Tiedote 25.04.2023

Ikäihmisten asumisen tulevaisuutta selvitetään Kajaanissa

Kainuun hyvinvointialue on yhteistyössä Kajaanin kaupungin kanssa käynnistänyt selvityksen ikäihmisten asumisen tulevaisuudesta. Kajaanin alueelle suunnatun osallistavan selvityksen tavoitteena on määritellä, millaista on ikääntyvien hyvä asuminen tulevaisuudessa ja minne sen toivotaan sijoittuvan.

”Selvityksen taustalla on vuoden 2023 alussa uudistunut lainsäädäntö, joka edellyttää hyvinvointialueilta ja kunnilta ikäihmisten asumisen tarvelähtöistä suunnittelua ja toteuttamista. Erityisesti tavoitteena on tukea ikäihmisten omatoimista ennakointia ja varautumista asumisen suunnittelussa. Tämä liittyy myös juuri hyväksyttyyn palveluiden järjestämissuunnitelmaan, jossa nostetaan esiin esimerkiksi yhteisöllistä asumista”, kertoo toimialuejohtaja Kaisa-Mari Käyhkö Kainuun hyvinvointialueen ikäihmisten palveluista. Asumisratkaisujen suunnittelun lisäksi tehtävänä on myös neuvontapalveluiden organisointi sekä yhteistoiminta ikäihmisten kanssa näihin liittyen.

Hyvinvointialueen vastuulla on järjestää palveluita, esimerkiksi ikäihmisten hoivaan ja hoitoon liittyen. Asumisen osalta keskeisiä toimijoita ovat kunnat ja yksityiset toimijat kaavoituksen ja rakentamisen osalta.

Selvitystyön tulokset ja toimenpide-esitykset valmistuvat kesäkuun alkuun mennessä, jolloin ne julkaistaan Kajaanissa pidettävässä seminaarissa.

Ikäihmisten hyvinvoinnin lähtökohtia ovat toimiva asuminen sekä tarvittavat palvelut

Tilastokeskuksen mukaan Kajaanin asukkaista noin 9 000 eli neljäsosa on yli 65-vuotiaita. Heistä yli 8000 eli noin 90 % asuu tavallisissa asunnoissa ja n. 900 palveluasumisen piirissä. Ikääntyvän väestön osuus ja heidän palvelutarpeensa lisääntyy edelleen tulevina vuosina.

”Kolmasosa omissa asunnoissaan asuvista ikääntyneistä on muistioireisia. Arjessa pärjätäkseen he tarvitsevat turvallisia ja toimivia asuntoja sekä asuinympäristöjä. Tähän tarvitaan yhteistyötä asukkaiden ja omaisten sekä hyvinvointialueen ja kaupungin kesken, jotta asumistarpeisiin pystytään vastaamaan. Asia koskee aikanaan meitä kaikkia, ja tulevaisuuden asumisasioita on aiheellista pohtia ennakoivasti”, korostaa toimialuejohtaja Käyhkö.

 

Lisätietoja medialle:

  • Kaisa-Mari Käyhkö, toimialuejohtaja 040 624 0668
  • Katariina Välikangas, tutkija (Tahituuri Oy) 040 768 6969