Tiedote 15.11.2022

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä valmistautuu myymään Kainuunmeren Työterveyden Mehiläiselle

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä valmistautuu suurimpana omistajana myymään Kainuunmeren Työterveys Oy:n osakekannan Mehiläiselle. Kuntayhtymä hallitus hyväksyi maanantaina 14.11.2022 osakkeiden myynnin 9,117 miljoonan euron kauppahintaan. Kuntayhtymän osuus myynnistä on noin 4,9 miljoonaa. Kuntayhtymä omistaa 53,87 % Kainuunmeren Työterveys Oy:n osakkeista.

 Myynnin taustalla on vuoden 2023 alussa toteutuva hyvinvointialueuudistus. Uudistuksen jälkeen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu mukaan lukien ammatinharjoittajien ja yritysten työterveyshuollon järjestämisvastuu siirtyy Kainuun hyvinvointialueelle.

- Kainuun sote käynnisti yhdessä yhtiön muiden omistajien kanssa omaisuuden siirtoja koskevan selvitystyön keväällä 2022. Jo tuolloin todettiin, että työterveysyhtiön arvo tulee selvittää. Sittemmin Kainuun sote ja valtaosa muista omistajista päättivät toteuttaa heidän oman henkilökuntansa työterveyspalvelujen tuottamisen ja yhtiön osakkeiden myynnin kilpailutuksen. Tavoitteena oli toteuttaa yhtiön osakkeiden myynti tämän vuoden aikana, jolloin yhtiön yritysarvo tuloutuu Kainuun soten ja kuntien eduksi ennen hyvinvointiuudistusta, kertoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Avoin tarjouskilpailu työterveyspalvelujen tuottamisesta ja yhtiön osakkeiden myynnistä toteutettiin loppuvuonna 2022. Parhaimman tarjouksen tarjouskilpailussa antoi Mehiläinen, joka tarjosi Kainuunmeren Työterveys Oy:n koko osakekannasta 8,11 miljoonan euron nettovelattoman kauppahinnan. Mehiläisen kanssa allekirjoitettiin 14.10.2022 aiesopimus, jolla Mehiläinen kiinnitettiin jatkoneuvotteluihin ja kaupankohteen tarkempaan läpikäyntiin.

Tarkistusten jälkeen osakkeiden arvoksi vahvistui 9,117 miljoonaa euroa. Jos kauppa toteutuu, se vahvistaa Kainuun soten ja jäsenkuntien taloutta hyvinvointialueuudistukseen valmistauduttaessa.

- Kauppa on ehdottomasti Kainuun soten ja jäsenkuntien etujen mukainen. Mehiläinen on arvostettu työterveystoimija, jolla on jo nyt laajat palvelut Kajaanissa. Se pystyy jatkamaan Kainuun alueen työterveyspalveluiden paikallista kehittämistä yhdessä Kainuunmeren työterveyden henkilöstön ja asiakkaiden kanssa. Työterveyshuollon palvelut jatkuvat sopimusten mukaisina myös jatkossa. Samalla Kainuun soten ja jäsenkuntien taloudet vahvistuvat kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto tiivistää.

Mehiläinen-konserni on perinteikäs ja kasvava toimija

Mehiläinen-konserni on tunnettu ja arvostettu yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottaja, joka tarjoaa laadukkaat, kokonaisvaltaiset palvelut Suomessa ja kansainvälisesti. 113-vuotias Mehiläinen on nopeasti kehittyvä ja kasvava suunnannäyttäjä alallaan. Yhtiö panostaa digitalisaation mahdollisuuksiin sekä hoidon vaikuttavuuteen ja laatuun kaikilla liiketoiminta-alueillaan. Kajaanissa Mehiläisen lääkärikeskus sijaitsee ydinkeskustassa Raatikeskuksen toisessa kerroksessa. - Asiakkaiden kannalta yrityskauppa ei tuo muutoksia palveluihin eikä vaadi heiltä toimenpiteitä. Nykyiset sopimukset ovat voimassa myös kaupan jälkeen ja asiointi työterveyshuollon toimipisteissä jatkuu ennallaan, Kainuunmeren Työterveys Oy:n toimitusjohtaja Eija Alatalo kuvaa.

Kainuunmeren Työterveys Oy:n työntekijät jatkavat liikkeenluovutuksella vanhoina työntekijöinä Mehiläisen palveluksessa kaupan jälkeen.

- Tutut ammattilaiset ottavat asiakkaitamme vastaan myös jatkossa. Kaupan myötä voimme tarjota asiakkaillemme myös entistä monipuolisemmat ja joustavammat työterveys- ja diagnostiikkapalvelut sekä digitaaliset palvelut, Alatalo tiivistää.

Kainuunmeren Työterveys Oy:n liikevaihto vuonna 2021 oli noin 5,8 miljoonaa euroa ja tulosta kertyi noin 293 000 euroa. Yhtiössä työskentelee 50 terveydenhuollon asiantuntijaa 7 toimipisteessä ja henkilöasiakkaiden määrä on noin 11 000.

Päätökset myynnistä tehdään Kuntayhtymän lisäksi omistajakunnissa

Kainuunmeren myynti etenee kuntayhtymässä ja omistajakunnissa ja kuntayhtymissä päätöksentekoon. Tavoiteaikataulu on, että kauppa saataisiin vahvistettua 8.12.2022. Kaupan toteutuksen ehtona on, että kaikki osakkaat hyväksyvät kaupan ja päätökset saavat lainvoiman.

Kuntayhtymän lisäksi (omistajaosuus 53,87 %) lisäksi Kainuunmeren osakkeita omistaa Hyrynsalmi (1,86 %), Kajaani (22,82 %), Kuhmo (5,62 %), Paltamo (2,72 %), Ristijärvi (1,15 %), Sotkamo (5,81 %) ja Suomussalmi (6,15 %).