Tiedote 20.05.2021

Hyrynsalmella kolme tartuntaa karanteenissa olleilla

Hyrynsalmen tartuntaryppäässä on todettu kolme tartuntaa jo karanteenissa olleella henkilöillä. Samassa ketjussa on yhteensä 16 positiivista testitulosta. Karanteenissa on tällä hetkellä 68 henkilöä. Virustyypitysten tulokset eivät ole vielä selvillä.

”Karanteenissa olevien määrä on sitä luokkaa, että positiivisten osuus vielä kasvaa, mutta tilanne on varsin hallussa. Kontaktit on selvillä ja mikäli ohjeita noudatetaan, niin parempaan päin mennään”, toteaa Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Kainuun ilmaantuvuus on tällä hetkellä 22,2 (per 100 000 asukasta / 14vrk).

Kainuun sote kehottaa jatkamaan ohjeiden mukaisia varotoimia sekä hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä. Testaukset ajanvarauksella terveysasemilla arkipäivisin sekä päivittäin KAKS:n koronatestausasemalla (puh. 040 165 0020).

 

Koronarokotustodistukset jatkossa Kanta-palvelussa                                              

Suomen kansallinen koronarokotustodistus on saatavilla Kanta-verkkopalvelussa 26.5. alkaen. Kainuulaiset pääsevät kirjautumaan palveluun suoraan Omasoten kautta (omasote.kainuu.fi).

Rokotustodistukset tulevat kansalaisille näkyviin vaiheittain. Rokotustodistuksen päivittyminen Omakantaan voi kestää jonkin aikaa, koska rokotustietoja korjataan eri tietojärjestelmiin takautuvasti.

Kansallinen koronarokotustodistus on käytettävissä, kunnes EU:n yhteiset koronatodistukset tulevat käyttöön. Kaikki löytyvät jatkossa Kanta-palvelusta. Suomalaista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa vain niissä EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen koronarokotuksista. EU-maat voivat siis itse päättää, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajanylitystilanteissa. Kansallisella koronarokotustodistuksella ei näin ollen pysty matkustamaan vapaasti koko EU:n alueella.

Yleisesti matkustamista on yhä syytä välttää, koska koronatilanne on huono useissa maissa. Lisäksi ennen matkalle lähtöä on tarkistettava huolella kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

 

Koronarokotukset jatkuvat 1971 syntyneille ja sitä vanhemmille sekä riskiryhmään kuuluville

Rokotukset jatkuvat Kainuussa. Aikoja avataan kesäkuulle, mutta mikäli rokotteita kohdennetaan Suomessa uudelleen tautitilanteen mukaan, voi se vaikuttaa hidastavasti seuraaviin rokoteryhmiin. Nyt ajanvarausvuorossa ovat:

  • 1971 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa iänmukaiset koronarokotukset
  • 2005 tai sitä aiemmin syntyneet riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvien koronarokotukset.

Rokotteina kaikille uusille rokotettaville käytetään tällä hetkellä Pfizerin tai Modernan mRNA-valmisteita.

Rokotuksiin pyydetään ottamaan mukaan henkilökortti, ajokortti tai KELA-kortti, jonka viivakoodin avulla nopeutetaan rokotustietojen kirjaamista.

Varaus- ja muut ohjeet on koottu Kainuun soten infosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.  Ajanvarausnumerossa 044 709 3788 ei tällä hetkellä ole ruuhkaa.

 

Lisätiedot:

  • Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari 044 797 4668
  • Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen 044 710 4400