudatetaan ja saattaa sidonnaisuusilmoitukset aluevaltuustolle tiedoksi.

Ilmoitusvelvollisuus koskee:

  • aluehallituksen ja sen jaostojen jäseniä ja varajäseniä
  • aluevaltuuston puheenjohtajistoa
  • lautakuntien puheenjohtajistoa
  • aluehallituksen ja sen jaostojen esittelijöitä
  • lautakuntien esittelijöitä

Ryhmäraha

Aluevaltuusto hyväksyi toistaiseksi voimassa olevan ohjeen ryhmärahan käytöstä. Aluevaltuusto päätti ottaa muutetun ryhmärahan käyttöön vuodelle 2025, jonka jälkeen ryhmärahatuen kokonaissumma päätetään aina talousarvion yhteydessä. Ryhmärahan suuruus on 1500 euroa / aluevaltuutettu.

Ryhmäraha perustuu hyvinvointialuelain 27 §:ään, jonka mukaisesti hyvinvointialue voi myöntää tukea aluevaltuustoryhmän sisäisen toiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen sekä toimintaan, joka kohdistuu maakunnan asukkaisiin ja muihin sidosryhmiin. 

Aluevaltuuston kokouspäivät kevät 2025

Aluevaltuusto päätti kevään 2025 kokousaikataulun:

  • ma 24.2.2025 aluevaltuuston kokous 
  • ma 28.4.2025 aluevaltuuston seminaari (+ tarvittaessa kokous)
  • ma 16.6.2025 aluevaltuuston kokous (uusi valtuusto) 

Eropyyntö hyvinvointialueen luottamustehtävästä

Aluevaltuusto totesi Toni Raesalmen menettäneen vaalikelpoisuutensa toiselle hyvinvointialueelle muuttamisen vuoksi sekä Raesalmen varavaltuutetun luottamustehtävän päättyneeksi.

Valtuustoaloite

Aluevaltuustolle jätettiin aloite ns. kämppäkuntoutuksen käyttöönotosta osana päihdepalveluita.