Tiedote 28.03.2022

Kainuun soten kotihoito ja Kainuun pelastuslaitos aloittavat yhteistyön Suomussalmella

Kainuun soten kotihoidon ja Kainuun pelastuslaitoksen Suomussalmen toimipisteen välillä aloitetaan yhteistyö huhtikuun alussa. Toiminnan taustalla on yhteinen halu sekä tarve kehittää monipuolista kotiin vietävien palveluiden ja pelastustoimen yhteistyötä. Tehtäviä voivat ovat olla esimerkiksi nostoavun antaminen kotihoidon yöhoitajalle tai muu lisähenkilöitä edellyttävä tarve.

Yhteistyömallissa pelastusyksikkö voi avustaa kotihoidon työntekijöitä ei-hoidollisissa toimenpiteissä silloin, kun se ei ole muissa tehtävissä. Käytännössä kotihoidon yöhoitaja voi pyytää apua suoraan päivystävältä palomestarilta, joka lähettää yksikön paikalle.

Vastaavaa toimintaa on kokeiltu aiemmin viime vuonna Kuhmossa. ”Kuhmossa toimintamalli havaittiin hyväksi, eikä kotihoidolle annettu tuki ole ollut esteenä pelastustoimen lakisääteisten tehtävien hoidolle”, kertoo palopäällikkö Jukka Heikkinen.

Kaikissa kotihoidon tehtävissä asiakasvastuu on aina kotihoidolla, eikä pelastuslaitos korvaa kotihoidon työntekijöitä, vaan toimii tarvittaessa lisäapuna. ”Tällaiset järkevät yhteistyömallit ovat meille erityisen tervetulleita, kun ikäihmisten hoitajien resurssit ovat niukat ja apua tarvitaan usein”, iloitsee palvelupäällikkö Marja Heikkinen Kainuun sotesta.

Toimintamallia kehitetään edelleen saatujen kokemusten perusteella. Yhteistyön tavoitteena on löytää ratkaisuja harvaan asutun maaseudun valmiuden ja palveluiden saatavuuden turvaamiseksi sekä kuntalaisten kokonaisturvallisuuden lisäämiseksi.

Kainuun soten ja pelastuslaitoksen yhteistyösopimus tehdään vuoden 2022 loppuun saakka. Toiminnan jatkamisesta tämän jälkeen päättää Kainuun hyvinvointialue, jolle sekä sote-palveluiden että pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy ensi vuoden alussa.

 

Lisätietoja:

  • palopäällikkö Jukka Heikkinen 044 7100 531
  • palvelupäällikkö Marja H Heikkinen 044 7773 065