Tiedote 09.04.2020

Kainuun sote - pandemiatiedote 9.4.2020

Kainuussa on 9.4.2020 mennessä 39 laboratoriotesteissä, sekä kliinisissä tutkimuksissa todettua koronavirustartuntaa. Testejä on tehty noin 300.

thl.fi/koronakartta
 

Hengityssuojaimista on edelleen pulaa

Hengityssuojaimista on edelleenkin pulaa ja niiden saatavuus on heikkoa. Kainuun sote vetoaa kainuulaisiin yrityksiin, joiden varastoissa on hengityssuojaimia. Kainuun sote tarvitsee lisää suojaimia ja pyydämme olemaan yhteydessä Kainuun soten logistiikkakeskukseen, mikäli suojaimia yritysten varastoista vielä löytyy.
 

Hoitokodeissa asuvien omaisiin ollaan yhteydessä

Hoito- ja hoivakotien ja kotihoidon asukkaiden omaisilta on tullut huolestuneita yhteydenottoja koskien henkilökunnan liikkumista paikkakunnalta toiselle, suojaimien käytöstä ja omaisten yleisestä turvallisuudesta. Kainuun sote tekee kaiken mahdollisen turvatakseen iäkkäiden asiakkaiden hoidon parhaalla mahdollisella tavalla varsinkin näissä olosuhteissa. Omaisten huoli on suuri, ja vierailukielto tuo lisää epävarmuutta läheisten puolesta.

Kainuun soten hoitokodeissa ja hoivayksiköissä on Suomen hallituksen linjauksen mukainen 16.3.20 voimaan tullut vierailukielto. Vierailukielto koskee myös kaikkea asukkaille tulevia lähetyksiä ja toimituksia. Asukkaiden omahoitajat ovat viime aikoina olleet yksiköistä yhteydessä teihin omaisiin. Asukkaiden omahoitajat ovat viime aikoina olleet yksiköistä yhteydessä omaisiin. Yhteydenoton tarkoituksena on, että omaiset saavat sekä tietoa, kuinka omainen voi, sekä miten yhteyttä pidetään vierailukiellon ollessa voimassa. Omaisille postitetaan tämän viikon aikana kirje, missä on kerrottu mahdolliset yhteydenpitotavat, sekä yksiköiden lähiesimiesten ja palvelupäälliköiden yhteystiedot.


Sote on on päivittänyt henkilökohtaisen avun ja omaishoidon tuen toimintaohjeita

Soten sivulta; sote.kainuu.fi -> pandemiainfo löytyy henkilökohtaisen avun ja omaishoidon tuen päivitetyt toimintaohjeet koskien työtä poikkeusolojen aikana ja suojainten käyttöä.


Muistutus valtakunnallisten ohjeiden noudattamisesta myös pääsiäispyhien aikana

Pääsiäinen ja pyhien vietto ei tuo muutoksia valtakunnallisiin ohjeisiin sosiaalisten kontaktien välttämisestä. Pääsiäisen aikaa kehotetaan viettämään perheen kesken omassa kodissa.

Yli 10 hengen kokoontumiset on edelleen kielletty, pyydämme ehdottomasti noudattamaan tätä kieltoa. Mökkien ja majoitusten vuokraajia pyydetään muistuttamaan asiakkaitaan kiellosta.

Kainuun sote muistuttaa, että hyvä suojautuminen ja suhtautuminen jokaiseen hengitystieinfektioon kuin koronaan ovat tehokkaimpia toimenpiteitä tartunnan ehkäisemiseen.

Jokainen voi omalla toiminnallaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Sosiaalisten kontaktien vähentäminen on nyt erittäin tärkeää myös terveille ihmisille, koska siten hidastetaan epidemian leviämistä. Vältä siis kyläilyä, ihmisjoukkoja ja tungoksia ja pidä vähintään metrin etäisyys kanssaihmisiin. Omaa ja läheistensä tartuntariskiä voi myös alentaa huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta. Huolellisen käsihygienian lisäksi kaikkia kosketuspintoja kuten oven kahvoja ja vastaavia käsiteltäessä on tartuntariski. Tämän vuoksi tehostettu siivous erityisesti kosketuspintojen osalta on tärkeää.


Kysyttävää koronaviruksesta ja kriisiapua

Kainuun sote muistuttaa edelleen että 116 117 päivystysnumeroon tulee soittaa vain tilanteessa, jos vointi heikkenee ja on saanut hengitystieinfektion, joka merkittävästi huonontaa vointia ja tarvitsee arviota sairaanhoidon tarpeesta. Lievistä oireista kärsivien on tärkeää sairastaa kotona. Hätätilanteessa soita 112.

Päivystysnumero ei ole tarkoitettu tiedusteluihin koronaviruksesta, vaan sitä varten on STM:n ”Tietoa koronaviruksesta” puhelinneuvonta 0295 535 535. 

Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi löytyy lisää tietoa koronaviruksesta sekä yhteystiedot mistä voi hakea apua sairastuessa tai kriisitilanteessa. Etusivun pandemiainfo -painikkeesta löytyy kaikki pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet, sekä kriisiavun yhteystiedot.

Tiedotus

Kainuun sote tiedottaa koronaviruksen tilanteesta Kainuussa päivittäin. Soten kaikki pandemiaan liittyvät ohjeet ja tiedotteet löytyvät osoitteesta:
https://sote.kainuu.fi/pandemiainfo-kaikki-kainuun-soten-koronavirusta-kasittelevat-tiedotteet