Tiedote 15.06.2020

Kainuun soten yhtymähallituksen kokous 15.6.2020

Lisätietoja: kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto, puh. 044 777 3033 tai sähköpostitse maire.ahopelto@kainuu.fi  

Liitteet: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat

 

Kainuun soten talousarvion valmistelu ja raamiesitys vuodelle 2021, taloussuunnittelu v. 2021-2024

Yhtymähallitus keskusteli vuoden 2021 raamista ja suunnittelukauden 2022–2024 raamiesityksestä sekä linjasi valmistelun.

Yhtymähallituksen 3.6.2020 § 163 hyväksymissä Talouden ja toiminnan kehykset ja suunnitteluohje 2021-2024 ohjeistaa toimintamenoista seuraavasti: ”Talousarviossa 2020 suunnitelmavuoden 2021 toimintamenot ovat 1,7 % pienemmät kuin tilinpäätöksen 2019 toimintakulut.” Tämän tavoitteen toteutuminen vuoden 2021 talousarviossa tarkoittaa toimintamenojen asettumista 5,7 milj. € alle vuoden 2019 toteutuneiden toimintakulujen 336,5 milj. € eli niiden kokonaissumma saisi olla korkeintaan 330,8 milj. euroa.

Talousarvio vuodelle 2021 ja suunnittelukaudelle 2022–2024 edellyttää toimintojen tehostamista ja rakenteellisia muutoksia kaikilla tulosalueilla.

Kainuun kuntien TAHE-palvelujen siirtoon liittyvien työtehtävien hoito ja laskutettavat kustannukset

Yhtymähallitus päätti vahvistaa yksityisen palveluntuottajan talous- ja henkilöstöhallinnon tukipalvelujen käyttöön siirtyneiltä Kainuun soten jäsenkunnilta Kainuun soten hallinnoimien talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmien oheismateriaalin mukaiset ylläpitokustannukset ja kustannusten jakoperiaatteet vuodelle 2020. Laskelman kustannuksissa ei ole mukana arvonlisäveroa. Mikäli jäsenkunnat tarvitsevat Kainuun soten hallinnoimia tietojärjestelmiä käyttöönsä vielä tästä eteenpäin, talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmien ylläpitokustannukset laskutetaan CGI:n vahvistamien ylläpitohintojen mukaisesti ja vuonna 2020 noudatettavien kustannustenjakoperiaatteiden mukaisesti.


Henkilöstömitoitukset

Yhtymähallitus merkitsi resurssityöryhmän raportin tiedoksi ja linjasi henkilöstömitoituksen.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto perusti resurssityöryhmän vuoden 2019 alussa. Sen tehtäviksi määriteltiin Kainuun soten tulosalueilta vapautuvien vakanssien uudelleen kohdentaminen konseptisuunnitelman mukaisesti ja avopalveluihin painottuvan sekä kotiin vietävien palveluiden toiminnan lisäämisen turvaaminen, henkilöstöresurssien suunnittelu, esitysten tekeminen yhteistyötoimikunnalle, johtoryhmälle ja yhtymähallitukselle sekä vapautuvien vakanssien käytön seuranta ja raportointi.

Yhtymähallitus päätti ympärivuorokautisten vuodeosastojen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon henkilöstömitoitukseksi 0,79 työntekijää/asiakas ja tavoitteeksi 0,75 työntekijää/asiakas sekä vanhuspalvelujen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen 0,6 työntekijää/asiakas.


Asiakas- ja palveluohjauksen kehittäminen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymässä (Kainuun sote) osana monikanavaista palvelujen kehittämistä

Yhtymähallitus hyväksyi Kainuun soten asiakas- ja palveluohjauksen geneerisen mallin ja merkitsi tiedoksi asian käytännön valmistelun vaiheen.

Valmistelutyön pohjalta Kainuun soten työryhmä on työstänyt Kainuun soteen Asiakas- ja palveluohjauksen mallin. Mallin vaiheita ovat 1) Yleinen neuvonta, 2) Yleinen sote-palvelujen neuvonta, 3) Kohdennettu neuvonta (sote) ja 4) Intensiivinen ohjaus (sote). Vaiheet 2-4 ovat Kainuun soten toimintaa. Kuntien roolina voisi olla tarjota yleistä neuvontaa kuntien normaalina toimintana (vaihe 1). Kuntien halukkuutta vaiheen 1 rakentamiseen yhteistyössä Kainuun soten kanssa on selvitetty erillisen kyselyn avulla (ks. esityslistan liite 3). Kainuun soten asiakas- ja palveluohjauksen mallin käytäntöön vienti on työn alla ja alustavaa keskustelua esim. yleisen sotepalvelujen neuvonnan organisoimisesta Kainuun soten Asiakirjahallinto- ja neuvontapalvelujen yhteyteen on käyty. Asiakas- ja palveluohjaukseen liittyvän osaamisen vahvistamiseksi tehdään koulutussuunnittelua yhteistyössä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa.


