Tiedote 08.02.2021

Kainuulainen koronatutkimus saa jatkoa

Kajaanin yliopistokeskuksen Mittaustekniikan yksikkö ja Kainuun sote ovat saaneet rahoituksen yhteistyöhankkeelle Tiedosta suojaa pandemiassa - immuunivasteen tunteminen ja asiantuntijoiden tekemät matkustusohjeet suojaavat pandemiariskiltä. Hankkeen päätavoitteina on tutkia kainuulaisten koronapotilaiden vasta-ainevasteita sekä luoda Kainuun matkailuyrittäjien käyttöön pandemian aikana matkustajien ja henkilökunnan turvallisuutta lisäävää ohjeistusta.

Hankkeessa jatketaan Mittaustekniikan yksikön ja Kainuun soten vuonna 2020 aloittamaa vasta-ainetutkimusta, jossa selvitetään verinäytteistä mitattavien, koronavirusta vastaan muodostuneiden vasta-aineiden yleisyyttä ja pysyvyyttä pitkällä aikavälillä sekä sitä, eroavatko eri potilasryhmien (kuten seniorit ja työikäiset) vasteet toisistaan. Tutkimukseen kutsutaan uusia osallistujia sekä jo osallistuneilta kerätään seurantaverinäytteet 6 ja 12 kuukautta COVID-19 -taudin sairastamisesta. Lisäksi hankkeessa selvitetään tekniikoita, jotka mahdollistavat koronavasta-aineiden mittaamisen sylkinäytteistä. Sopivan menetelmän löytyminen loisi mahdollisuuksia kehittää pikamittausta, jossa vasta-aineita mitataan suoraan syljestä. Sylkinäytteen etuna on, että sen kerääminen helppoa jopa kotioloissa.

Hankkeen toisena keskeisenä osa-alueena luodaan matkailualan yrityksille suunnattu ohjeistus pandemian aikana turvallisuutta lisäävistä käytännöistä. Tarkoituksena on selvittää ja koota yhteen käytännöllisesti toteuttavia ratkaisuja, joilla voidaan lisätä matkailun turvallisuutta Kainuun alueella.

Hankkeen tavoitteena on myös luoda tartuntatautidiagnostiikan ympärille uusia yhteistyöverkostoja kotimaisten ja kansainvälisten terveydenhoidon ja terveysteknologian alan toimijoiden kanssa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 139 364 euroa, johon Kainuun maakuntahallitus on myöntänyt 70%:n EAKR (Euroopan aluekehitysrahasto) -rahoituksen. Hanke toteutetaan ajalla 1.1.2021-30.4.2022. Hankeen lääketieteellisenä vastaavana toimii Kainuun soten pandemiapäällikkö, terveysjohtaja Olli-Pekka Koukkari.

Maakuntahallituksen päätökset: https://kainuunliitto.fi/kainuun-maakuntahallituksen-paatoksia-1-2-2021/

Lisätietoja:

Hankkeen projektipäällikkö, projektitutkija Elina Jokinen, Mittaustekniikan yksikkö (MITY), Kajaanin yliopistokeskus, Oulun yliopisto; elina.jokinen@oulu.fi, 0504751987