Tiedote 04.04.2025

Etädiagnostiikkaa testataan Kainuun perusterveydenhuollon palveluissa

Kainuun perusterveydenhuollossa käynnistyy kokeilu etädiagnostiikkavälineistön hyödyntämisestä lääkärin etävastaanotoilla. Kokeilussa etävastaanotot ovat ns. hoitaja-avusteisia eli hoitaja ja potilas ovat yhdessä vastaanotolla ja lääkäri osallistuu videoyhteydellä.

Kokeilu toteutetaan Hyrynsalmen, Ristijärven, Paltamon ja Vuolijoen terveysasemilla. Tavoitteena on parantaa palveluiden saatavuutta, jolloin potilaat voivat saada lääkärin arvion aiempaa nopeammin ja joustavammin. 

Vastaanotolla lääkäri ohjeistaa mittausten suorittamista ja tutkii potilasta etädiagnostiikkavälineistöä hyödyntäen. Lääkärillä on mittaustiedot käytettävissä omassa järjestelmässään, jolloin ne ovat lääkärin tulkittavissa vastaanoton aikana sekä jälkikäteen mahdollisia konsultaatioita varten.

Etädiagnostiikkaan soveltuvat mm. lieväoireiset ylähengitystieinfektiot, ihottuma-, korvakipu- ja silmätulehduspotilaat. Lisäksi hoitaja-avusteisia etävastaanottoja voidaan hyödyntää mm. diabetespotilaan seurannassa. Etädiagnostiikan soveltuvuutta potilaalle arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

Etädiagnostiikan kokeilussa käytetään useita välineitä. Stetoskooppi mahdollistaa keuhkojen, sydämen, sykkeen ja vatsaäänien kuuntelun. Otoskooppi puolestaan soveltuu korvien tutkimiseen. Kameran avulla voidaan tutkia nielua ja ihoa, ja infrapunakuumemittari mittaa kehon lämpötilan.

Etädiagnostiikkavälineistön hyödyntämisen kehittäminen on osa EU:n rahoittamaa Hoidon jatkuvuuden turvaajat – omalääkäri ja omahoitaja (H2O) - hanketta, joka on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.