Sitoutuminen UNA-lomakepalvelun käyttöönottoon

Yhtymähallitus päätti hyväksyä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän UNA-lomakepalvelun käyttöönoton ja antaa luvan rekrytoida asiantuntija/projektipäällikkö tietohallintoon viemään eteenpäin UNA-lomakepalvelun käyttöönottoa ja UNA-hankkeen käytännön yhteistyötä eteenpäin.

UNA Lomake on STM:n vaiheistusasetuksen mukainen ratkaisu lääkärintodistusten sähköiseen välittämiseen ja arkistointiin. Ratkaisu hyödyntää kansallisesti määriteltyjä THL Koodistopalveluun kuvattuja tietosisältöjä. Palveluun toteutetaan lisää todistuksia ja lausuntoja vaiheistusasetuksen ja tiiviin viranomaisyhteistyön mukaisesti. Sairauspäivärahan hakeminen ja ajokortin uusiminen nopeutuvat, kun terveydenhuollon todistukset ja lausunnot sähköistyvät. Jatkossa asiakkaan ei tarvitse enää itse toimittaa todistuksiaan viranomaisille. Lomake UNAn sähköisten lomakkeiden avulla lääkärin allekirjoittama todistus tai lausunto arkistoituu Kanta-palveluun. Näin ollen esimerkiksi mahdollinen korvauskäsittely voi alkaa välittömästi, sillä viranomaiset saavat todistukset käyttöönsä suoraan Kantapalveluista. Vastaavasti lääkärinlausunto ajokyvystä voidaan välittää Trafille, jolloin ajokortin uusiminen on mahdollista hoitaa kokonaan sähköisesti. Todistukset ja lausunnot ovat jatkossa myös asiakkaan itsensä käytettävissä Omakanta-palvelun kautta.


Jäsenien nimeäminen Rokuan Terveys- ja Kuntouttamissäätiön edustajistoon 1.1.2020-31.12.2022

Yhtymähallitus päätti valita Rokuan Terveys- ja Kuntouttamissäätiön edustajistoon Paavo Oikarisen ja hänen henkilökohtaiseksi varajäsenekseen Raili Myllylän 1.1.2020–31.12.2022 väliseksi toimikaudeksi.


Henkilöstöjohtajan valinta

Yhtymähallitus päätti valita haastatteluryhmän suosituksen mukaisesti henkilöstöjohtajan virkaan henkilöstöjohtaja Jyrki Komulaisen. Kasvatustieteiden tohtori Jyrki Komulainen on koulutuksensa, monipuolisen henkilöstöjohtamisen työkokemuksensa ja haastattelun sekä kokonaisarvioinnin perusteella soveltuvin avoinna olevaan henkilöstöjohtajan virkatehtävään.

Jyrki Komulainen on koulutukseltaan kasvatustieteiden tohtori. Lisäksi hän on opiskellut hallintotieteitä mm. työoikeutta. Komulaisella on tarkoitus saada suoritetuksi hallintotieteiden maisterin tutkinto syksyllä 2020. Komulaisella on myös työnohjaajan koulutus.

Jyrki Komulainen on työskennellyt viimeiset 2,5 vuotta Kajaanin kaupungin henkilöstöjohtajana. Lisäksi hän on toiminut muun muassa noin 6 vuotta ja 4 kuukautta yliopistonlehtorina (yliopistopedagogiikan opetus ja tutkimus, lääketieteellisen tiedekunnan opettajille opetus, kasvatustieteellisen tiedekunnan koulutusdekaanin tehtävät, tiedekunnan opetuksesta vastaaminen), noin kaksi vuotta tutkijana tehden väitöstutkimusta ammatillisen kehittymisen tukemisesta ohjauksen keinoin ja noin vuoden peruskoulussa apulaisrehtorina. Komulainen on tehnyt työnohjausta eri alojen organisaatioissa ja ollut mukana sairaanhoitopiirien ohjaajalääkäreiden konsultoinnissa.

Yhtymähallitus päätti valita varalle henkilöstöjohtajan virkaan hallintotieteiden maisteri Antti Määtän. Määttä on koulutuksensa, henkilöstöjohtamisen työkokemuksensa ja haastattelun perusteella toiseksi soveltuvin avoinna olevaan henkilöstöjohtajan virkatehtävään.

