Tiedote 01.04.2021

Ilmaantuvuusluku Kainuussa laskusuunnassa - Vartiuksessa alkavat maahantulijoiden pakolliset terveystarkastukset

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on 15,3 (per 100 000 asukasta / 14 vrk). Uusia tapauksia maakunnan väestössä ei ole tiedossa. Kainuun prikaatissa on eilen todettu koronatartunta kahdella varusmiehellä.

Kajaanin Prismassa on tiistaina 30.3. voinut altistua koronatartunnalle noin klo 14 ulkopaikkakuntalaisen kauppaostosten yhteydessä. Koronavilkku on ollut käytössä ja aktivoitu.

Kainuun sote muistuttaa voimassa olevasta yleisestä yli 12-vuotiaiden maskisuosituksesta, käsidesin käytöstä ja lähikontaktien vähentämisestä. Koronatestiin tulee hakeutua vähäisistäkin oireista. Kainuun keskussairaalan koronatestaus palvelee kaikkina päivinä ajanvarauksella numerossa 040 165 0020.

Lisätietoja Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronainfo. Kainuun sote tiedottaa koronatilanteesta pääsiäisen aikana tarvittaessa.

Vartiuksessa alkavat pakolliset terveystarkastukset maahan saapuville

Perjantaista 2.4. alkaen astuu voimaan Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (PSAVI) päätös maahantulijoiden pakollisista terveystarkastuksista. Päätös on voimassa 31.5. saakka.

PSAVI määrää tartuntatautilain 16 §:n nojalla kaikki lentoliikenteen ja maarajan rajanylityspaikkojen kautta riskimaista Suomeen saapuvat henkilöt osallistumaan välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen koronaviruksen ja sen herkästi leviävien muunnosten leviämisen ehkäisemiseksi. Tarkastuksen osana voidaan ottaa välttämättömiä näytteitä, mukaan lukien koronatesti.

Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat 14 vuorokauden sisällä ennen maahantuloa oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus on suurempi kuin 25 / 100 000 henkilöä / 14 vrk. Määräys ei koske 2008 tai sen jälkeen syntyneitä lapsia eikä tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä työtehtävissään.

Virkasuhteinen tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön 14 vrk:n mittaiseen karanteeniin esimerkiksi, mikäli henkilö kieltäytyy testaus- ja karanteenikäytännöistä.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on ollut Kainuun soten järjestämä maahantulijoiden vapaaehtoinen koronatestaus käynnissä joulukuusta alkaen. Testimahdollisuus säilyy edelleen kaikille Vartiuksesta maahan saapuville. Käytännössä muutos koskee siis terveystarkastuksen pakollisuutta.

Rokotukset jatkuvat 1949 syntyneille sekä 1952 - 56 syntyneille riskiryhmäläisille

Koronarokotusten takaisinsoittopalvelussa on edelleen yli tuhat puhelua jonossa, joita puretaan mahdollisimman pian. Ensisijainen ajanvaraustapa on Omasoten nettipalvelussa, jonka kautta voi valita parhaiten sopivan ajan:

  • 1949 tai aiemmin syntyneet valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 044 709 3788.
  • 65 - 69 vuotiaat sairautensa perusteella rokotusvuorossa olevat valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”riskiryhmäläisten koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 08 718 9903.

Yksityiskohtaiset varausohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset koronaan tai rokotteisiin liittyvät kysymykset pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

 

Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)