Kainuun aluehallituksen kokous 20. tammikuuta 2025
Kainuun aluehallituksen vuoden ensimmäisen kokouksen asialistalla oli monipuolisesti hyvinvointialueen päätöksiä: talouden seurantaa, osallisuusohjelman käsittelyä, muutosohjelman toimenpiteitä, henkilöstöasioita, pelastuspalveluita sekä päivystyksen lääkäripalveluiden hankintaa.
Viime vuoden talousarviossa ennakoitu yli 27 miljoonan euron alijäämä näyttäisi tällä hetkellä jäävän useita miljoonia pienemmäksi. ”Joulukuulta kertyvät ja vielä alkuvuonna täsmentyvät tulot ja kustannukset saattavat vielä muuttaa tilannetta. Joka tapauksessa viime vuoden luvut viittaavat siihen, että Kainuun hyvinvointialueen kustannuskehitys on merkittävällä tavalla parantunut. Tästä suunnasta meidän on tiukasti pidettävä kiinni”, arvioi Kainuun hyvinvointialuejohtaja Sami Mäenpää.
Järjestämissuunnitelman osalta aluehallitus hyväksyi toimenpide-esitykset, joilla jatketaan hyvinvointialueelta edellytettyä muutosohjelmaa. ”Näitä ovat erityisesti organisaatiorakenteen keventäminen ja johtamisen tehostaminen, keskussairaalan tuottavuuden lisääminen ja vuokrattujen toimitilojen tiivistäminen. Samalla on vahvistettava yhteistyötä niin kuntien ja järjestöjen kuin pohjoisen yhteistoiminta-alueen toimijoiden kanssa”, tiivistää hyvinvointialuejohtaja Mäenpää.
Kokousasioita lyhyesti
Talouden seurantaraportti 1.1.-30.11.2024
Aluehallitus merkitsi tiedoksi talouden seurantaraportin ajalta 1.1.-30.11.2024.
Toimintatuottoja on kertynyt marraskuun loppuun mennessä 50,1 milj. euroa, joka on 83,3 % talousarviosta ja 8,8 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.
Toimintakuluja on kertynyt marraskuun loppuun mennessä 393,4 milj. euroa, joka on 87,8 % talousarviosta ja 1,4 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.
Rahoitustuottojen arvioidaan ylittävän rahoituskulut eli vuosiennuste on 0,6 milj. euroa. Poistojen arvioitu kokonaismäärä vuodelle 2024 on talousarvion mukainen 13,1 milj. euroa.
Talousarvio vuodelle 2024 on -27,2 milj. euroa alijäämäinen. Kuluvan vuoden tilikauden tulosennuste tammi-marraskuun toteutuman perusteella on -21,2 milj. euroa alijäämäinen, mikä on 6,0 milj. euroa talousarvion alijäämää pienempi. Tilinpäätös 2024 valmistuu helmikuun alkupuolella, jolloin lopullinen alijäämä vuodelta 2024 on tiedossa.
Kainuun hyvinvointialueen osallisuusohjelma 2025–2029
Aluehallitus merkitsi osallisuusohjelman 2025–2029 tiedoksi, ja esittää, että aluevaltuusto hyväksyy osallisuusohjelman 2025–2029.
Osallisuusohjelma perustuu lakiin hyvinvointialueista (616/2021, 29§) ja Kainuun hyvinvointialueen strategiaan sekä nivoutuu muihin hyvinvointialueen toimintaa ohjaaviin suunnitelmiin.
Ohjelman päämääränä on, että hyvinvointialueella on vakiintunut toimintakulttuuri, jossa osallisuus toteutuu kaikissa palveluissa ja niiden kehittämisessä sekä päätöksenteossa. Osallisuuden toteutumisessa on neljä ulottuvuutta: tieto-osallisuus, suunnitteluosallisuus, toimintaosallisuus ja päätöksenteko-osallisuus.
Osallisuussuunnitelman keskeinen osa ovat taulukkomuodossa kuvatut osallisuustyön konkreettiset toimenpiteet toteuttamisvastuineen. Ohjelmassa kuvataan myös, millaisella rakenteella ja toimijarooleilla hyvinvointialue toteuttaa osallisuustyötä sekä miten ohjelman toteutumista seurataan ja arvioidaan.