Vaali on ehdollinen, kunnes virkaan valittu on toimittanut hyväksyttävän lääkärintodistuksen terveydentilastaan. Todistus on toimitettava 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista lukien. Koeaika on kuusi kuukautta. Palkkaus on tehtävän vaativuuden arvioinnin mukainen.

Yhtymähallitus valtuutti hallintojohtajan antamaan henkilöstöjohtajan viranhoitoa koskevan virkamääräyksen.


Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän johtokunnan varajäsen

Yhtymähallitus nimesi Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymän johtokuntaan varajäseneksi terveysjohtaja Kristiina Kanasen.


Ensihoidon ja pelastustoimen yhteistyö

Yhtymähallitus merkitsi tiedoksi ensihoidon ja pelastustoimen yhteistyöselvityshankkeen tilannekatsauksen.

Kainuun kunnat esittivät Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle ulkopuolisen tekemää selvitystä ensihoidon ja pelastustoimen yhteistyön tiivistämisen mahdollisuuksista. Selvitys on tilattu Nordic Healthcare Groupilta (NHG). Selvitys esittää eritasoisia yhteistyön malleja, joista pisimmälle menee ensihoidon ja pelastustoimen hybridiyksiköiden perustaminen. Selvityksen mukaan nykyisiin kustannuksiin ei esitetä merkittävää säästöä mutta esitetyillä toimilla voidaan estää kustannusten nousua, mikäli pelastustoimen varallaoloa joudutaan muuttamaan. Raportti on käyty läpi Kainuun kunnanjohtajien, ensihoidon ja pelastustoimen edustajien sekä kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajiston kanssa. Raportointitilaisuudessa päätettiin, että ensihoidon ja pelastustoimen edustajat käyvät raportin huolellisesti läpi ja pohtivat esitettyjen mallien toteutusmahdollisuuksia sekä niiden vaikutusta molempien valmiuteen. Lisäksi pitää arvioida kustannusvaikutukset. Jos yhteistyöstä halutaan merkittävää taloudellista hyötyä, tarkastelussa pitää huomioida myös muut 24/7 palvelut kuten kotihoito ja kotisairaalatoiminta.


Palvelusopimus ja palveluverkkoneuvottelut

Yhtymähallitus merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen palvelusopimuksen ja palveluverkon valmistelusta.

Kainuun sote on 6.2.2020 alkaen yhdessä jäsenkuntien kanssa neuvotellut sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelusopimuksen laadinnasta ja työstänyt palvelusopimusluonnosta. Neuvotteluissa on erityisesti noussut esille palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden tärkeys sekä niiden ilmeneminen palvelusopimuksessa. Aiheeseen liittyviä skenaariolaskelmia on käyty neuvotteluissa läpi, samoin kuin sote-keskusvalmistelua, johon palveluverkkovalmistelu myös liittyy. Palvelusopimuksen liitteeksi on tarkoitus lisätä koko organisaation päivitetty palveluverkko, joten kuntayhtymän tulosalueiden tulee tehdä esityksensä uudesta palveluverkosta. Palveluverkkoa ja toimintatapoja uudistetaan yhdessä kuntien kanssa. Palvelusopimusluonnos, johon on lisätty liitteeksi ehdotus uudesta palveluverkosta, on tarkoitus käsitellä elokuun yhtymähallituksessa.


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Leikkaus ja anestesia, kirurgia ja vatsat. pkl, JUKO

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Leikkaus ja anestesian, kirurgian ja vatsatautien poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020–31.3.2021.

Liite 10: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Silmätautien pkl, JUKO

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Silmätautien poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 11: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Neurologian pkl, JUKO

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Neurologian poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 12: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Suun terveydenhuolto, JUKO

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Suun terveydenhuollon hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 13: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Sisätautien ja keuhkosairauksien pkl, JUKO

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Sisätautien ja keuhkosairauksien poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 14: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Tilannekatsaus koronavirus COVID-19

Yhtymähallitus merkitsi tilannekatsauksen tiedoksi.


Yhdessä ihmisen parhaaksi -hanke

Yhtymähallitus päätti hyväksyä Kainuun soten osahankkeen Yhdessä ihmisen parhaaksi -hankkeessa ja sitoutua sen 12 911 € omarahoitusosuuteen.

