Tiedote 07.08.2023

Ateria- ja puhtauspalveluiden kilpailutus käynnistyy

Kainuun hyvinvointialueen sekä Kuhmon, Hyrynsalmen ja Ristijärven yhteinen ateria- ja puhtaanapitopalveluiden kilpailutus käynnistyy 8.8. julkaistavalla tarjouspyynnöllä. Hankinta perustuu Kainuun aluehallituksen viime maaliskuussa tekemään päätökseen, jonka mukaan palvelut ulkoistetaan ja myös Kainuun kunnille tarjotaan mahdollisuutta osallistua hankintaan.

”Kyseessä on taloudellisesti ja toiminnallisesti huomattavasta kokonaisuudesta. Palveluiden ennakoitu arvo sopimuskausina on yhteensä yli 100 miljoonaa euroa. Ateria- ja puhtauspalveluiden henkilöstöä siirtyisi liikkeenluovutuksella uuden palveluntuottajan palvelukseen noin 100 henkilöä. Hankintaan sisältyy myös kolmen tuotantokeittiön vuokrasopimukset eli laitteet ja tilat säilyvät tilaajien omistuksessa. Mahdollinen Kainuun keskussairaalan keittiöinvestointi ei myöskään sellaisenaan sisälly hankintaan”, kertoo Kainuun hyvinvointialueen hallinto- ja tukipalveluiden toimialuejohtaja Timo Halonen.

Hankinta koskee mainittujen kuntien sekä hyvinvointialueen toimintoja Kajaanin, Sotkamon, Kuhmon, Paltamon, Hyrynsalmen, Ristijärven ja Suomussalmen alueilla. Puolangan osalta hankinta astuisi voimaan myöhemmin nykyisten sopimusten päättymisen jälkeen.

Ateria- ja puhtauspalvelut kilpailutetaan yhdessä eli yksi vastuutaho tuottaa molemmat palvelut. Toimijoilta edellytetään aiempaa kokemusta vastaavista palveluista. Valittava toimija vastaisi palveluista kaikille neljälle hankinnassa mukana olevalle organisaatiolle. Hankinta toteutetaan ns. avoimena menettelynä, johon hyväksytään myös tarjoajien muodostamat ryhmittymät. ”Uskomme, että poikkeuksellisen merkittävä hankinta Kainuussa kiinnostaa laajemminkin. Hankintamuoto mahdollistaa niin paikallisten kuin suurempienkin toimijoiden osaamisen hyödyntämisen”, mainitsee Timo Halonen.

Erillisenä hankintana kilpailutetaan myös kotiin vietävät ateriapalvelut. Tarjouspyyntö koskee asiakkaille kaksi kertaa viikossa kylmänä toimitettavia aterioita Suomussalmen, Hyrynsalmen, Paltamon, Puolangan, Ristijärven ja Sotkamon sekä Kuhmon ja Kajaanin alueilla. Aterioita toimitetaan päivittäin nykyisin noin 500.

Ateriapalveluiden ennakoitu arvo on noin 8 000 000 € ja puhtauspalveluiden noin 4 500 000 € vuodessa (alv 0 %). Sopimuskausi on viisi vuotta (+ kahden vuoden optio). Kotiin vietävien aterioiden ennakoitu arvo on kuljetuskustannuksineen noin 1 100 000 € vuodessa (alv 0 %) ja sopimuskausi 3 + 2 vuotta.

Tarjouspyynnöt julkaistaan 8. elokuuta ja tarjousaikaa 26. syyskuuta saakka. Palvelujen siirron uusille toimijoille on arvioitu tapahtuvan helmikuussa 2024.

Hoitolaitosten ja koulujen palvelut pääosin ennallaan – kotiateriapalveluissa uusi toimintamalli

Ateria- ja puhtauspalveluiden nykyisen henkilöstön kanssa muutoskeskustelua on käyty valmistelun aikana ja asiaan liittyvät yhteistoimintamenettelyt on pidetty tai pidetään. ”Muutostarpeita ajan mittaan varmasti ilmenee, mutta siirtohetkellä ateria- ja puhtauspalveluiden voimassa olevat työsopimukset ja vastuut siirtyvät uudelle toimijalle. Henkilöstö siirtyy uudelle palvelutuottajalle ns. vanhoina työntekijöinä. Tutut työntekijät jatkanevat liikkeenluovutuksessa pääsääntöisesti samoissa tehtävissä ja samoissa toimipaikoissa”, selventää toimialuejohtaja Halonen.

Hyvinvointialueen kotiateriapalveluissa siirrytään kilpailutuksen jälkeen uuteen konseptiin. Aiemmin kotiin ja eräisiin kunnissa oleviin palveluyksiköihin toimitettavat ateriat on jaettu lämpimänä. ”Nykyisin vaihtoehtoja on saatavilla sekä ravintoloiden tai kauppojen palveluina, eikä tuotannon tai jakelun hinta omana toimintana ole taloudellisesti mielekästä. Kylmäkuljetuksina valikoimaa ja laatua voidaan parantaa sekä kustannuksia alentaa. Toimintamalli on osoittautunut toimivaksi myös kotihoidon asiakkaiden osalta. Toimintakyvyltään alentuneet kotona asuvat tarvitsevat toki paljon muutakin apua”, jatkaa Halonen.

 

Lisätietoja medialle:

  • Hankintamenettely ja ateria- ja puhtauspalvelut: toimialuejohtaja Timo Halonen (040 557 8077)
  • Kunnat: sivistystoimenjohtaja Eila Vilen, Kuhmo (044 0819 996); sivistyspalvelujen päällikkö Veli-Pekka Mäkeläinen, Hyrynsalmi (044 7104 410); kunnanjohtaja Petteri Seppänen, Ristijärvi (044 715 9300)

 

(korjattu puhtauspalveluiden ennakoitu arvo)