Tiedote 03.11.2020

Kainuun sote tukee savuttomuutta

Henkilökunnan savuttomuus on myös asiakkaan etu

Kainuun sote edistää tupakoinnin vähentämistä tarjoamalla työntekijöille työterveyshuollon kautta savuttomuuteen liittyvää ohjausta, neuvontaa ja tarvittaessa lääkehoitoa. Tämä on yksi merkittävä Kainuun soten tukikeino, joilla se panostaa henkilökuntansa terveyteen ja hyvinvointiin.

Savuttomuuden myötä halutaan edistää henkilökunnan, asiakkaiden ja potilaiden terveyttä sekä savutonta ympäristöä. Savuton työympäristö suojaa myös tupakoimattomia passiiviselta tupakoinnilta. Tupakoinnin lopettaminen on yksi merkittävimmistä terveyttä edistävistä päätöksistä. Tupakointi heikentää työntekijöiden työssä jaksamista ja ympäristön tupakansavulle altistuminen ja sen ehkäiseminen ovat merkittäviä kansanterveyden kannalta.

Kainuun sote edistää savuttomuutta ja väestön terveyttä

Tupakoiville potilaille Kainuun sote suosittelee savuttomuutta ja tarjoaa maksutonta nikotiinikorvaus- tai vieroituslääkehoitoa sairaalajakson aikana. Osastolle hoitoon tullessa jokaisen potilaan tupakointitottumukset selvitetään ja kirjataan potilaskertomukseen. Potilas voi myös itse tuoda esille tupakasta vieroitushoidon tarpeensa ja hänen on mahdollista saada resepti nikotiinikorvaus- tai vieroituslääkehoidon jatkamiseen avohoidossa.

Savuttomana leikkaukseen -toimintamalli on otettu käyttöön Kainuun sotessa vuonna 2017. Tupakoinnin lopettaminen kahdeksan viikkoa ennen leikkausta vähentää merkittävästi komplikaatioita. Tutkimusten mukaan potilaan leikkausta edeltävä tupakoinnin lopettaminen vähentää selvästi toimenpiteeseen liittyneitä sivuvaikutuksia ja edistää paranemista. Esimerkiksi haavat paranevat tupakoimattomuuden aikana nopeammin, infektioriski vähenee, potilaan yleinen terveydentila kohenee ja leikkauksesta toipuminen nopeutuu.

Kotona tehtävän työn osalta Kainuun sote suosittelee, että asiakkaat välttäisivät tupakointia sisätiloissa. Työntekijöissä voi olla allergisia ja astmaatikkoja, jotka alkavat oireilla ja voida huonosti joutuessaan tekemisiin tupakansavun kanssa. Raskaana olevilla työntekijöillä tupakansavu heikentää myös syntymättömän lapsen hyvinvointia ja terveyttä.

Savuton Kainuun sote -toimintaohje on ollut voimassa vuodesta 2015 lähtien. Toimintaohjeen päivitys on käsitelty ja hyväksytty Kainuun soten yhtymähallituksessa ja ovat voimassa 1.10.2020 alkaen.

 

Lisätiedot:
 

Erikoissuunnittelija Saara Pikkarainen saara.pikkarainen@kainuu.fi, 044 797 0419

Hallintoylihoitaja Marjo Huovinen-Tervo marjo.huovinen-tervo@kainuu.fi 050 346 8833

Henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen jyrki.komulainen@kainuu.fi 044 797 0239