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaan tai henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan ihmisen ja hänen läheisensä aktiivista, kokonaisvaltaista ja moniammatillista hoitoa. Hoidon tavoitteena on kärsimyksen ehkäiseminen ja lievittäminen sekä elämänlaadun vaaliminen huomioiden potilaan ja hänen läheisensä fyysiset, psykososiaaliset sekä henkiset tarpeet. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Hankkeen päätavoitteena on edistää palliatiivisen hoidon koulutusta sekä koulutuksen ja työelämän vuorovaikutusta.


Kahden uuden järjestelmäasiantuntijan toimen perustaminen tietohallintoon

Yhtymähallitus päätti hyväksyä kahden toistaiseksi voimassa olevan järjestelmäasiantuntijan toimen perustamisen Kainuun soten tietohallinnon Sote-tietojärjestelmät -tulosyksikköön (2016210000). Uusien työtehtävien vaativuusmäärittely, tehtävänkuvaus ja palkkausperusteet tulee määritellä henkilöstöhallinnon kanssa.


Tulosaluejohtajien palkkojen tarkastelu

Yhtymähallitus palautti asian jatkovalmisteluun.


Vastuuhammaslääkärin viran lakkauttaminen ja tk hammaslääkärin toimen perustaminen Suomussalmelle

Yhtymähallitus päätti, että Suomussalmen vastuuhammaslääkärin virka, vakanssi 800054, lakkautetaan ja tilalle perustetaan terveyskeskushammaslääkärin toimi Suomussalmelle.


Voimaperheet -tutkimushankkeen päättyminen

Yhtymähallitus päätti, että Turun yliopiston lastenpsykiatrian tutkimuskeskuksen kanssa ollutta Voimaperheet - tutkimushanketta ei jatketa 1.1.2021 alkaen.


Paikallinen sop, hoitotakuun toteut, Leikkaus ja anestesia, kirurgia, vatsat, JYTY, SuPer, Tehy, JHL

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työ-ehtosopimuksen Leikkaus ja anestesian, kirurgian ja vatsatautien poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Jyty Kainuun paikallisyhdistykset, Super, Tehy Kainuun ammattiosasto ry ja Kainuun Kuntayhtymän ja yksityisen alan JHL ry 80 ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 15: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat

Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Silmätautien pkl, JYTY, Tehy

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Silmätautien poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Jyty Kainuun paikallisyhdistykset ja Tehy Kainuun ammattiosasto ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 16: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Neurologia, Tehy, JYTY

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työehtosopimuksen Neurologian poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja JYTY Kainuun paikallisyhdistykset ja Tehy Kainuun ammattiosasto ry ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 17: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Suun terveydenhuolto, JYTY, SuPer, Tehy, JHL

Yhtymähallitus hyväksyy liitteenä olevan paikallisen virka- ja työ-ehtosopimuksen Suun terveydenhuollon hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Jyty Kainuun paikallisyhdistykset, Super, Tehy Kainuun ammattiosasto ry ja Kainuun Kuntayhtymän ja yksityisen alan JHL ry 80 ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 18: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Paikallinen sopimus, hoitotakuun toteutuminen, Sisätaudit ja keuhkos. pkl, JYTY, SuPer, Tehy, JHL

Yhtymähallitus hyväksyi liitteenä olevan paikallisen virka- ja työ-ehtosopimuksen Sisätautien ja keuhkosairauksien poliklinikan hoitotakuun toteutumisesta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Jyty Kainuun paikallisyhdistykset, Super, Tehy Kainuun ammattiosasto ry ja Kainuun Kuntayhtymän ja yksityisen alan JHL ry 80 ovat saavuttaneet neuvottelutuloksen liitteenä olevasta paikallissopimuksesta. Sopimus on voimassa 1.4.2020 - 31.3.2021.

Liite 19: https://sote.kainuu.fi/yhtymahallituksen-kokousasiakirjat


Vastuualuepäällikön viran perustaminen aikuisten somaattisen esh:n vastuualueelle 1.9.2020 alkaen

Yhtymähallitus päätti perustaa vastuualuepäällikön viran (002273) terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden tulosalueelle aikuisten somaattisen erikoissairaanhoidon vastuualueelle 1.9.2020 alkaen.

Kainuun soten yhtymähallitus on hyväksynyt organisaatiomallin uudistuksen, jossa terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden tulosalueen operatiivinen ja konservatiivinen vastuualue yhdistetään. Nykyisin näiden vastuualueiden päälliköt ovat hoitaneet vastuualuepäällikön tehtäviä omien virkojensa ohessa. Tehtävään sisältyy hallintoylilääkärin sijaistaminen. Vastuualuepäällikön tehtäviin voidaan liittää myös muita tehtäviä. Virka laitetaan julkiseen hakuun.