Tiedote 04.01.2022

Eilen 46 uutta tartuntaa - rokotesuojassa edelleen vajetta

Maanantaina Kainuussa todettiin 46 uutta koronatartuntaa, joista tarkempaa raporttia ei ole vielä saatavissa.

Tartunnanjäljityksen perusteella valtaosa tartunnoista liittyy kuitenkin joulun ja vuodenvaihteen sosiaalisiin kontakteihin, kuten perhejuhliin, tapaamisiin tai matkustamiseen.

Tartuntamäärien kasvaessa jäljityksessä on lisääntyviä vaikeuksia. ”Käytössä olevalla henkilöresursseilla altistuneiden tavoittaminen hidastuu, joka tarkoittaa myös leviämisriskin kasvamista. Oireisena tulee omaehtoisesti välttää lähikontakteja muiden kanssa. Koronakotitestit ovat suositeltavia, mutta on kuitenkin muistettava, että ne eivät täysin vastaa ammattilaisen ottamia testejä, eikä negatiivinen tulos kotitestissä ei poissulje koronavirustartuntaa”, korostaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen.

”Arvioimme Kainuun tilannetta tänään koronakoordinaatioryhmässä. Edelleen tilanne on muihin maakuntiin verrattuna kohtuullinen, mutta kyllä päivittäiset tartuntaluvut ovat jo meille korkeita. Ilman erikseen määrättyjä rajoituksiakin on nyt syytä vähentää sosiaalisia kontakteja, jotta tilanne pysyisi hallinnassa”.

Rokotuspisteissä nyt hyvin tilaa – rokotesuojassa edelleen vajetta

Koronarokotuksissa kannattaa nyt käydä, mikäli oma vuoro on kohdalla. Tällä hetkellä rokotuspisteissä on hyvin tilaa, eikä jonoja ole ollut. Kolmansia koronarokotteita suositellaan yli 60-vuotiaille sekä riskiryhmään kuuluville yli 18-vuotiaille 3 kk toisen annoksen jälkeen. Muille täysi-ikäisille kolmatta annosta suositellaan 4 kk jälkeen.

Rokotuspaikkojen aukioloajat on hyvä tarkastaa soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Koronarokotuksia annetaan myös 5–11 –vuotiaille, joille voi varata koronarokotusajan Omasotesta. Alle 11-vuotiaille koululaisille rokotukset alkavat ensi viikolla.

Kainuussa alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus on edelleen huolestuttavan alhainen. Kokonaan ilman tai vajaan rokotesuojan saaneita on edelleen tuhansia.  Tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa, joten rokotussuojan parantaminen on erittäin tärkeää.

 

Lisätietoja medialle: pandemiapäällikkö Lea Käsmä-Ronkainen 044 7970 655