Tiedote 03.03.2021

Kainuu koronaepidemian perustasolla – suositukset ja rajoitukset ennallaan

Kainuu on edelleen koronaepidemian perustasolla. Positiivisten tulosten osuus kaikista Kainuussa otetuista testeistä on 0,4 % ja ilmaantuvuus on 8,3 / 100 000 / 14 vrk.

Kainuussa rajoitukset ja suositukset pysyvät ennallaan 31.3. saakka, ellei tilanteessa tule oleellista muutosta. Olennaista on, että muun Suomen vaikeamman tautitilanteen vuoksi myös Kainuussa noudatetaan perusohjeita kuten lähikontaktien vähentämistä, maskien ja käsidesin käyttöä sekä turvavälien säilyttämistä ja matkustussuosituksia.

- Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille on voimassa kaikissa tilanteissa, missä turvavälejä ei voida taata.

- Yleinen etätyösuositus on voimassa.

- Etäopetussuositusta ei ole. Maskisuositus voimassa 2. asteella ja korkeakouluissa.

- Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään.

- Alle 12-vuotiaiden ryhmäliikunnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12 - 17 vuotiailla suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä, 18 vuotta täyttäneiden osalta suositellaan yksilölajeja ryhmäliikunnan sijaan.

- Enintään 20 henkilön kokoontumisrajoitus voimassa maaliskuun loppuun saakka.

- Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja.

Välttämättömät yksityiset juhlat suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisina, ja hyödyntämään myös etäosallistumista sekä osallistujien jakamista pienempiin ryhmiin ja näiden sekoittumisen välttämistä.

Eilen Kainuuseen saadun tiedon mukaan Kontiomäen Nesteellä sunnuntaina 28.2. noin klo 13 on mahdollisesti saattanut altistua koronavirukselle. Asioimassa olleella eteläsuomalaisella viisihenkiselle perheellä on kaikilla todettu tartunta.

”Viimeaikaiset yksittäiset tartunnat liittyvät alueilta toiselle liikkumiseen, eikä alueen väestössä ole havaittu karanteenin ulkopuolisia tartuntoja. Edellä mainittu tapaus on esimerkki tämän hetken tilanteesta, jossa muiden alueiden merkittävästi korkeampi ilmaantuvuus lisää riskiä Kainuunkin osalta. Tämän vuoksi meilläkin täytyy edelleen jaksaa rajoitusten kanssa”, toteaa Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Rokotukset ovat käynnissä vanhemmille ikäluokille ja rajatuille sairausryhmille

Koronarokotusten ajanvaraus (044 709 3788) on avoinna 1941 tai sitä ennen syntyneille sekä vuoden 1951 jälkeen syntyneille elinsiirto-, kantasolusiirto- tai aktiivihoitovaiheessa oleville syöpäpotilaille.

Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Rokotuspisteissä tai ajanvarauksessa ei palvella muissa asioissa tai muita kuin rokotusvuorossa olevia.

”Odotamme saavamme rokotteita 1000 – 2000 viikkovauhtia, joten tahtia ei ole mahdollista lisätä. Seuraavien rokotusryhmien vuorosta tiedotetaan erikseen, joten oman vuoron tiedusteluita tämän osalta ei ole tarpeen tehdä. Varmasti viestimme kaiken tiedon, heti kun mahdollista”, rauhoittelee Olli-Pekka Koukkari.

Kainuun soten yleinen palveluneuvonta palvelee numerossa 08 61561 tai palveluneuvonta@kainuu.fi. Rokotusjärjestelyitä koskevia tietoja ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin on koottu osoitteeseen sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

 

Lisätietoja:

- Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

- Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)