Tiedote 06.05.2020

Kainuun sote - pandemiatiedote 6.5.2020

Kainuussa on 6.5.2020 mennessä 70 laboratoriotesteissä, sekä kliinisissä tutkimuksissa todettua koronavirustartuntaa. Testejä on tehty noin 1300. Pa­ran­tu­nei­ta on n. 50. Vaikka koronavirustilanne on tällä hetkellä rauhallinen, siitä huolimatta kehotetaan noudattamaan annettuja rajoitustoimia.  Valtakunnallisesti koronatartuntoja on 5412, toipuneita on noin 3500.

Kainuun keskussairaalan Drive In –testauspaikka Kainuun keskussairaalalla mahdollistaa testauksen ulkotiloissa, joka on riskittömämpää sekä testaajien että testattavan kannalta. Drivein testaukseen tullessa vuoroa odotellaan autossa. Testaukseen pääsee soittamalla päivystysnumeroon 116 117.  Valtioneuvoston keventäessä rajoitustoimia korostuu yksilön vastuullisuus entisestään. Testausjärjestelyt mahdollistavat nykyisellään tartuntojen toteamisen viivytyksettä. On erittäin tärkeää, että hengitystieoireiset hakeutuvat viivytyksettä testattavaksi. Testitulos saadaan tyypillisesti alle vuorokaudessa.

Yhteydenotot hoivakoteihin äitienpäivänä

Kainuun soten vanhuspalveluiden yksiköissä on edelleen voimassa maaliskuussa alkanut vierailukielto. Lähiomaisia on tiedotettu kuinka yhteydenpito läheiseen onnistuu vierailukiellon aikana. Jos omainen haluaa olla videoyhteydessä hoitokodissa asuvan läheisen kanssa, kannattaa hoitokotiin olla yhteydessä jo lähipäivinä ja sopia tarkempi ajankohta.

Ter­vey­den­huol­to­pal­ve­luis­sa ja sai­raa­las­sa ei ole ko­hon­nut­ta ko­ro­na­tar­tun­ta­ris­kiä

Kai­nuun so­te muis­tut­taa edel­leen et­tä ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lui­hin ja sai­raa­laan on tur­val­lis­ta tul­la, ei­kä so­vit­tua hoi­toa tai la­bo­ra­to­rioai­kaa tu­le pe­rua. Mi­kä­li on tar­vet­ta ter­vey­den­huol­lon pal­ve­luil­le, hoi­toon ha­keu­tu­mis­ta ei tu­le vii­vyt­tää tai jät­tää vä­liin ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­nan pe­lon vuok­si. Esi­mer­kik­si pit­käai­kais­sai­rauk­sien kont­rol­li­käyn­nit tu­lee hoi­taa en­ti­seen mal­liin, jois­sa­kin ta­pauk­sis­sa kont­rol­li­käyn­ti on mah­dol­lis­ta hoi­taa myös etä­käyn­nil­lä. Hoi­toon on ha­keu­dut­ta­va myös ko­ro­nae­pi­de­mian ai­ka­na. Hyö­dyt ovat suu­rem­mat kuin sai­ras­tu­mis­ris­ki.

Ko­ro­na­vi­rus­tes­taus on jär­jes­tet­ty kai­kis­sa kun­nis­sa niin et­tä tes­tiin tu­le­vat käyt­tä­vät eril­li­siä ti­lo­ja, ei­vät­kä ole mis­sään kon­tak­tis­sa mui­ta ter­veys­pal­ve­lui­ta käyt­tä­vien kans­sa. Sai­raa­la­hoi­toa tar­vit­se­vat ko­ro­na­vi­rus­ta­pauk­set on eris­tet­ty, ei­vät­kä vi­rus­ta kan­ta­vat tai hei­tä hoi­ta­va hen­ki­lö­kun­ta ole kon­tak­tis­sa mui­den po­ti­lai­den kans­sa. Hoi­to­hen­ki­lö­kun­nal­la on tark­ka oh­jeis­tus sii­tä, et­tei töi­hin tul­la jos on hen­gi­tys­tiein­fek­tion oi­rei­ta. Päi­vys­tys­nu­me­ro 116 117 pal­ve­lee kii­reet­tö­mis­sä ta­pauk­sis­sa ja hä­tä­ti­lan­teis­sa nu­me­ro 112.

Tiedotus

Kainuun sote tiedottaa koronaviruksen tilanteesta Kainuussa arkisin klo 14 mennessä. Kainuun soten pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet löytyvät osoitteesta:
https://sote.kainuu.fi/pandemiainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet

Kainuun sotelle saapuu paljon tietopyyntöjä medialta. Sairaanhoitopiirit keskittävät tietopyyntöihin vastaamisen Sairaanhoitopiirien johtajat ry:n kautta. Näin saadaan luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa median käyttöön. Kainuun sote ei vastaa yksittäisiin medialta tulleisiin tietopyyntöihin.