Tiedote 04.04.2022

Henkilöstössä vajetta - tilanne rauhallinen

Hoitajajärjestöjen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä edelleen jatkuvan koronaepidemian vaikutukset näkyvät henkilöstövajeena Kainuun soten palveluissa. Yleistilanne on kuitenkin rauhallinen ja kriittiset toiminnot on pystytty turvaamaan. Viikonlopun aikana Kainuuseen on työtaistelutoimien vuoksi siirretty muista sairaanhoitopiireistä kaksi potilasta.

Hankalin tilanne on ikäihmisten palveluissa, joissa sekä kotona asumista tukevissa että ympärivuorokautisen hoivan palveluissa on runsaasti poissaoloja.

Viime viikolla Tehyn ja SuPerin jatkama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on voimassa edelleen. Tänään on alkanut myös JHL:n, Jytyn ja Jukon perjantaihin kestävä ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka laajentaa työtaistelutoimia eri ammattiryhmiä koskevaksi.

Kiireettömiä toimintoja supistettu

Kainuun sotessa kiireetöntä hoitoa on supistettu kuluvan viikon ajaksi erikoissairaanhoidon poliklinikoilla ja leikkaustoiminnassa, perusterveydenhuollon vastaanotoilla sekä kehitysvammaisten päivätoiminnoissa.

Potilasturvallisuuden varmistaminen on ensisijaista kaikissa olosuhteissa, mutta esimerkiksi jonojen purkaminen ja hoitoon pääsy kiireettömissä palveluissa hidastuu merkittävästi.

Ensihoidossa, päivystyksessä ja teho-osastolla seurataan tilanteen kehitystä ja varaudutaan tarvittaessa järjestelyihin, mikäli potilasmäärät kasvavat tai henkilöstötilanne muuttuu huonommaksi. Muissa sairaanhoitopiireissä käynnissä olevan hoitajalakon pitkittyminen voi lisätä potilassiirtoja tai päivystyshoidon tarvetta myös Kainuun alueelle.

 

Lisätietoja medialle: kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto (044 777 3033)