Kainuun aluehallituksen kokous 9. syyskuuta 2024
Kainuun uusi aluehallitus on ensimmäisessä kokouksessaan käsitellyt mm. hyvinvointialueen taloutta, hankinta-asioita, hyvinvointialuejohtajan valinnan valmistelua sekä vastausta valtuustoaloitteiseen. Aluehallitus valitsi myös turvallisuusjaoston ja yksilöasioiden jaoston jäsenet jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi.
Hyvinvointialueen taloustilanne jatkuu haastavana. Vuoden 2024 toteuman perusteella alijäämäennuste ei ole merkittävästi muuttunut noin 27 miljoonasta eurosta. ”Tavoitteena on kuitenkin taittaa alijäämäkehitys siten, että voisimme pienentää sitä alle 25 miljoonan tasolle. Tällä hetkellä se ei näytä toteutuvan, joten aluehallitus on velvoittanut toimialueita jatkamaan toimenpiteitä siihen pääsemiseksi”, toteaa vt. hyvinvointialuejohtaja Timo Halonen.
”Talouteen liittyy myös Kuhmon sote-keskuksen hankinnan keskeyttäminen. Nyt toteutettuun kilpailutukseen saimme ainoastaan yhden tarjouksen, jonka edellyttämällä kustannustasolla emme voi hanketta toteuttaa. Tarve uudelle sote-keskukselle ei ole kadonnut, joten hankintaprosessi menee uuteen valmisteluun. Asiassa pyritään edelleen nopeaan ratkaisuun sekä toimitilojen että palvelukokonaisuuden uudistamisen vuoksi”, selventää Timo Halonen.
”Hyvinvointialueiden uusjako on noussut valtakunnalliseen keskusteluun ratkaisuna taloushaasteisiin. Aluehallitusten puheenjohtajat ovat viime viikon kokouksessaan vedonneet, että keskustelua tulisi muuttaa rakentavampaan suuntaan. Palveluiden sisällön ja toimintatapojen uudistamiselle on annettava riittävästi aikaa. Spekulointi alueiden yhdistämisellä ei tuo tähän ratkaisuja”, korostaa uudeksi aluehallituksen puheenjohtajaksi valittu Esa Ahonen.
Kokousasioita lyhyesti
Talouden riskit ja seuranta 2024 sekä osavuosiraportti 1.1. - 30.6.2024
Aluehallitus merkitsi tiedoksi talousarvion 2024 osavuosiraportin ajalta 1.1.- 30.6.2024 ja velvoittaa toimialueet jatkamaan toimenpiteitä menokasvun hillitsemiseksi. Aluehallitus esittää talousarvion osavuosiraportin aluevaltuustolle tiedoksi.
Kuluvan vuoden tilikauden tulosennuste tammi-kesäkuun toteuman perusteella on -27,3 milj. euroa alijäämäinen, mikä on 0,1 milj. euroa talousarvion alijäämää suurempi.
Toimintatuottoja on kertynyt kesäkuun loppuun mennessä 25,3 milj. euroa, joka on 42,1 % talousarviosta ja 5,5 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän. Toimintakuluja on kertynyt kesäkuun loppuun mennessä 214,5 milj. euroa, joka on 47,9 % talousarviosta ja 1,0 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän.
Poistojen arvioitu kokonaismäärä vuodelle 2024 on talousarvion mukainen 13,1 milj. euroa.
Talouden seuranta 1–7/2024 ja vuosiennuste 2024
Aluehallitus merkitsi tiedoksi talouden seurantaraportin ajalta 1.1.-31.7.2024 ja velvoittaa toimialueet jatkamaan toimenpiteitä menokasvun hillitsemiseksi.
Toimintatuottoja on kertynyt heinäkuun loppuun mennessä 29,5 milj. euroa, joka on 48,9 % talousarviosta ja 7,6 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän. Toimintatuottojen arvioidaan kuitenkin toteutuvan 60,3 milj. euroa eli 0,1 milj. euroa ja 0,2 % talousarviota suurempina.
Toimintakuluja on kertynyt heinäkuun loppuun mennessä 252,5 milj. euroa, joka on 56,4 % talousarviosta ja 4,1 % edellisvuoden vastaavan ajankohdan kertymää enemmän. Toimintakulujen arvioidaan toteutuvan 449,0 milj. euroa eli 1,1 milj. euroa ja 0,2 % talousarviota suurempina.
Valtion rahoituksesta 27.6.2024 julkaistun laskelman mukaan valtion rahoitus on 35 747 € pienempi talousarvioon mukaista valtion rahoituksen määrää (talousarvioon kirjattuna 374,3 milj. euroa). Toteumaan 1.1.-31.7.2024 sisältyy hyvinvointialueen vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen kohdentuneita kuluja 1,4 milj. euroa ja 1,2 milj. euron suuruinen valtionavustuksen tuloutus.
