Tiedote 15.02.2021

Bussimatkustajalla tartunta - Koronavilkkuhälytyksissä jatkossa kaikki testeihin

Kajaaniin bussilla Helsingistä bussilla matkustaneella koronatartunta

Lauantaina Helsingistä klo 19:35 saapuneella Kajaaniin Onnibussin vuorolla matkustaneella henkilöllä on todettu koronatartunta. Tartunnanjäljitys on tavoittanut pääosan matkustajista ja ohjeistanut jatkotoimia varten. Karanteeneja ei ole määrätty.

Tapaukseen liittyen KAKS:n päivystyksessä 13.2. klo 22:00 jälkeen hoidossa olleita henkilöitä on informoitu lyhytaikaisesta altistumismahdollisuudesta, mutta karanteeniperusteet eivät ole täyttyneet kenenkään kohdalla.

Kainuun sote muistuttaa, että matkustusta ei ole kielletty, mutta alueelta toiselle liikkumiseen liittyy tartuntojen leviämisen vaara. Oireiden ilmaantuessa on syytä olla matkustamatta ja hakeutua koronatestiin

Nuorten MM-kisojen järjestelyt sujuivat turvallisesti

Vuokatissa järjestetyt maastohiihdon nuorten MM-kisat ovat päättyneet. Kilpailuihin liittyneet koronatestaukset sekä joukkueiden kuplajärjestelyt toimivat suunnitellusti. Neljältä osallistujalta todettiin tuore koronatartunta tulotestauksessa ja yhdellä poistumistestauksessa. Lisäksi pariltakymmeneltä testissä löytyi viitteitä aiemmin sairastetusta koronavirusinfektiosta.

Vaadittujen maahantulotestien lisäksi kisapaikalla otettiin yhteensä yli 1600 testiä. Kisat järjestettiin ilman yleisöä. ”Syksyn ja talven kokemukset ovat osoittaneet, että ammattimaisilla järjestelyillä voidaan turvallisesti toteuttaa isojakin tapahtumia. Täytyy muistaa, että vaatimukset kisatapahtumissa ovat varsin erilaiset kuin muussa matkailussa, joten riski on mahdollista pitää hallittuna”, arvioi pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Jatkossa koronavilkkuhälytyksestä testeihin

THL:n uuden ohjeistuksen mukaan kaikki Koronavilkku-sovelluksen kautta altistumisilmoituksen saaneet ohjataan jatkossa koronatestiin. Lisäksi ohjeistetaan noudattamaan ns. omaehtoista karanteenia aiemman ohjeistuksen tapaan, vaikka henkilön koronavirustestin tulos olisi negatiivinen.

 

Koronavilkun hälyttäessä kainuulaisia pyydetään ottamaan yhteys oman alueen terveyskeskukseen tai Kainuussa myös sähköpostitse koronavilkku@kainuu.fi jatko-ohjeita varten.

 

Lisätietoja:                                                                                 

  • Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)