Tiedote 26.05.2021

Ei uusia tartuntoja – Kainuu edelleen perustasolla

Kainuussa ei ole todettu uusia tartuntoja. Koronaviruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 26,4 (per 100 000 asukasta / 14vrk). Testejä on viikolla 20 otettu 1353 kpl, joista 0,7 % positiivisia. Kaikki tartunnat ovat jäljitettävissä, eikä sairaalahoidossa ole koronapotilaita. Koronakoordinaatioryhmä on todennut Kainuun olevan edelleen perustasolla.

Hyrynsalmen koronaryppäässä tartuntoja on yhteensä 18. Ensimmäisinä sairastuneiden eristykset sekä suurin osa karanteeneista päättyy kuluvalla viikolla. Virustyypityksen tuloksia ei ole käytettävissä.

 

Määräykset ja ohjeet

Kainuussa voidaan järjestää enintään 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Määrä voidaan ylittää edellyttäen, että niissä noudatetaan terveysturvallisuusohjeita sekä tartuntatautilain velvoitteita. PSAVIn määräys on voimassa 13.6. saakka

Voimassa ovat edelleen seuraavat suositukset ja ohjeet:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, muille suositellaan enintään 50 henkilön ryhmiä
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa

”Kevään juhlien osalta varovaisuuden täytyy kulkea käsikynkässä riemun kanssa. Koronan leviämisen riski kohoaa, kun väki liikkuu tilaisuuksien ja alueiden välillä”, muistuttaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Juhlien järjestelyissä tulee muistaa turvavälit ja hygieniakäytännöt sekä vieraiden porrastaminen. Sään salliessa vastaanotot kannattaa toteuttaa ulkotiloissa.

 

Koronarokotukset 1981 syntyneille ja sitä vanhemmille sekä riskiryhmään kuuluville

Kainuussa rokotukset ovat edenneet sujuvasti. Yli puolet rokotusikäisistä kainuulaisista on rokotettu yhteen kertaan. Nyt ajanvarausvuorossa ovat 40 – 50 -vuotiaat sekä kaikki tätä vanhempien ikäluokkien ja riskiryhmien vielä rokottamattomat kainuulaiset. 

Uusia aikoja annetaan viikolta 24 eteenpäin. Rokotteina kaikille uusille rokotettaville käytetään Pfizerin tai Modernan mRNA-valmisteita.

Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.  Ajanvarausnumerossa 044 709 3788 ei tällä hetkellä ole ruuhkaa.

”Kysymyksiä oman rokotusvuoron kiirehtimiseksi tulee jonkin verran. Esimerkiksi matkojen tai paikkakunnan vaihdoksen vuoksi rokotusjärjestyksessä ei ole poikkeuksia. Kesäasukkaat ottavat ensisijaisesti rokotteet omalla paikkakunnallaan, sillä alueiden rokotemäärät on laskettu kuntalaisten mukaan”, kertoo Olli-Pekka Koukkari.

 

Lisätiedot: Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 797 4668