Ohjelma on rakennettu siten, että se on voimassa seuraavat neljä vuotta (valtuustokausi). Suunnitelman toteutumista seurataan vuosittain.
Luonnoksesta on pyydetty lausuntoja hyvinvointialueen toimialueilta ja vaikuttamistoimielimiltä sekä Kainuun järjestöasiainneuvottelukunta JANElta.
Järjestämissuunnitelman toimeenpanon 4. vaiheen toimenpide-esitykset
Aluehallitus hyväksyi järjestämissuunnitelman neljännen vaiheen toimenpide-esitykset ja velvoittaa hyvinvointialueen toimialueet niiden toimeenpanoon.
Kainuun hyvinvointialueen järjestämissuunnitelma toimii valtionhallinnon hyvinvointialueilta edellyttämänä muutosohjelmana.
Järjestämissuunnitelman neljännen vaiheen toimenpide-esityksiä on valmisteltu loppuvuodesta 2024 ja alkuvuodesta 2025. Tarkoituksena on tiivistää aikaisemmat toimenpiteet neljäksi laajemmaksi osa-alueeksi, jotka ovat
• organisaatio- ja johtamisjärjestelmän kokonaistarkastelu
• terveydenhuollon kokonaistuloksellisuuden parantaminen
• toimiva palveluverkko ja palvelujen tuotantotavat
• yhdyspinta- ja sidosryhmäyhteistyö
Järjestämissuunnitelmaa on tarkasteltava kokonaisuutena, jossa eri vaiheet muodostavat toimenpiteiden jatkumon ilman tarkkoja vaiherajoja.
Sekä hyvinvointialueen oman arvion että THL:n arviointiraportin mukaan järjestämissuunnitelman eteneminen toimenpiteineen on ollut oikean suuntaista, mutta muutosten toimeenpano on edennyt odotettua hitaammin. Ministeriöiden toimenpidesuosituksissa on todettu, että alueen on nopeutettava muutosohjelman toimeenpanoa ja varmistettava kustannusvaikutusten saavuttaminen talouden tasapainottamiseksi.
Päivystyksen lääkäripalvelut
Aluehallitus päätti toteuttaa tarjouskilpailun ja hyväksyi hankintakriteerit Kainuun keskussairaalan päivystysalueen perusterveydenhuollon lääkäripalveluiden hankkimiseksi.
Kilpailutus lääkärityön ostopalvelusta käynnistettiin kesäkuussa 2024, mutta se keskeytettiin hankintapäätöksestä tehdyn oikaisuvaatimuksen vuoksi (aluehallitus 4.11.2024. § 275).
Kilpailutettavaksi on suunniteltu yhtä virka-aikaisen ja kahta virka-ajan ulkopuoleisen lääkärin työpanosta toimitustakuulla. Sopimuskauden pituus on suunniteltu 31.12.2027 asti ja tämän jälkeen sopimusta voidaan jatkaa erikseen kaksi kertaa yhden vuoden optiokaudella. Hankinnan ennakoitu arvio on 1 milj. € / vuosi.
Salmilan yhteistoimintaneuvottelujen päättyminen
Aluehallitus totesi, että lastenkoti Salmilaa koskevat työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut on saatu päätökseen. Aluehallitus hyväksyi yhteistoimintaneuvotteluiden pohjalta esitetyt toimenpiteet ja totesi, että niiden mukaiset päätökset tehdään hyvinvointialueen hallintosäännön mukaisesti.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on valvontapäätöksessään kiinnittänyt huomioita lääkehoidon toteutukseen Salmilassa. Lääkehoidon asianmukaisen toteutumisen varmistamiseksi lastenkodin henkilöstörakennetta on muutettava siten, että koko henkilöstö koostuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä.
Yt-neuvotteluiden tulos on, että Salmilassa ei ole mahdollista työskennellä, jos työntekijällä ei ole lääkelupia. Työntekijöille, joilla ei ole lääkelupia, tarjotaan työtä Kainuun hyvinvointialueen muista yksiköistä ja heille mahdollistetaan oppisopimuskoulutus.
Pelastuslaitoksen omavalvontaohjelma
Aluehallitus hyväksyi pelastuslaitoksen omavalvontaohjelman.
