Tiedote 28.05.2021

Kainuun soten kotihoito ja Kainuun pelastuslaitos aloittavat yhteistyökokeilun

Kainuun sote ja Kainuun pelastuslaitos aloittavat yhteisen kehittämiskokeilun Kuhmon kotihoidon ja pelastuslaitoksen Kuhmon toimipisteen välillä kesäkuun alussa. Pilotoinnin taustalla yhteinen halu ja tarve kehittää monipuolista kotiin vietävien palveluiden sekä pelastustoimen toimintaa ja toimijoiden yhteistyötä.

Pilotissa pelastuslaitoksen kärkiyksikkö avustaa kotihoidon työntekijöitä ei-hoidollisissa toimenpiteissä, kun yksikkö ei ole muissa tehtävissä. Mahdollisia tehtäviä ovat esimerkiksi nostoavun antaminen Kuhmon kotihoidon yöhoitajalle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yöhoitaja pyytää apua ensihoidon tilannekeskuksesta ja pelastuslaitoksen kärkiyksikön työntekijä tulee kotihoidon avuksi.

Kaikissa kotihoidon tehtävissä asiakasvastuu on kotihoidolla, ja päätöksen kärkiyksikön käyttämisestä kotihoidon apuna tekee päivystävä palomestari. Pelastuslaitoksen tehtävä ei ole korvata kotihoidon työntekijöitä, vaan toimia tarvittaessa yhteistyössä. Toimintamallia kehitetään saatujen kokemusten perusteella.

Kainuun pelastuslaitos testaa samassa yhteydessä Kuhmon kärkiyksikön toimintaa ja soveltuvuutta pelastustoimessa ns. ensimmäisenä vasteena erilaisiin onnettomuustilanteisiin sekä ensivastetehtäviin. Kärkiyksiköllä on siis tarkoitus vastata välittömällä lähtövalmiudella eri onnettomuustilanteisiin. Pilotoinnin tavoitteena on löytää ratkaisuja harvaan asutun maaseudun valmiuden ja palveluiden saatavuuden turvaamiseksi sekä kuntalaisten kokonaisturvallisuuden lisäämiseksi.

Pilotointi on suunniteltu kestävän vuoden 2021 loppuun, jonka jälkeen kokemusten perusteella päätetään mahdollisesta jatkosta tai toiminnan laajentamisesta muihin Kainuun kuntiin.

 

Lisätietoja:

  • Palopäällikkö Jukka Heikkinen 044 7100 531
  • Kuhmon kotihoidon palveluesimies Anu Ikonen 044 7970 372