Tiedote 22.11.2024

Kainuun hyvinvointialue korostaa hyvinvoinnin, turvallisuuden ja elinvoiman yhteyttä

Kainuun hyvinvointialue puoltaa itäisen ja pohjoisen Suomen ohjelmien laatimista sekä korostaa harvaan asuttujen maakuntien tukemista erityisesti hyvinvoinnin, turvallisuuden ja elinvoiman keskinäisiin vaikutuksiin liittyen.

Aluetalouden toimivuudella, palveluilla ja infrastruktuurilla tuotetaan edellytyksiä myös muualle maahan sekä kansainvälisille toimijoille. Koko maan asuttuna pitäminen hyödyttää myös koko Suomen taloutta ja hyvinvointia, todetaan hyvinvointialueen Itä- ja Pohjois-Suomen ohjelmiin liittyvissä lausunnoissa. 

”Samaa painotimme myös ministeriöiden kanssa käydyissä vuotuisissa ohjausneuvotteluissa. Olemme vahvasti sitoutuneet muutosprosessiin talouden tasapainottamiseksi, mutta onnistuaksemme tarvitsemme omien toimiemme ohella muun yhteiskunnan tukea. Valtion ohjaustoimien muutos ja aiotut palvelureformit ovat tärkeitä, joiden lisäksi maakuntiin suunnatuilla kehitysresursseilla tuetaan alueiden elinvoimaa”, korostaa Kainuun vt. hyvinvointialuejohtaja Timo Halonen. 

”Julkisten palveluiden pohjana on kestävä ja elinvoimainen talous. Vastaavasti yhteiskunnan turvallisuus edellyttää toimivia hyvinvointirakenteita. Kaikki nämä muodostavat kokonaisuuden eli yhden osatekijän heikentyminen voi vaarantaa muiden toiminnan. Tämän vuoksi alueohjelmissa on entistä laajemmin huomioitava laajat, poikkihallinnolliset näkökulmat”, jatkaa Timo Halonen.

Konkreettisia keinoja voivat olla esimerkiksi rekrytointilisien ja opintolainahyvitysten käyttöönotto sekä erilaiset investointituet ja TKIO-rahoitukset. Myös huoltovarmuuden perustana olevan alkutuotannon varmistaminen kuuluu huomioitaviin kohteisiin. Lisäksi tulee vahvistaa kolmannen sektorin resursseja ja toimintaedellytyksiä julkisten palveluiden täydentämiseksi sekä digitalisaatiokehityksen tukemiseksi. 

Kainuun hyvinvointialue vastaa maakunnan 70 000 asukkaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palveluiden järjestämisestä. Lisäksi tehtäviin kuuluu viranomaisille säädetyt valmiuden ja varautumisen tehtävät normaali- ja poikkeusoloissa.