Talousarvion mukaan rahoitustuottoja ja -kuluja arvioidaan 1.1.-31.7.2024 toteuman perusteella kertyvän siten, että korkotuotot kattavat arvioidut korkokulut, eli kokonaistoteuma-arvio on 0 euroa.
Poistojen arvioitu kokonaismäärä vuodelle 2024 on talousarvion mukainen 13,1 milj. euroa.
Kuluvan vuoden tilikauden tulosennuste tammi-heinäkuun toteuman perusteella on -27,3 milj. euroa alijäämäinen, mikä on 0,1 milj. euroa talousarvion alijäämää suurempi.
Sisätautien erikoislääkäripalveluiden kilpailutus
Aluehallitus hyväksyi sisätautien erikoislääkäripalveluiden hankintakriteerit ja valtuuttaa valmistelijoita tekemään teknisluonteisia muutoksia tarjouspyyntöön.
Kainuun keskussairaalan sisätautien erikoisaloilla erikoislääkäripalvelua on tuotettu sekä omien virkalääkärien toimesta että tarpeen mukaan ostopalveluina Terviasta tai kilpailutuksen kautta.
Nykyiset hankintasopimukset päättyvät 31.12.2024 ja palvelujen saatavuuden turvaamiseksi käynnistetään tarjouskilpailu vuosille 2025-2026 sekä 1+1 optiovuodelle. Hankinnan arvioitu kustannus koko neljän (4) vuoden hankintakaudelle on enintään 7,2 milj. €.
Kuhmon sote-keskuksen hankintamenettely
Aluehallitus päätti keskeyttää Kuhmon sote-keskuksen vuokrahankemallin hankinnan ja valtuuttaa viranhaltijat käynnistämään uuden hankinnan valmistelun.
Kainuun hyvinvointialueen tarjouspyyntöön Kuhmon sote-keskuksen vuokrahankemallista saatiin yksi hyväksyttävä tarjous, joka ylittää merkittävästi tilaajan kustannusarvion.
Valintatyöryhmän toimivallan tarkentaminen
Aluehallitus päätti valtuuttaa valintatyöryhmän tekemään kaikki tarvittavat toimenpiteet hyvinvointialuejohtajan haussa, niin että aluehallitus voi tehdä ehdotuksensa aluevaltuustolle 21.10.2024.
Aluehallitus edellyttää, että valintatyöryhmä pitää aluehallituksen ja aluevaltuuston informoituna hyvinvointialuejohtajan valintamenettelyn eri vaiheissa.
Kainuun hyvinvointialuejohtajan virka on julistettu haettavaksi viikolla 35 ja hakuaika päättyy 23.9.2024. Rekrytointiprosessin etenemisen sujuvuuden varmistamiseksi valintatyöryhmän tulee voida valita hakijoista ne henkilöt, jotka kutsutaan lähihaastatteluun ja valita haastatelluista henkilöistä ne, jotka etenevät soveltuvuusarvioihin.
Valtuustoaloite: Kokemusasiantuntijakoulutuksen ja kokemusasiantuntijatoiminnan käynnistäminen Kainuun hyvinvointialueella
Aluehallitus päätti antaa aluevaltuustolle aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja esittää, että aluevaltuusto toteaa aloitteen loppuun käsitellyksi.
Vastauksessaan aluehallitus toteaa aloitteen mukaisen toiminnan tukemisen mahdolliseksi hankerahoituksen tai hyvinvointialueen saaman vakiinnuttamis- ja kehittämisrahoituksen kautta.
Lisäpykälät: Yksilöasioiden ja turvallisuusjaoston jäsenten valinta jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi
Aluehallitus valitsi turvallisuusjaoston jäsenet ja nimesi puheenjohtajat (suluissa varajäsenet): Minna Leinonen (Kaija Patronen), Arto J Tolonen (Teemu Heikkinen), Raili Myllylä (Päivi Soldatkin), Minna Karjalainen (Auli Halonen), Pasi Kilpeläinen (Marko Mustonen), Tea Heikkinen, pj (Marika Tuomela), Markku Oikarinen, vpj. (Raimo Piirainen).
Aluehallitus valitsi yksilöasioiden jaoston jäsenet ja nimesi puheenjohtajat (suluissa varajäsenet): Aki Räisänen (Terttu Huttu-Juntunen), Sami Pihlajamaa (Tea Heikkinen), Raimo Piirainen (Markku Oikarinen) Erja Helttunen pj (Marjatta Immonen), Airi Mäkinen, vpj. (Juhani Seppänen).