Kainuun pelastuslaitoksen omavalvontaohjelmalla varmistetaan, että pelastustoimen palvelut täyttävät niille laissa säädetyt vaatimukset palvelujen saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden osalta (Pelastustoimen järjestämislaki 16 §).
Pelastuslaitoksen palveluhinnasto
Aluehallitus hyväksyi pelastuslaitoksen palveluhinnaston.
Pelastuslaitos voi periä valvontasuunnitelman mukaisen palotarkastuksen tai muun valvontatoimenpiteen suorittamisesta maksun (pelastuslaki 96 § (379/2011)). Suoritteista perittävällä maksulla katetaan suoritteen tuottamisesta aiheutuvia kuluja. Kainuun hyvinvointialueen hallintosäännön 10 § mukaan suoritteiden maksullisuudesta ja perittävien maksujen suuruudesta päättää aluevaltuusto. Valvontamaksu saadaan periä kohteen omistajalta, haltijalta tai toiminnan harjoittajalta.
Pelastuslain 89 § mukaan pelastuslaitos voi veloittaa toiselta pelastuslaitokselta kaluston, miehistön tai muun avun käytöstä, ellei toisin ole sovittu.
Suunnitelma pelastustoimen palvelujen kehittämiseksi harva-alueella
Aluehallitus merkitsi tiedoksi aluehallintoviraston arvion hyvinvointialueen suunnitelmasta palvelujen kehittämiseksi.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto edellyttää, että Kainuun hyvinvointialueen tulee laatia suunnitelma pelastustoiminnan palvelutason parantamiseksi 30.6.2024 mennessä. Suunnitelmasta tulee käydä ilmi, miten hyvinvointialue aikoo vastata pienten kuntataajamien kasvavaan tavoittamattomien riskiruutujen lukumäärään.
Paikallinen sopimus koskien pelastushenkilöstön, palomestareiden sekä ensihoidon työjärjestelyitä
Aluehallitus hyväksyi paikalliset sopimukset työaikajärjestelyistä.
AVI on muuttanut hyvinvointialueille poikkeuslupiin annettavia lupaehtojaan 1.1.2023 alkaen aikaisempaan verrattuna. Säännöllinen työaika voidaan AVI:n uusien lupaehtojen mukaan nostaa enintään 42 tuntiin keskimäärin enintään 52 viikon ajanjakson aikana, jos niin paikallisesti sovitaan.
Paikallinen virka- ja työehtosopimus erikoissairaanhoidon päivystyskorvauksesta
Aluehallitus hyväksyi paikallisen virka- ja työehtosopimuksen, joka koskee Kainuun hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon vapaamuotoisesta lääkäripäivystyksestä päivystäjille maksettavaa erillislisää päivystyserikoisalojen (sisätaudit, kirurgian, anestesia, naistentaudit, lastentaudit).
Sopimuksen tarkoituksena on turvata potilaiden hoito virka-ajan ulkopuolella. Sopimuksen tarkoituksena on myös pyrkiä taloudelliseen säästöön vähentämään päivystystoiminnan ostopalvelujen kustannuksia. Sopimus tulee voimaan 21.1.2025 ja on voimassa määräaikaisena vuoden 2025 loppuun saakka.
Paikallinen sopimus päivystävän lääkärityön korvaamisesta
Aluehallitus hyväksyi paikallisen virka- ja työehtosopimuksen, joka koskee Kainuun hyvinvointialueen päivystävän lääkärityön korvaamista äkillisissä tapauksissa.
Sopimusta sovelletaan niissä tapauksissa, joissa erikoissairaanhoidon lääkärityö joudutaan korvaamaan sijaisella silloin, kun kyseiseen lääkärityöhön ennalta suunniteltu resurssi ei ole käytettävissä äkillisesti, esimerkiksi sairastumisen vuoksi. Sopimus on irtisanottavissa päättymään kolmen kuukauden kuluttua irtisanomisen tiedoksi antamisesta.
Valtuustoaloitteet
Aluehallitus antoi vastauksensa ensihoidon tilannetta koskevaan aloitteeseen ja esittää aluevaltuustolle, että se toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.
Aluehallitus päätti lähettää Kämppäkuntoutusta koskevan aloitteen terveyden ja sairaanhoidon palveluiden toimialueelle valmisteltavaksi huhtikuun 2025 loppuun mennessä.