Influenssakausi on käynnistynyt Kainuussa
Kainuussa on viime viikkoina todettu sekä A että B influenssatartuntoja. Myös koronavirusta on liikkeellä. Osa influenssa- ja koronapotilaista on tarvinnut osastohoitoa. Yksittäisiä potilaita on ollut hoidettavana erikoissairaanhoidon osastoilla. Sairastumisia on ollut myös ikäihmisten hoitokodeissa sekä henkilöstöllä.
”Myös adenovirustartuntoja esiintyy. Se ei toistaiseksi ole lisännyt sairaalakuormitusta. Pitkin syksyä runsaasti sairastumisia aiheuttanut mykoplasmaepidemia näyttäisi olevan vaimentumassa. RSV-tartuntoja ei viime viikkoina ole todettu.” Kertoo erikoislääkäri Lea Käsmä-Ronkainen
Ajankohtaisen hengitystieinfektiotilanteen vuoksi Kainuun hyvinvointialue suosittelee, että mikäli kiireettömään hoitoon tulossa olevalle henkilölle tulee akuutteja hengitystieinfektion oireita, hän olisi yhteydessä hoitavaan yksikköön ajan siirtämiseksi, kunnes on parantunut.
”Lisäksi joulun ja vuodenvaihteen lomien lähestyessä on hyvä kiinnittää huomiota hengitystieinfektioiden ehkäisyyn. Käsien pesu, käsidesin käyttö, yskimishygienian noudattaminen sekä tarvittaessa oman harkinnan mukaa suu-nenäsuojaimen käyttö auttavat hillitsemään tartuntojen leviämistä juhlakauden kokoontumisissa ja vierailuilla läheisten luokse.” Käsmä-Ronkainen suosittelee.
Myös influenssarokotuksia sekä riskiryhmille tarjottavia korona- ja pneumokokkirokotuksia on vielä saatavilla. Influenssarokotuskattavuus on tänä vuonna jäänyt väestötasolla matalaksi koko maassa. Rokottautuminen kuitenkin kannattaa, sillä se vähentää vaikean tautimuotoon sairastumisen ja mahdollisten jälkitautien riskiä. Rokotesuojan muodostuminen vie pari viikkoa, joten rokotteesta ehtii vielä saamaan hyötyä ennen voimakkainta influenssakautta.